Kauboji na OI

Rukometaši osvojili broncu! Goluža: Vraćamo se kao pobjednici

Hina

Rukometaši Hrvatske pobijedili su Mađarsku 33:26 (19:14)



LONDON –   Rukometaši Hrvatske osvojili su brončanu medalju na olimpijskim igrama u Londonu nakon što su u borbi za treće mjesto pobijedili Mađarsku 33:26 (19:14).Bila je to treća olimpijska medalja naših rukometaša koji su na olimpijskim igrama u Atlanti i Ateni osvojili zlatna olimpijska odličja.


Nakon zlatnih medalja u Atlanti 1996. i Ateni 2004., hrvatski rukometaši osvojili su i brončanu medalju na XXX. olimpijskim igrama u Londonu na kojim su po mnogima igrali najljepši rukomet.Presudio je poraz od Francuza u polufinalu koje je naše izbacio iz utrke za zlatno odličje pa su s omjerom pobjeda i poraza 7:1 odabranici Slavka Goluže na kraju zauzeli treće mjesto.

Poraz protiv Francuske u polufinalu utjecao je na početku utakmice protiv Mađarske na naše rukometaše koji su puno griješili u obrani pa je vratar Alilović prvu obranu imao tek u 18. minuti, a prvo vodstvo naši su ostvarili u osmoj minuti za 5:4 zahvlajujući pogotku Igora Vorija. Ipak veća kvaliteta naših igrača, posebno u vanjskoj liniji, došla je do izražaja i prvo poluvrijeme smo dobili s pet golova razlike 19:14. 



HRVATSKA: Losert, Alilović, Balić, Duvnjak 6, Lacković 7, Kopljar 3, Vori 2, Gojun, Horvat, Vuković 1, Bičanić, Buntić 1, Štrlek 5, Ćupić 8




Trener: Slavko Goluža


MAĐARSKA: Fazekas, Mikler, Ilyes, Csaszar, Mocsai, Ivancsik 2, Harsanyi 7, Putics 5, Laluska, Nagy 6, Vadkerti 1, Zubai 3, Schuch, Lekai 2


Trener: Lajos Mocsai


Isključenja: Hrvatska 3, Mađarska 4 


Sedmerci: Hrvatska 1/1, Mađarska 2/2  



Mađari su u drugi dio utakmice ušli odlučni da smanje vodstvo naših koji su im u tome pomogli neinventivnom igrom u napadu jer čak pet minuta nisu uspjeli postići pogodak pa su Mađari su nam se približili na samo tri gola razlike (23:20). Naši tada ponovno ubrzavaju, a brzi protok lopte Mađari ne mogu pratiti pa Lacković, Duvnjak, Ćupić i Štrlek serijom efektnih golova s krila i vanjskih pozicija u 48. minuti stvaraju prednost od šest pogodaka i praktički »zaključavaju« utakmicu.


Do kraja susreta naši su rutinirano kontrolirali rezultat, a u tim trenucima razbranio se i vratar Mirko Alilović koji imao 13 obrana pa su naši i puno prije nego što su češki suci odsvirali kraj započeli sa zasluženim slavljem.        


Brončana olimpijska medalja je svakako veliki uspjeh, ali ostaje žaljenje zbog slabog izdanja naše reprezentacije u susretu protiv Francuske u kojem nisu »bili pravi«. S obzirom da se radi o relativno mladoj momčadi koja će nakon Londona doživjeti tek neznatne promjene, od naših rukometaša na budućim velikim natjecanjima možemo očekivati nova odličja. 


_________________________


Goluža: Vraćamo se kao pobjednici


 Ne bježim od svojih pogrešaka protiv Francuske, ali sve sam radio u najboljoj namjeri. Osvojili smo broncu i sada je taj poraz lakše podnijeti, kazao je nakon pobjede nad Mađarskom (33:26) izbornik hrvatskih rukometaša Slavko Goluža. 


»Nije ovo bila laka utakmica, trebalo je momčad dignuti nakon polufinala i govoriti im da se ipak borimo za medalju. Napravit ćemo analizu dvoboja s Francuskom, ponavljam, ne bježim od svojih pogrešaka, a kao najveću to što smo dopustili Francuzima da nam nametnu igru šest na šest. Vraćamo se kao pobjednici, a mediji i dobar dio ostalih izbornika smatra da smo igrali najbolji rukomet na ovom prvenstvu. Šteta što sam se dogodio kiks u polufinalu«, kazao je Goluža, koji nije htio govoriti o novim imenima, ali je naglasio da se zasad nitko nije izričito kazao da odlazi iz reprezentacije. 



 Sa 49 postignutih golova hrvatski rukometaš Ivan Čupić drugi je strijelac rukometnog turnira na Olimpijskim igram u Londonu. Efikasniji od njega bio je tek Šveđanin Niclas Ekberg sa 50 golova.


Na trećem mjestu je Islanđanin Valur Gudjon Sigurdsson sa 44 gola, a zatim slijede Mađar Gabor Csaszar sa 38, te Islanđanin Aron Palmarsson sa 37 golova. Domagoj Duvnjak je na diobi sedmog mjesta sa 32 gola, koliko je zabio i Blaženkom Lacković. 


Među golmanima najviše obrana sakupio je Francuz Thierry Omeyer, 94, na drugom mjestu je naš Mirko Alilović sa 82 obrane, a treći je Šveđanin Johan Sjostrand sa 73 obrane.Međutim, najbolji postotak obrana ima Islanđanin Levy Hreidar Gudmundsson, 44 posto. Na drugom mjestu je Sjostrand sa 41 posto obrana, a treći je Danac Marcus Cleverly sa 39 posto obrana. Naš Venio Losert je na diobi četvrtog mjesta sa 37 posto obrana koliko imaju i Omeyer, te Španjolac Arpad Šterbik.


»Koliko ja znam, nitko nje najavio povlačenje. Za četiri mjeseca imamo Svjetsko prvenstvo u Španjolskoj i možda će biti jedno-dva nova imena. Ova je godina stvarno bila teška, imali smo u siječnju EP u Srbiji, pa sada Olimpijske igre i za par mjeseci SP. Ja još imam motiva za dokazivanje i drago mi je što su upravo moji dečki osvojili rekordnu šestu hrvatsku medalju na ovim Igrama«, kazao je Goluža, koji se osvrnuo i na povike Ivana Balića tijekom utakmice s Francuzima.  


»Ma, to nema nikakve veze, nema sukoba. I ja ponekad s klupe kažem ružne riječi, ali to je sve u žaru borbe. Nisam se uopće bavio time, važnije mi je bilo pripremiti momčad za osvajanje bronce«, zaključio je Goluža, koji je poželio sreću vaterpolistima. 


»Obećao sam svom dvoipolgodišnjem sinu Luki da ću mu donijeti medalju jer me jako dugo nije vidio. Ispunio sam obećanje, čak sam uspio uzeti i loptu s kojom se igrala utakmica. Pali smo u depresiju nakon Francuske, ali motiv za medaljom je bio ogroman. Treba biti sretan s broncom«, kazao je Lacković, koji nastavlja reprezentativnu karijeru. 


»Rio de Janeiro? Pa još nisam otišao niti iz Londona. Imam još motiva, ovo nije kraj«, zaključio je Lacković, koji je postigao sedam golova iz sedam šuteva. 


Mirko Alilović je bio odličan sA 13 obrana, a probranio je u trenucima kada su se Mađari opasno približili. 


»Mađari nisu neka posebna kvaliteta, sretno i spretno su prošli u polufinale, ali sam ipak očekivao puno težu utakmicu. Kući odlazimo nagrađeni medaljom i s dokazom da smo još u samom svjetskom vrhu. Nakon Francuza smo bili jako tužni, no nismo se htjeli vratiti s drvenom medaljom«, kazao je Alilović, dok je Igor Vori bio najsretniji od svih. 


»Odlazimo kao pobjednici, a ova momčad je pokazala karakter da se uzdigne nakon poraza i bude najbolja kada je to najviše trebalo. Dva mjeseca smo se krvavo pripremali za ovo i sada se isplatilo. Sada mi nije žao poraza od Francuza jer imam medalju. Još kada bi i vaterpolisti osvojili zlato, to bi bio baš savršen dan«, kazao je Vori, strijelac dva pogotka na utakmici. 


»Pokazali smo da smo karakterna momčad jer se nije bilo lako vratiti nakon onakvog šoka protiv Francuza. Igrali smo tako da je sada jasno da smo u polufinalu imali loš dan. Došli smo po medalju i sada je imamo«, rekao je Domagoj Duvnjak, sa šest zgoditaka jedan od najboljih pojedinaca u današnjoj utakmici.