Premijer liga

Posrtaj na startu: Rukometaši Zameta poraženi od Poreča

Mladen Pilat

Foto M. MIJOŠEK

Foto M. MIJOŠEK

Poreč – Zamet 30:27 (13:14). Mogućnosti Porečana bile su nepoznanica, no pokazali su da će predvođeni Mataijom, Carom, Perićem, Totom te Medićem, biti kvalitetni

POREČ Utakmica 1. kola Premijer lige: Poreč – Zamet 30:27 (13:14). SRC Veli Jože. Gledatelja 250. Suci: Barle i Vučić (oba Zagreb). POREČ: Pranjić, Mataija 1, Medved, Mišić, Pribetić, Šehić 1, Kušan 4, Perić 5 (2), Car (13), Mofardin, Gudić, Filipović, Medić 12, Tot 7.ZAMET: Đurica (8+1), Hrvatin 5, Tubić, Uzelac, Lučin 3 (1), Stipčić, Stojanović 4, Glavaš 7 (1), Golik 1, Kružić 1, Pešić, Valković 3, Miličević 3, Majić. Sedmerci: Poreč 4 (2), Zamet 4 (3). Isključenja: Poreč 10, Zamet 10 minuta.

Vidjela je sinoć publika na parketu »Velog Jože« neki novi Poreč, odlično posložen, borben, čvrst i motiviran, koji je na premijeri nove sezone pred svojom publikom uspio upisati prve bodove. Porečani su u regionalnom derbiju vodili veliku bitku sa Zametom, a pobjednik se nije znao sve do zadnjih desetak minuta kada je sve krenulo na mlin domaćina.


Gol za gol


Mogućnosti porečke momčadi bile su nepoznanica uoči susreta, s obzirom na brojne promjene, no pokazali su dečki trenera Dinka Đankovića da će predvođeni Mataijom, sjajnim Carom na golu, Perićem s dovoljno sportske drskosti u napadu, pojačanjem iz Španjolske Totom, te najboljim strijelcem susreta Medićem, biti više nego nepoželjan protivnik u ligi. S druge strane, bili su gosti odličan test i pokazali određenu snagu, a među njima najuspješniji je bio Glavaš sa sedam pogodaka. No stekao se i na kraju dojam da su trenutno Porečani ipak spremniji i konkretniji. Počelo je obostrano živo s agresivnim obranama, gdje su Porečani postavili formaciju 5-1 s isturenim Mataijom koji je držao Kružića podalje od devet metara.

Obuzdali su tako djelomično domaći rukometaši jednu od opasnosti, ali su gosti svejedno do sedme minute imali konstantno gol prednosti, da bi tada Mataija prvim golom na susretu uveo rezultat u »egal« (3:3). Tot je dva puta uspješno odapeo, najprije za poravnanje, a onda i za prvo vodstvo domaćina u 15. minuti igre. Inspirirani su za nadmetanje bili i vratari Car i Đurica, no nešto uspješniji su bili ipak porečki napadači te je domaćin u posljednjih deset minuta prvoga dijela pogotkom Perića ušao s prednošću 9:8. Isključeni su odmah nakon toga u istoj minuti Kušan i Pribetić što su Riječani kaznili pa je Hrvatin iz kontre osigurao minimalnu prednost Zametu na poluvremenu (13:14).


Kobna završnica


Nastavak je otvorio Medić sa dva pogotka u nizu, nakon čega se nastavilo igrati »gol za gol«. Pobjednik se nije nazirao niti nakon 15 minuta nastavka (20:20). Uslijedio je dvije minute kasnije domaći bljesak te su desetim pogotkom na susretu nezadrživog Medića i petim Tota, Porečani poveli s dva razlike (23:21). U 50. minuti došli su domaći rukometaši do »plus 3« iz napada kojeg je obranom omogućio Car, a poentirao Kušan (26:23).




Nakon što je Car u 53. minuti »skinuo« još jedan gostujući pokušaj, Šehić je s pozicije pivota zabio za 27:23. Došli su tako Porečani blizu slavlja u prvom susretu sezone, a kada je Glavaš u 55. minuti promašio sedmerac, pobjeda je bila sve izglednija. U preostalim minutama znali su porečki rukometaši sačuvati mirnoću i stečenu prednost.