Iznenadni poziv

Kozina opet u najboljoj rukometnoj vrsti: Medalja je uvijek cilj

Igor Duvnjak

Reuters

Reuters

Izbornik Željko Babić isprobava razne varijante i siguran sam da će svaki igrač dati sve od sebe, a na kraju će biti kako Bog da – ističe Riječanin iz Bundeslige



RIJEKA Krešimir Kozina zatvara četverokut bivših Zamećana u rukometnoj reprezentaciji, uz dobro znana imena kakva su popularni vratari Ivan Stevanović i Ivan Pešić te doajen hrvatske obrane, snažni Jakov Gojun. Kozinu, uspješnog pivota berlinskog bundesligaša »Fuchsea«, poziv izbornika Željka Babića zatekao je iznenada baš kada je došao kući na kratkotrajni odmor, koji će biti još kraći budući da se 1. siječnja treba pojaviti na umaškim pripremama umjesto ozlijeđenog Marina Marića.


– Vidio sam da se Marić ozlijedio, u kontaktu sam s njim – kaže Krešimir Kozina kojem je karijera od davnih dana u »Matuljima« pa »Zametu« i nadalje išla uzlaznom putanjom. Kada je igrao u Austriji, stigao je iznenadni poziv uglednog bundesligaša »Flensburga« iz kojeg je pošao u Berlin gdje se okitio titulom svjetskog klupskog prvaka, dok će mu iduća stanica biti »Göppingen«. – Inače, bio sam na širem popisu kandidata. Nisam trebao ići na ovo prvenstvo, ali eto, dobio sam još jednu šansu za dolazak na pripreme. I sretan sam zbog toga.


Marino Marić koji se riječkoj publici jesenas predstavio blistavom partijom u dresu »Melsungena« nasuprot »Zametu« u kvalifikacijama za Kup EHF-a zaista je pehist. Prije godinu dana zbog ozljede nije išao na Europsko prvenstvo u Poljskoj, iz istog razloga sada su njegovi izgledi na nastup u Francuskoj više teoretski nego praktični.


Marić pehist 




– Marino je jako dobar dečko i igrač, jako mi je žao zbog svega što mu se događa. Nema igrača koji ne voli doći u reprezentaciju. Dosta vremena se poznajem s njim, čujemo se često i komentiramo naše utakmice u Bundesligi. Odmah sam se čuo s njim kada se ozlijedio. Suosjećam s njim i želim da se što brže oporavi. Događa se to jer Bundesliga je ipak najteža na svijetu. Ne daje igraču vremena da se oporavi do kraja te nije rijetkost da se ovakve ozljede obnavljaju.


Krešimir za sada bez ozljeda izdržava naporni ritam igranja u najjačoj ligi na svijetu.


– Realno gledajući dosta je teško pogotovo ove polusezone kada zbog Olimpijskih igara nismo ljeti imali pravog odmora. Ne sjećam se kada sam imao odmor od tri, četiri dana zaredom, utakmice su praktički svaka tri dana. Nekada se dogodi da dođeš na zagrijavanje, a još osjećaš posljedice od prošlog susreta. Napori su stvarno nadljudski, ali što je tu je, to je takva liga koja ima svoje prednosti. Problem je u tome što te svaki suparnik može pobijediti. Nema laganih susreta da se može birati angažiranje, svaki klub te može nadmašiti pogotovo kada igra u svojoj dvorani te uz pomoć publike igra sa »110 posto« – kaže Kozina.


Puno mladih


Svjetsko prvenstvo se igra od 11. do 29. siječnja. U drugom ciklusu koji će započeti 1. siječnja u Umagu, hrvatski će reprezentativci odigrati dvije kontrolne utakmice s Crnom Gorom i Tunisom u sklopu »HEP Croatia Cupa« 8. i 9. siječnja. Hrvatska je na SP-u smještena u skupinu C zajedno s Njemačkom, Bjelorusijom, Mađarskom, Čileom i Saudijskom Arabijom.


– Naravno da u našoj reprezentaciji uvijek vlada optimizam. Očekivanja od ljudi oko rukometa i od naših navijača vezana su uz medalju. Treba uzeti u obzir činjenicu da imamo jako puno mladih te da puno igrača nedostaje zbog ozljeda. Izbornik Željko Babić isprobava razne varijante i siguran sam da će svaki igrač dati sve od sebe, a na kraju će biti kako Bog da – poručuje Krešo Kozina.