Presica na Krimeji

STO GODINA ORIJENTA Pobjedom protiv Solina uputiti dodatnu pozivnicu za večernju svečanost u HKD-u

Ivan Volarić

Nino Mohorovičić, Marinko Koljanin i Fausto Budicin/I. VOLARIĆ

Nino Mohorovičić, Marinko Koljanin i Fausto Budicin/I. VOLARIĆ

Iz kluba je za subotnju svečanu Akademiju odaslano preko 350 pozivnica. Očekuje se dolazak gradonačelnika Obersnela, ministra Capellija, možda i njegovog kolega iz Vlade Olega Butković. HNS još nije odredio svojega poslanika s obzirom na to da su Davor Šuker i Marijan Kustić na ždrijebu. Pozvan je i Damir Mišković, dopredsjednik HNS-a, predsjednik ŽNS-a, te predsjednik HNK Rijeke



RIJEKA Nadolazeća subota definitivno je jedan od onih dana dana koji će zauzeti posebno mjesto u nekom nadopunjenom izdanju Orijentove monografije. Naime, dva su dobra razloga za to. Prvi je utakmica protiv Solina u kojoj Krimejčani mogu i matematički potvrditi titulu jesenskog drugoligaškog viceprvaka što je sportski doseg kojemu se vjerojatno ni oni najvatreniji navijača Orijenta nisu nadali. Drugi je svečana klupska Akademija povodom stote obljetnice kluba koja će se uz preko 300 uzvanika održati od 19 sati u HKD-u na Sušaku. Na Akademiji će se predstaviti i klupska monografija autora Marinka Lazzaricha koja je tiskana u 500 primjeraka. Preko 400 klupskih povijesnica već je prodano što svjedoči o velikom interesu, ali je i potvrda velikoga truda koji je uložen kako bi se bogata klupska povijest sažela rječju i slikom na jednom mjestu i ostavila u naslijeđe budućim naraštajima. 


– Kada bi rezimirali jesenski dio sezone, ali i cijelu godinu onda zaista nismo mogli zamisliti bolji scenarij – otvorio je Marinko Koljanin, dopredsjednik kluba, presicu na Krimeji. – Počelo je sve ulaskom u Drugu HNL. Prvi cilj je bio osigurati ostanak u ligi, a mi smo nakon 14 kola na drugom mjestu. Komplimenti treneru Budicinu i igračima jer oni su ti koji su sve to zaslužili na terenu. Sve zajedno će kulminirati u zadnje dvije utakmice, odnosno svečanom Akademijom povodom sto godina kluba. Sve se to zbilo u jednoj godini i smatram je jednom od najuspješnijih u povijesti kluba. Rezultati su zaista odlični, ali nadalje nema nikakvih imperativa. 


Iz kluba je za subotnju svečanost odaslano preko 350 pozivnica. Očekuje se dolazak gradonačelnika Obersnela, ministra Capellija, možda i njegovog kolega iz Vlade Olega Butković. HNS još nije odredio svojega poslanika s obzirom na to da su Davor Šuker i Marijan Kustić na ždrijebu. Pozvan je i Damir Mišković, dopredsjednik HNS-a, predsjednik ŽNS-a, te predsjednik HNK Rijeke. Je li poziv otišao i na adresu predsjednice Kolinde Grabar Kitarović?




– Predsjednici nismo uputili poziv, ali vjerujem da nema ništa protiv Orijenta. Osim toga otvoreni smo prema svima i svi su dobrodošli. Trudili smo se pozvati mnoge bivše igrače, međutim nemoguće je obuhvatiti sve. Tko god nije pozvan, a osjeća potrebu u subotu biti dio Akademije, neka se javi u klubu pa će dobiti pozivnicu – dodao je Koljanin.


Trener Fausto Budicin mislima je u susretu sa Solinom.


– Čeka nas protivnik koji je ušao u prvenstvo na valu optimizma dobrih rezultata prošloga proljeća. Na jesen su se borili za opstanak, a onda su promijenili trenera i na proljeće imali super rezultate. Na valu tog optimizma mislili su odigrati dobro i ovu sezonu. Imali su u prvih pet kola tri pobjede i dva remija, a poslije toga su vjerojatno imali neke probleme unutar kluba jer je nemoguće nakon tako dobrog starta upasti u seriju od osam poraza. Sada su se ekipirali, doveli su novoga trenera koji ih je pokušao dignuti i za sada je uspješan. Očekujem tešku utakmicu, ali ne postoji jednostavan protivnik u Drugoj HNL – govorio je Budicin kojemu će određene probleme predstavljati i težak teren za igru. 


– Takav teren iziskuje dodatnu energiju od strane igrača pogotovo kada napadaš. Morat ćemo biti pametni i tehnički dobri, ne smijemo dozvoliti da uđemo u seriju pogrešaka jer će to onda loše reflektirati na našu igru – napominje Budicin koji je svjestan da je uvijek  posebno teško napadati na postavljenu obranu po teškom terenu.


– Možemo li nešto promijeniti? Teško je nešto drastično promjeniti 10 dana prije kraja prvenstva. Znaju se određeni automatizmi unutar momčadi, igrači su se naviknuli na određeni stil igre. Ako budemo nešto promijenili to će biti nijanse. Morat ćemo pronaći riješenje na njihovu postavljenu obranu uz saznanje da imaju brze igrače i dobru transformaciju u igri. Morat ćemo biti posebno koncentrirani u fazi obrane. Ako želimo pobijediti ne smijemo primiti gol! – zaključio je Budicin.