Dolazak giganta

Sopić: Nikoga se ne bojimo pred punim Maksimirom

Ivana Vaupotić

Jako dobro znamo protiv koga igramo. U goste nam dolazi momčad koja želi osvojiti Ligu prvaka. Međutim, igramo pred punim tribinama u našem dvorištu – kaže v.d. trenera Željko Sopić



ZAGREB Nije teško pretpostaviti da su odgovorni iz Maksimirske 128 drugačije zamišljali uvertiru za večerašnje gostovanje »Juventusa« u drugom kolu Skupine H Lige prvaka. Naime, dolazak giganta europskog nogometa u Zagreb pao je u sjenu novosti vezanih uz potragu za novim trenerom »Dinama«, odnosno vijesti da izbornik Bugarske Ivajlo Petev već priprema teren za dolazak u modri tabor.


Prema dostupnim informacijama, taj 42-godišnji bugarski stručnjak trebao bi preuzeti kormilo od Željka Sopića nakon nedjeljnog derbija s »Hajdukom«.


– Čvrsto sam stajao na zemlji kada sam preuzeo momčad nakon ostavke Zlatka Kranjčara. Nisam letio previsoko, niti sam razmišljao o tome hoću li ovdje biti deset godina ili jedan dan. Ja sam vojnik kluba, kao rođenom Zagrepčaninu ovo mi je najveća čast. Ni najmanje se opterećujem onime što će se ovdje događati u budućnosti – poručuje vršitelj dužnosti trenera »Dinama«, uz dodatak da ga zanima isključivo utakmica s »Juventusom«.



DINAMO(4-2-3-1)


ŠEMPERŠITUMBENKOVIĆSIGALIPIVARIĆANTOLIĆMACHADOSOUDANIFIOLIĆFERNANDESHENRIQUEZ

JUVENTUS(3-5-2)




BUFFON


CHIELLINIBONUCCIEVRAD. ALVESKHEDIRALEMINAPJANIĆHERNANESMANDŽUKIĆHIGUAIN

Stadion Maksimir. Sudac Manuel De Sousa (Portugal).



Takitčki manevri


Tu, pak, nema puno prostora za taktičke manevre. Svjestan snage i moći suparnika, Sopić je još u petak najavio igru fokusiranu na obranu i kontre.


– Samo mogu reći da su moji igrači maksimalno motivirani i spremni za ovu utakmicu. Jako dobro znamo protiv koga igramo. U goste nam dolazi momčad koja želi osvojiti Ligu prvaka. Međutim, igramo pred punim tribinama u našem dvorištu. Nikoga se ne bojimo u takvim okolnostima. Svjestan sam velike razlike u kvaliteti između naših momčadi, no vjerujem da je s našim maksimalnim pristupom sve moguće – dodaje Sopić.


Informacije iz »Dinama« govore da bi stadion Maksimir konačno mogao biti pun. Kako sada stvari stoje, na tribinama bi moglo biti između dvadeset i trideset tisuća gledatelja, a najavljen je i masovni povratak Bad Blue Boysa na sjevernu tribinu.


– Jamčim da će na teren istrčati jedanaest najboljih i najspremnijih igrača »Dinama«. Naravno, po mom izboru. Ozlijeđeni su samo Petar Stojanović, Alexandru Matel i Ali Karimi. Svi ostali su mi na raspolaganju – dodaje vršitelj dužnosti trenera »Dinama«.


Izostanak Stojanovića i Matela otvara problem na desnom boku. Na prvenstvenoj utakmici s »Lokomotivom« tu su poziciju pokrivali Darick Kobie Morris i Mario Šitum, a Sopić ne želi otkriti kome će večeras ukazati povjerenje.


Desni bek


– Imat ćemo desnog beka, tu dvojbu sam riješio prije dva dana. Na toj poziciji postoje manji problemi, ali ja sam uvjeren da to neće biti prepreka za nas – tvrdi Sopić.


Manju olakotnu okolnost za »Dinamo« predstavlja neosporna činjenica da je u društvu »Juventusa«, »Seville« i »Lyona« označen kao »divljač za odstrel«. Nije tajna da svi oni računaju na sigurnih šest bodova u dva ogleda s modrim ansamblom. Prema tome, Sopićevi igrači nemaju nikakav pritisak, za razliku od suparnika.


S druge strane, »Juventus« ne djeluje pretjerano uvjerljivo u Serie A, i stoga nije teško pretpostaviti da će u Zagrebu tražiti uvjerljivu pobjedu za utišavanje sve glasnijih kritičara. Kako »Dinamo« izgleda u zadnja dva-tri tjedna, nisu mogli poželjeti boljeg suparnika za organiziranje »kaznene ekspedicije«.


– Sedam godina igračke karijere proveo sam u Njemačkoj. Zbog toga najviše pratim Bundesligu. No, gledao sam sve utakmice »Juventusa« u ovoj sezoni i znam koliko je moćna ta momčad. Oni imaju igračku kvalitetu i širinu za osvajanje Lige prvaka – zaključuje Sopić, uz napomenu da od svojih igrača očekuje maksimalni angažman.