Bivši vratar "Rijeke" govori uoči susreta Europske lige

Ravnić: I Sevilla ima Ahilovu petu

Orlando Rivetti

"Matjaž Kek sigurno zna, pronašao je Ahilovu petu, svaka je momčad ima pa tako i – Sevilla. Najbitnije je da svatko pruži svoj maksimum, da momčad funkcionira. Ako stigne pobjeda, bit će slavlja, ako izostane, ne treba tugovati", kaže Mauro Ravnić



RIJEKA  »Kobrica« je danas ozbiljan čovjek, prošao je pedesetu. Mauro Ravnić, legendarni vratar Rijeke iz početka osamdesetih prošlog stoljeća. »Kobra« je bio očev nadimak, Geni je pisao prve stranice povijesti Kvarnera (Rijeke), ušao u Prvu ligu 1958. Vratar otac (i pokojni stric Mario), vratar sin. Ugostitelj otac, ugostitelj sin… Caffe bar »1«! Naravno. Nakon 19 godina Španjolske, šest kao vratar Valladolida i Leride pa trener, sportski direktor…


   Sjećam se njegovih obrana u Valladolidu, činio je čuda, ali je Rijeka izgubila 0:1. U revanšu je račun izravnat (4:1). Pa Real Madrid na Kantridi 3:1… Dvaput je njegova generacija torpedirala španjolske kraljevske momčadi.


   Stiže Sevilla.




   – Dobro je da Rijeka igra u Europi. Veliki se klub postaje igrajući s najboljima na Starom kontinentu, a Sevilla je sigurno momčad s pedigreom. Njegovo se ime izgovara s poštovanjem, osvajač je Europske lige. Sudionik je najljepšeg i najkvalitetnijeg, dakle, svega atraktivnog, prvenstva na svijetu. Primere. Jer tamo gdje igraju Real Madrid, Barcelona, Atletico Madrid, Valencia… To je fantazija, vrhunac nogometa.


   Pogled u osobni retrovizor, Valladolid i Real Madrid?


   – Najljepši trenuci u karijeri. Bili smo klapa, ginuli smo za Klub i Grad. Rijeka ispred svega. Velika je odgovornost na našim leđima. I očekivanja. Teško je dobro odigrati takve utakmice, nama je to uspjelo. Imali smo momčad s dušom i znanjem. Španjolci su nas inspirirali.


   Koliko je jaka Sevilla?


   – Strašno. Ali za Rijeku je to velika prigoda pokazati da je Europa njen dom! Nastaviti pisati započetu povijest, kao nekada. Uspješno su otvorili novi ciklus, klub je savršeno organiziran, od predsjednika Miškovića do ekonoma Gashija, svi su upregnuti u kola. Fenomenalna je komunikacija. Rijeka je ozbiljan i stabilan klub. Sevilla je velik klub, ali na Kantridi nikada nikome nije bilo lako!


   Kako igrati protiv Seville?


   – Kako? Matjaž Kek sigurno zna, pronašao je Ahilovu petu, svaka je momčad ima pa tako i – Sevilla. Najbitnije je da svatko pruži svoj maksimum, da momčad funkcionira. Ako stigne pobjeda, bit će slavlja, ako izostane, ne treba tugovati.


   Dakle, sve je moguće?


   – Kantrida je težak teren, kraći i uži. Svašta se može dogoditi, puno detalja može odlučiti. Svaka čast Sevilli, ali nije nepobjediva. Imat će oni problema na Kantridi. Ambijent je fenomenalan, navijači su u transu, sve je to dodatni motiv Kekovoj ekipi. Bit će užitak, nadam se i slavlje.