Nakon bronce

Izbornik Babić opet ‘briljirao’: Ispunilo mi se proročanstvo iz 1. kolovoza 2002. godine

Ivana Vaupotić

Foto A. Čizmić / Cropix

Foto A. Čizmić / Cropix

Samo im  mogu zahvaliti što su poštovali sve zahtjeve koji su stavljeni pred njih. Moje zasluge su ovdje najmanje. Napravili su strašan posao i ja im se zahvaljujem – kaže izbornik Željko Babić



KRAKOV Ni nakon osvajanja brončane medalje izbornik Željko Babić nije odstupio od rečenice koja mu je tijekom ovog Europskog prvenstva postala zaštitni znak.


– Lijepo je pobijediti – rekao je Babić nakon ogleda s Norveškom.


Prema njegovom objašnjenju, ovo je bilo ispunjenje proročanstva.




– Meni je još 2002. najavljeno da ću osvojiti medalju, ali nisam vjerovao u to. Točno znam da je to bilo 1. kolovoza te godine i pamtim da nisam vjerovao – dodao je Babić.


Nije otkrio tko mu je to prorekao, no zato je naglasio kome idu zasluge.


– Naši momci su ovo napravili, a ne ja. Samo im se mogu zahvaliti što su poštovali sve zahtjeve koji su stavljeni pred njih. Moje zasluge su ovdje najmanje – objasnio je izbornik, uz napomenu da je, kao trener, uvijek preferirao mlade igrače.


Stres


A takvih je u Poljskoj imao jako puno.


– Jasno mi je koliko stresa kod njih izaziva ovako veliko natjecanje. Momci su na vrlo korektan način napravili strašan posao i ja im se zahvaljujem. Međutim, ne bi bilo u redu da istaknem bilo koga. Stalno govorim da pobjedu donosi ekipa. U ovakvom sportu individualac nema šanse sam nešto napraviti. Inače bi Francuska otišla do kraja s Nikolom Karabatićem – naglasio je izbornik.


Ni njega nije zaobišao nezaobilazni stres.


– Jako sam umoran, ali i zadovoljan. Najvažnije je da smo osvojili medalju. Stvarno ne znam što bih drugo rekao. Osjećaj je poseban, ali poseban je i stres. Lijepo je živjeti, a lijepo je i umrijeti – zaključio je Babić.


Hrvatski heroj Ivan Stevanović svoje je prve dojmove sažeo u tri rečenice. No, zato je na terenu bio iznimno riječit.


– Da nam je netko ponudio broncu prije mjesec dana, odmah bismo potpisali. Svi smo sretni zbog ovog uspjeha i pobjede. Norvežani su nas stisnuli, ali pokazali smo karakter, odvojili se i odigrali dobro do kraja – istaknuo je 33-godišnji debitant.


Karakter


I Igor Karačić je u Poljskoj uknjižio svoj prvi nastup na Europskom prvenstvu.


– Bronca je super uspjeh. Nije zlato, ali lijepo se vratiti kući s medaljom. Izvukli smo zadnje atome snage i vratili im za poraz na početku natjecanja – objasnio je Karačić.


Sa šest golova i sedam asistencija Domagoj Duvnjak je u utakmici za treće mjesto stao uz bok nesavladivom Stevanoviću.


– Čestitam dečkima na karakteru. Nakon poraza u polufinalu nikada nije lako igrati. Utakmice za treće mjesto pokazuju ima ekipa li karakter za visoke domete. Zaslužili smo ovu medalju i sretni smo zbog tog dosega. Na Europskom prvenstvu imali smo fantastičnih trenutaka, no bilo je i onih koji nisu bili tako dobri. Sve u svemu, zadovoljni smo – zaključio je Duvnjak.