Kneževina slavi

Subašićev Monaco na čelu: “Ove sezone samo ja još nisam zabio”

Marko Cvijanović

Danijel Subašić / Foto REUTERS

Danijel Subašić / Foto REUTERS

Do prosinca sam znao poslije svake utakmice tu statistiku postignutih pogodaka i odigranih utakmica, poslije više nisam brojio, ali ove sezone stvarno zabijamo jako puno golova. U čemu je tajna? Momčad se uspjela uigrati i pojačala se na nekim značajnim pozicijama – kaže Subašić



RIJEKA Na Velodromu je to bio tipični »Monaco« ove sezone. Razigran i ubojit. Pogotovo u kontrama. I, naravno, izrazito golgeterski raspoložen. »Marseille« nije imao nikakvih izgleda. Derbi kola obilježila je isključivo momčad iz Kneževine koja je slavila s uvjerljivih 4:1. Ništa čudno. Ovo je »Monacova« sezona golova i bodova. Tri nedjeljna donijela su proboj na vrh prvenstvene ljestvice. PSG zaostaje tri boda, »Nica« ima jednak broj bodova, ali neusporedivo slabiju gol-razliku. Uostalom, nitko u Europi ove sezone ne može se pohvaliti takvim omjerom postignutih i primljenih pogodaka. 60:21. Velikih »plus 39«!


– Je, opet smo bili pravi. Od prve minute dali smo do znanja da smo u Marseille došli pobijediti. Iz oduzetih lopti zadali smo im puno problema, bili smo, kao i dosta puta ove sezone, odlični u kontrama i polukontrama. Ma… Više nego zaslužena pobjeda – kaže Danijel Subašić, koji je u rijetkim kriznim razdobljima »Monaca« s nekoliko obrana olakšao put do novog trijumfa u sezoni koja se već sad pamti po količini postignutih pogodaka. U tom segmentu, uostalom, momčadi iz Kneževine nitko nije ravan. »Monaco« je na 33 utakmice postigao čak 86 pogodaka ili više od 2,60 u prosjeku!


Kinezi i mačke


– Do prosinca sam znao poslije svake utakmice tu statistiku postignutih pogodaka i odigranih utakmica, poslije više nisam brojao, ali ove sezone stvarno zabijamo jako puno golova. U čemu je tajna? Da se momčad uspjela uigrati i da se pojačala na nekim značajnim pozicijama. Došao je Falcao o kojemu je bezpredmetno trošiti riječ, do one teške ozljede bio je jedan od najboljih centarfora na svijetu. Obranu su pojačali Glik iz »Torina«, došla su dva odlična beka, Sidibe iz »Lillea« i Mendy iz »Marseillea«, a iz »Nice« se vratio Germain. Uz to, uspješno su se adaptirali još neki mladi igrači i to se odmah osjeća na našim igrama. I još nešto. Jako puno igrača zabija golove. Zapravo… Svi zabijaju, osim mene. Samo ja još nisam zabio, valjda će mi dati da pucam neki slobodnjak, ha, ha, ha…




U kontekstu kvalitete momčadi za »Monaco« stižu nepovoljne vijesti iz Kine koja se spominje kao nova Falcaova destinacija još ove zime. Odlazak kolumbijskoga kolgetera bio bi veliki hendikep šampionskim ambicijama.


– To je točno, ali… Kako odoljeti tim kineskim novcima? U pitanju su neusporedivo veća primanja nego u Europi i jasno je da igrači odlaze. Nije mi samo jasno zašto Kinezi ne traže vratare, ha, ha, ha… Ja bih, doduše, imao jedan veliki problem čak i da me traže. Imam dvije mačke koje svuda vodim sa sobom, a Kinezi vole jesti mačke. Dakle, ništa od Kine… Ma, odlično je meni ovdje u Monte Carlu. Klima je fantastična, udomaćio sam se ovdje, baš mi je lijepo. Nije sve ni u novcima, jel‘ tako?



Danijel Subašić u »Monaco« je doveo fizioterapeuta Jerka Mikulića koji je zadužen za brigu o omladinskom pogonu kluba iz Kneževine. Budući da Jerko povremeno dobije priliku uskočiti u pomoć liječničkoj službi prve momčadi, uoči utakmice s »Bordeauxom« brinuo je o skupim Falcaovim nogama. Isplatilo se, Falcao je zabio »Bordeauxu« tri pogotka i od tada prije svake velike utakmice traži Jerka da ga masira.


– Zezam Falcaa da nema ništa bez nas Hrvata, ha, ha, ha… – kaže Subašić.



Na primjeru »Monaca« to se najbolje vidi, neusporedivo skuplja momčad PSG-a gleda mu u leđa dok nogometni zaljubljenici u Kneževini sanjaju titulu prvaka. Posljednji put »Monaco« je postao prvak prije 17 godina kada je momčad vodio Claude Puel, a umjesto Falcaa mreže tresli David Trezeguet i Marco Simone. Usporedbe radi, Trezeguet (22) i Simone (21) su te šampionske sezone zajedno postigli 43 od ukupno 69 prvenstvenih golova. »Monaco« je ove sezone osamnaest kola prije kraja već postigao 60, a dvoznamenkaste golgeterske cifre smiješe se barem petorici strijelaca (Falcao, Germain, Lemar, Carillo, Fabinho…).


Četiri fronte


– Bit ću iskren, u Monte Carlu se još uvijek sramežljivo spominje taj naslov prvaka, ali nikad ovdje ne vlada neka velika nogometna euforija. Uostalom, do kraja je ostalo još osamnaest kola. Dug je put do naslova prvaka. I vrlo težak.


Pogotovo uslijed činjenice da je »Monaco« u igri za četiri trofeja: Ligu prvaka, francusko prvenstvo i dva francuska kup-natjecanja.


– Je, živi smo na četiri fronta. Neće biti lako izdržati taj ritam, ali trudit ćemo se maksimalno. I razmišljati utakmicu po utakmicu, jer… U Francuskoj je drugi dio sezone uvijek puno teži. Svi se klubovi za nešto bore i nije lako osvajati bodove, pogotovo na gostujućim terenima. Evo, dobili smo dva slobodna dana i nećemo ga imati do reprezentativne stanke u ožujku. Kad je u pitanju borba za naslov prvaka, sve je izvjesnije da će se do kraja sezone voditi tromeč Monaco-Nica-PSG. Pogotovo nakon što je »Lyon« protekloga vikenda neočekivano poražen na gostovanju protiv »Caena« koji je do pobjede predvodio Subašićev Zadranin Ivan Santini.


– Santini igra odlično, i protiv nas je bio najbolji igrač »Caena«, ali nije mogao sam. Ispada da je dobro izabrao, odlično se snašao u novoj momčadi, postiže puno pogodaka. Baš mi je drago zbog njega.