Kvalifikacije za SP

SALVE ZVIŽDUKA NA RUJEVICI Hrvatska remizirala s Finskom, Rusija se čini sve dalje

Marko Cvijanović

Foto Vedran Karuza / Roni Brmalj

Foto Vedran Karuza / Roni Brmalj

Hrvatska sada da bi imala ikakve šanse za odlazak na smotru najboljih svjetskih reprezentacija u Rusiji, mora svakako slaviti u Ukrajini. U ovom času, s Ukrajincima smo bodovno poravnati, a dobra je vijest da je gol razlika na strani Hrvatske



Hrvatska nogometna reprezentacija remizirala je sinoć na Rujevici s Finskom u pretposljednjoj utakmici tekućega kvalifikacijskoga ciklusa i bitno umanjila izglede za izravan plasman na Svjetsko prvenstvo u Rusiju. Hrvatska će u ponedjeljak u Kijevu tražiti barem bod da bi osigurala plasman u dodatne kvalifikacije. Nerealno je, naime, očekivati čudo pred rasplet na čelu skupine I i nadati se da će Island prosuti bodove protiv Kosova. Poslije još jednog blijedog izdanja »kockastih« pitanje je uopće što očekivati i čemu se nadati u Kijevu. S aktualnim izbornikom ili bez njega. Nije se bez razloga poslije utakmice orilo rujevičkim tribinama: Čačiću, odlazi! Narod ne možeš prevariti.


Taman kad su početkom drugoga poluvremena navijači sve češće počeli zazivati Čačićev odlazak, Hrvatska je odigrala najbolju akciju na utakmici. Kramarić je u 57. minuti petom proigrao Pivarića koji je s lijeve strane iz trka idealno na drugoj vratnici tražio Mandžukića. Moisander na gol-liniji nije uspio reagirati, Mandžukić je zatresao mrežu, pretekao Eduarda na drugom mjestu vječne ljestvice strijelaca »kockastih« s trideset golova, a hrvatska momčad dočekala olakšanje.



Stadion HNK Rijeka na Rujevici. Sudac: Daniel Stefanski (Poljska) 6,5. Gledatelja: 7.578.Strijelci: 1:0 Mandžukić (57’), 1:1 Soiri (89’).Žuti kartoni: . Rog (Hrvatska), Hetemaj (Finska)

HRVATSKA: Subašić 6, Vrsaljko 5,5, Mitrović 5,5, Vida 5,5, Pivarić 6, Rakitić 5, Modrić 6,5, Brozović 5, (54’ Rog) 5,5, Kramarić 5,5, (81′ Čop) –, Perišić 5,5, Mandžukić 6.




FINSKA: Hradecky 6, Arajuuri 6, Moisander 6, Ojala 6,5, Schüller 5,5, (69’ Pukki) 6,5, Sparv 6, Granlund 6, Hamalainen 6, Hetemaj 5,5, (80’ Soiri) 6,5, Pohjanpalo 5,5, Skrabb 5,5.



S punim pravom. Mandžukićevom pogotku prethodila je matna situacija u hrvatskom šesnaestercu, Finska nije povela samo zahvaljujući Subašićevim refleksima poslije udarca Ohjale. U 89. minuti, međutim, Subašiću nije bilo spasa, Vida je izgubio zračni duel sa Soirijem koji je u nastavku akcije imao dosta vremena i prostora za završni udarac – 1:1. Budući da je lopta uglavnom poštena, Hrvatskoj se u sudačkoj nadoknadi nije osmijehnula sreća. U smiraju utakmice dogodilo se, zapravo, sasvim očekivano. Hrvatska je poslije mršava vodstva stečena na jedvite jade prestala igrati, a Finci shvatili da slavni igrači u protivničkim redovima nisu bauk. Hrvatska je obrana visila u većem dijelu nastavka dok nije pokleknula pod pritiskom gostiju.


Hrvatska se u prvom poluvremenu očekivano nametnula posjedom lopte, ali nije u značajnijoj mjeri uspijevala remetiti sklad uhodanog finskom obrambenog mehanizma, niti je stvorila priliku za kojom bi istinski morala žaliti. Ponajviše zbog sporog protoka lopte, neprimjerenom razini natjecanja i slavnih europskih klubova u kojima igraju hrvatski reprezentativci. Na pogodak u finskoj mreži mirisali su jedino udarci Vrsaljka (9’) i Vide (21’), zbog preostalih poluprilika (Modrić 23’, Perišić 26’, 28’) Hradecky nije morao strepiti. Da Hrvatska još više mora strepiti za plasman na svjetsku smotru postalo je jasno nakon pola sata igre kad je u Eskisehiru Island protiv Turske poveo 2:0.


Puno prije izjednačujućeg pogotka Finaca postalo je jasno da hrvatska igra nema ni glavu, ni rep. Više od svega će, zapravo, reći očajan izraz lica Luke Modrića poslije utakmice. Čovjek se uhvatio za glavu od muke ne vjerujući što ga je snašlo. Luka nije zaslužio igrati u ovakvom okruženju.


 


Foto V. Karuza


Foto V. Karuza


Foto Roni Brmalj


Foto Roni Brmalj



TIJEK SUSRETA;


90′ – GOOOOL! 1:1 – Duga lopta Finaca pronašla je Soirija, mladi Finac uspijeva matirati Subašića.


81′ – Nova gužva pred vratima Hrvatske, ali obrana nekako uspijeva otkloniti opasnost.


80′ – Izlazi Kramarić, ulazi Čop.


79′ – Traje velika opsada hrvatskog gola. Prvo je pokušao Pukki, a potom Pohjanpalo.


65′ – Novi sjajan pokušaj Modrića, Hradecky brani.


57′ – GOOOL! 1:0 – Hrvatska je konačno uspjela do pogotka. Kramarić je petom dao za Pivarića koji je ubacio i praktički natjerao Moisandera da je u pokušaju izbacivanja pošalje u vlastitu mrežu. Na kraju ju je zakucao Mandžukić. Samo koju minutu prije, s tribina se već čulo “Čačiću, odlazi”.


56′ – Subašić je uspio iščupati udarac Pohjanpala ispod grede.


54′ – Modrić se izborio za šut na 16 metara, ali lopta ide preko gola. Izlazi Brozović, ulazi Rog.


45′ – Završio je prvi dio, kockasti su ispraćeni zvižducima s terena.


40′ – Loše vijesti za Čačića stižu iz Turske gdje Island vodi protiv Turaka već 0-2.


28′ – Opet Perišić, sada je pokušao škaricama, ali ne ide u okvir.


26′ – Vrsaljko je dao za Perišića koji puca malo pored desne vratnice.


23′ – Modrić je iz slobodnog udarca sjajno zavrnuo loptu, ali Hradecky brani.


21′ – Nova prilika za Hrvatsku preko Vide, koji je tukao glavom, ali domaća obrana čisti opasnost s gol crte.


14′ – Kramarić je pokušao iz daljine, ali nema preciznosti u udarcu.


Reuters


Reuters



9′ – Pivarić je s lijeve strane poslao oštru loptu u kazneni prostor, ona je mimoišla sve i došla na drugu stranu do Vrsaljka, koji tuče snažno, ali malo pored gola.


7′ – Hrvatska sve više pritišće. Perišić je ubacio s lijeve strane, nakon što se driblingom dobro riješio čuvara, gađao je glavu Mandžukića, ali Ojala je bio viši.


1′ – Počeo je susret, prvi napad ima Hrvatska.


0′ – Objavljeni su početni sastavi. Čačić je izveo uglavnom očekivanih prvih jedanaest. Na klupi priliku čekaju Kalinić, Livaković, Milić, Ćaleta Car, Nižić, Pašalić, Bradarić, Rog, Santini i Čop.


0′ – Još je sat i pol do početka susreta. Iz HNS-a su malo prije objavili da je ostalo još dvjestotinjak karata, što znači da će Rujevica vjerojatno biti do kraja puna.