Jedan od najboljih rukometaša svih vremena

Balić: Danci kažu da gubimo broncu? Mogli bi meni reći kad ću dobiti na lotu

Kristian Sirotich

Foto A. Čizmić / Cropix

Foto A. Čizmić / Cropix

Protiv Makedonaca će biti teško, igraju jako dobro. Uigrani su, dugo su godina zajedno, dobro su posloženi. Imaju sve što prava ekipa mora imati – kaže Balić



DOHA » »Nije lako to sve gledati iz ove perspektive, sto puta mi dođe da opet odjenem dres i zaletim se dolje na parket, ali ne možeš. To je gotova priča, treba ići dalje, treba se okrenuti drugim stvarima« riječi su Ivana Balića, jednog od najboljih rukometaša svijeta svih vremena, koji u Kataru uživa zvjezdani status među – komentatorima. Ivano, koji je potvrdio da je sa Zoranom Gobcem u pregovorima oko preuzimanja uloge koordinatora pri Hrvatskom rukometnom savezu, stručni je komentator Al Jazzerre, najpoznatije televizije iz Zaljeva, što svoje sjedište ima upravo u Dohi. Uz njega je i Vlado Šola, koji je pak trenutačno trener vratara u lokalnom klubu Al Qatari.


   – Mislim da je ovo prvi put da imaš prave hotele i da reprezentativci spavaju kako treba, a znamo da u prošlosti baš i nije bilo tako – prvi su Ivanovi dojmovi Katara i organizacije svjetske smotre. – Što se rukometa tiče mislim da se velike ekipe pomalo zagrijavaju, vidi se da još uvijek nisu na sto posto, a nazovimo ih outsideri i ove srednje ekipe su se dosta približili. Recimo, gledao sam Argentinu, sviđa mi se kako igraju, a sviđaju mi se i Šveđani. Podsjećaju me na onu reprezentaciju iz devedesetih, opet igraju odličnu 6-0 obranu s odličnim golmanom.


Zahuktavanje


Zagrijava li se i Hrvatska?




   – Apsolutno, mislim da je to kod nas normalno. Nikad na početku turnira nismo igrali nešto sjajno. To je sasvim normalno. Nema razloga za zabrinutost, mislim da samo mogu biti sve bolji. Uvjeren sam da ćemo igrati sve bolje.


   Izgleda li ova Hrvatska malo drugačije u odnosu na neka prijašnja velika natjecanja?


   – Više-manje je to ista ekipa. Možda su se protivnici malo više digli. Ali, ne zaboravite da mi nismo imali tako lake protivnike. Nismo uopće igrali loše, nego su i Tunis i Austrija igrali dobro. I pobijedili smo ih. A na ovakvim turnirima ti je to najvažnije. Skupljati bodove. Treba imati i malo sreće. Ali sreću treba isprovocirati. A to možeš jedino ako se u svim utakmicama maksimalno boriš, trudiš i radiš.


   Sutra protiv Makedonije za prvo mjesto u skupini?


   – Bit će teško. Jako teško. Makedonce sam vidio i moram reći da na ovom prvenstvu igraju jako dobro. Uigrani su, igraju dugo godina zajedno, dobro su posloženi. Imaju sve što prava ekipa mora imati. Siguran sam da neće biti lako.


   Promijenili su se kriteriji suđenja, bi li ovakav kriterij odgovarao Ivanu Baliću da je sada na parketu?



Kako kao budući koordinator pratite sve što se zbiva oko hrvatske reprezentacije?    – Prvo i prvo, još uvijek se ništa nismo dogovorili. Razgovarali jesmo, ali još moramo sjesti, popričati i vidjeti što se želi od mene i što ja mislim. Do dogovora ima još dosta. Taj koordinator bi se trebao više baviti djecom, napraviti sustav rada. Djecu uvijek volim pogledati, vidjeti ima li talenata, iskače li tko, kako rade, kako napreduju. Bilo bi zanimljivo.


   – Budući da sam na svakoj utakmici pet puta dobio udarac u glavu, to bi sada bilo deset minuta isključenja, a s tim se može dobiti svaka utakmica. Od kada ja igram rukomet pravila su ista. Sada mi nije jasno kako je na jednom prvenstvu nešto crveni karton, a na drugom to nije niti opomena. Mislim da bi se jednom morali dogovoriti da svi imaju iste kriterije. Osim toga, na SP-u su uvijek bolji kriteriji, na EP-u se tolerira tučnjava. Tamo je uvijek teže igrati.


Polufinale uspjeh


O Duvnjaku se sve zna, a kako vam se sviđa Karačić?


   – Jako. Odličan igrač. Igra više kao srednji koji su igrali krajem devedesetih. Meni se sviđa. Igra dobro, igra za momčad. Zna iskrižati. Meni je to skroz dobro.


   Što bi za vas bio uspjeh na ovom prvenstvu?


   – Polufinale. A ne bude li polufinale, ništa. Život ide dalje. Vidjeti gdje se griješilo, što se može popraviti i nastaviti tako. Blizu smo mi. Bez obzira na to što deset ili dvanaest godina u nizu imamo uspjehe, mi smo ipak mala zemlja. Danci nisu mjerilo, jer je tamo rukomet sport broj jedan.


   Jedan danski portal predvidio je da će Hrvatska igrati za treće mjesto protiv Poljske i izgubiti, a da će u finalu Francuska biti bolja od Danske?


   – Mogao bih ih pitati kada ću dobiti na lotu. Da ne trošim više novac uzalud. Već godinama pokušavam i ništa – u svom je stilu zaključio Ivano Balić.