Previd

Sudac koji voli fantomske penale: Tihomir Pejin teško oštetio Inter na Maksimiru

Ivana Vaupotić

Pejin je bez puno premišljanja izmislio jedanaesterac za Dinamo, a u zadnjih 11 mjeseci na sličan je način dijelio (ne)pravdu Rijeci kod Lokomotive i Istri 1961 kod Zadra



ZAGREB Da nije bilo glavnog suca Tihomira Pejina iz Donjeg Miholjca, subotnji sraz »Dinama« i »Intera« na stadionu Maksimir mogao je ostati zapamćen isključivo po čudesnim škaricama Armina Hodžića za početno vodstvo domaćih u 8. minuti. Ovako će se na svaki spomen jednog od najljepših golova u povijesti MAXtv Prve lige gotovo sigurno pojaviti pitanje: »Jel’ to bila ona utakmica na kojoj je sudac besramno pokrao goste?«.


Točno pola sata nakon Hodžićevog fenomenalnog poteza Pejin je bez puno premišljanja izmislio jedanaesterac za »Dinamo«, i to u situaciji koja ne bi smjela biti problematična čak ni za suca na početku karijere. Ante Ćorić jes vrha šesnaesterca gurnuo pas u dubinu, Mislav Komorski uklizao i čisto izbio loptu u korner, a Hodžić pao preko njega. Iako je bio udaljen više od dvadeset metara, Pejin je autoritativno pokazao na bijelu točku i pokazao crveni karton braniču gostiju.


– Na početku smo bili impresionirani, a nakon »Dinamovog« gola smo počeli igrati. Moram reći da je jedanaesterac sramotno dosuđen. Pogledao sam snimku i uvjerio se u to. Sa zaostatkom od dva gola i crvenim kartonom za našeg igrača utakmica je bila riješena – sipao je gorčinu trener »Intera« Samir Toplak.


FIFA značka




Uz nemoguće puno dobronamjernosti, Pejinu bi se nekako moglo progledati kroz prste zbog nepovoljne pozicije. Možda se iz njegovog kuta gledanja stvarno činilo da je Komorski pokosio Hodžića. Međutim, Pejinov asistent Goran Zobenica iz Vinkovaca bio je u ravnini s akcijom i morao je vidjeti što se dogodilo. Uostalom, lopta je nakon intervencije Komorskog prošla barem metar prije nego što je došlo do kontakta. No, niti je Pejin pokazao želju da se kod pomoćnika raspita o toj situaciji, niti se Zobenica potrgao od namjere da mu kaže što se dogodilo.


Da stvar bude zanimljivija, Pejin je u veljači 2014. godine na seminaru u Lisabonu zaradio značku FIFA suca. Tamo je stigao zbog preporuke Komisije za suce Hrvatskog nogometnog saveza, a iz Portugala su stizale vijesti da su njegova fizička sprema i poznavanja pravila nogometne igre impresionirali slavnog Pierluigija Collinu, koji se nalazi na funkciji čelnog čovjeka UEFA-ine sudačke organizacije.


Kontinuitet


Pogled u retrovizor pokazat će da Pejin ima kontinuitet. U zadnjih jedanaest mjeseci na sličan je način dijelio (ne)pravdu »Rijeci« i »Istri 1961«, što će reći da se radi o sucu koji voli fantomske penale. U kolovozu prošle godine, na utakmici »Lokomotive« i »Rijeke« u Kranjčevićevoj dosudio je jedanaesterac za domaće nakon što je Miral Samardžić faulirao Antu Rukavinu metar izvan kaznenog prostora. Doduše, bila je tu i jedna ispravna odluka. Naime, Samardžić je dobio i zasluženi crveni karton, kao zadnji igrač obrane.


Početkom ožujka ove godine Pejin se proslavio kao glavni sudac na gostovanju »Istre 1961« kod »Zadra«. Tada je Komisija za suce HNS-a službeno zaključila da je »pogriješio u primjeni tehničke mjere«, što, laički rečeno, znači da je izmislio još jedan jedanaesterac. Svoju izvedbu okrunio je još jednim teškim propustom.


Naime, tom je prilikom pokazao crveni karton Šimi Gregovu, iako sukod nepostojećeg prekršaja u kontaktu bili napadač Želimir Terkeš i branič Vitor Bastos. Nije na odmet spomenuti da je zbog tog fantomskog isključenja Komisija za suce HNS-a Pejinu zamjerila na nedostatku »timskog rada« s pomoćnim sucem Damirom Batinićem…