Nogometaši ''Rijeke'' izgubili od treće momčadi ukrajinskog prvenstva

Zadnja utakmica u Španjolskoj: Alex jedini dobitak u oproštajnom porazu

Ivan Volarić

I. Volarić

I. Volarić

Sudionik šesnaestine finala Europske lige bio je bolji tijekom svih 90 minuta od okrnjene momčadi »Rijeke«, koja je osim odlazaka nekolicine bitnih karika u momčadi bila prisiljena nastupiti i bez nekoliko svježe načetih igrača



MARBELLA Nogometaši »Rijeke« doživjeli su visoki poraz od trećeplasirane momčadi ukrajinskog prvenstva na oproštaju od španjolskih priprema. Sudionik šesnaestine finala Europske lige bio je bolji tijekom svih 90 minuta od okrnjene momčadi »Rijeke«, koja je osim odlazaka nekolicine bitnih karika u momčadi bila prisiljena nastupiti i bez nekoliko svježe načetih igrača. Utakmica protiv objektivno puno kvalitetnijeg suparnika potvrdila je ono što se naslućuje već duže vrijeme: »Rijeci« nedostaje barem jedan defanzivni veznjak i napadač. Kek je na pozicijama dva zadnja vezna igrača isprobao novu kombinaciju Cvijanović – Mišić, kasnije Zlomislića i Mišića, a onda Zlomislića i Močinića. Pravi rezultat je opet izostao.


Ukrajinci su lakoćom izlazili na zadnju liniju Riječana i ulazili u prilike. Nije bilo filtera na sredini terena pa ne čudi da su središnji braniči »Rijeke« u pojedinim trenucima izgledali kao da trče po ledu na po travnjaku. Očito je da će na Kantridi morati »dodati gas« i u završnici prijelaznog roka pronaći adekvatno rješenje u veznom redu. 



Centralno igralište »Marbella sport centra«. Gledatelja: 50. Sudac: Villar (Malaga).  Strijelci: 0:1 Čeberiačko (14′), 1:1 Mitrović (64′), 1:2 Matheus (72′), 1:3 Kalinić (76′), 1:4 Kalinić (89′) . RIJEKA: Vargić – Tomečak, Samardžić (od 57′ Knežević), Lešković, Bertoša (od 61′ Mitrović) – Mišić (od 77′ Rebernik), Cvijanović (od 46′ Zlomislić) – Jugović, Alex, Tomasov (od 61′ Ayaji) – Balaj (od 46′ Ivančić).DNJIPRO: Bojko, Mazuč, Kravčenko, Egidio, Konopljanka, Čeberiačko, Zozulia, Bezus, Douglas, Matheus, Lukčevič.  Još su igrali:  Mandžuk, Kalinić, Gama, Fedetski,  Politjo.




Zabrinjava i situacija s napadačima, još uvijek su bez gola u pripremama. Balaj se kao i Ivančić silno trudio, ali izostao je pogodak. Albanac je odigrao najslabiju utakmicu do sada, nije uspio zadržati niti jednu loptu,  istina možda se nakupilo umora… To su loše vijesti. Dobra je da je Španjolac Alex pokazao da će biti pojačanje!


Podsjetio je figurom i načinom igre na Davora Vugrinca. Od Vuge jedan igrač u dresu »Rijeke« nije tako profinjeno udarao loptu kao bivši veznjak »Espanyola« i »Reala«.  Kek ga stavio iza špice, pustio ga da  igra i razigrava, a Alex uzvratio na pravi način. U svakom dodiru s loptom nazire se kvaliteta i znanje, iako  je ponekad djelovao usamljeno na terenu, što ispred njega ne igra igrač poput Andreja Kramarića…  


Vjetar u leđa


Marin Leovac zbog natučenih rebara (protiv Ludogoreca), nije igrao protiv svojeg nesuđenog kupca (Rijeka je odbila ponudu Dnjipra u visini od 1,8 milijuna eura za svojega lijevoga beka), a zdrastvene poteškoće natjerale su trenera »bijelih« Matjaža Keka da izostavi i Anasa Sharbinija (upala pubične kosti), Marka Vešovića (tetiva)  i Ivana Krstanovića (tetiva). Utakmicu su (s 20 minuta zakašnjenja jer nije bilo sudaca) počela četvorica igrača koja su stigla na Kantridu ove zime. Mišić je s Cvijanovićem činio par dva defanzivnih veznjaka, Tomasov je zaigrao na poziciji lijeve, a Alex srednje polušpice, dok je Albanac Balaj predvodio »Rijekin« napad. Je li to postava s kojom će Kek započeti jadranski derbi iduće subote? 



Kolumbijski napadač Jose Adolfo Valencia ipak se nije našao u zrakoplovu koji je krenuo iz Malage prema krčkoj zračnoj luci. Iako su kolumbijski mediji objavili da je »El Trencito« novi igrače »Rijeke«, a igrač je obavio liječnički pregled u Marbelli transfer se po svemu sudeći neće realizirati. Razlog? Igračevi zastupnici počeli su osjetno mijenjati unaprijed dogovorene uvjete pa su odgovorni klupski ljudi odlučili prekinuti cjenkanje i povući se iz posla.  Potraga za napadačem se nastavlja…Aktualan je još uvijek dolazak veznjaka Josipa Radoševića, koji je izjavio da bi rado karijeru nastavio na Kantridi. »Rijeka« je barem prema talijanskim izvorima »Napoliju« poslala službenu ponudu za jednogodišnji posudbu, no navodno pod Vezuvom smatraju da bi za njega bilo bolje da ode igrati u neki klub iz Serie B poput »Crotonea« koji bi ga rado posudio. Idućih dana  će i ta intriganta štorija  dobiti svoj epilog. Odgovorni u riječkim redovima navodno osim s Radoševićem i »Napolijem« pregovaraju s još jednim veznjakom.


 Teško ako je suditi po konačnom rezultatu. Treba očekivati Leovca na mjestu lijevoga beka umjesto Bertoše, vjerojatno i Anasa na poziciji lijeve polušpice ako prizdravi. Kekov kolega Mironovič (vodio je svojevremeno Metalist protiv Rijeke u pretkolu Kupa UEFA) morao je skrivati karte pred izaslanikom »Olympiakosa«. Ukrajince čeka uskoro susret šesnaestine finala Europske lige protiv grčkog predstavnika. Malo je nedostajalo da ih testira hrvatski predstavnik u šesnaestini finala istoga natjecanja, doduše bez nekoliko itekako važnih karika.


Riječani su izabrali igrati niz snažan vjetar i pogriješili. U 14. minuti nalet vjetra zaustavio je loptu ubačenu iz kornera na vrhu riječkog peterca, na to se nadovezala neodlučnost skakača pa je Čeberiačko glavom doveo svoju ekipu u vodstvo.  Bio je to uvod u ukrajinsku ofenzivu, »zicere« Konopljanke (25′, Vargić u korner) i Matheusa (31′, Vargić u korner). Riječani su odmora bili suzdržani uz tek dva pokušaja Balaja (21′, glavom kraj gola) i Tomečaka (42′, kraj gola).


Kalinić dvaput


Nastavak je počeo s dvije velike prilike Ukrajinaca Matheusa (53′ i 56′). Prvi put je pogodio vratnicu, a drugi put je njegov udarac s crte izvukao Bertoša. I onda je stigla kazna za promašaje. Alex je pokrenuo akciju sa sredine igrališta, dodao Mišiću koji je prebacio loptu preko zadnje linije Ukrajinaca na lijevoj strani. Obrana »Dnjipra« nije očekivala utrčavanje stopera Mitrovića (Rijeka je izlaskom Bertoše igrala »s obranom tri«),  koji je glavom prebacio neodlučnog vratara Bojka.



Odmah po okonačnju utakmice s »Dnjiprom« riječke ekspedicija zaputila se prema zračnoj luci u Malagi otkuda je u večernjim satima bio zakazan čarter let prema zračnoj luci Rijeka na Krku. Dolazak na Kantridu bio je predviđen u noći sa subote na nedjelju, koja je kao i ponedjeljak ujutro slobodna za igrače. Inače, to je tek drugi slobodan dan kojega su igrači (i treneri) dobili od početka zimskih priprema. U ponedjeljak počinje serijal priprema u službi subotnjeg jadranskog derbija na Kantridi. U utorak je zamišljena prijateljska utakmica s kranjskim »Triglavom« negdje u Rijeci ili okolici, a ovisno o vremenu nije isključena mogućnost da »bijeli« ponovo skoknu negdje izvan Rijeke na nekoliko dana.



»Rijeka« je nakon poravnanja uspostavila ravnotežu, ali onda u posljednjih 20 minuta primila tri pogotka. Prvo se u 72. minuti previše puta lopta odbijala po riječkom kaznenom prostoru da Matheus ne bi na drugoj stativi dočekao loptu i zakucao u mrežu. Četiri minute kasnije Matheus i Kalinić odigrali su dupli pas na vrhu kaznenog prostora, a budući da je izostao pravodoban blok bivši napadač »Hajduka« je  snažnim udarcem sa 17 metara  postigao svoj prvi pogodak na utakmici.


Drugi je stigao u 89. minuti kada su Ukrajinci nakon jedne pogrešno dodane lopte Rebernika odjurili u kontru, ali samo s dvojicom igrača (Riječana je bilo dvostruko više!). Na kraju je ubačaj s lijeve strane na drugoj stativi dočekao Nikola Kalinić, nadvisio je Leškovića i glavom postavio konačan rezultat. Nimalo ugodan, ali ne toliko bolan ako se realno sagledaju činjenice i  povuku očekivani potezi.