Osvrt Orlanda Rivettija: Čačićevi legionari za Francusku spremni!

Orlando Rivetti

Snimio Denis LOVROVIĆ

Snimio Denis LOVROVIĆ



Šokantnu zbunjenost kao maska kod hrvatskih nogometnih dužnosnika (Žalit ćemo se! Kome i zbog čega?) na Fifinu čestitku (novčanu u »švicarcima«), dvije utakmice bez gledatelja (Turska i Island) zbog novog festivala domoljubnog ustaštva koji nije prijao Izraelcima i Mađarima. Šuker i društvo taoci su navijača, a država, čiji je to problem, gura glavu u pijesak. Ali, u Koprivnici je jučer bila predstava zabave i veselja. S puno dječje radosti.


Bez obzira na to što prijateljske utakmice ne treba shvatiti ozbiljno, uglavnom su prevara (bolje u najavi nego u izvedbi), služe samo trenerima koji traže odgovore na neke pitanja. I za one koje traže mjesto u vlaku za Francusku. Posljednjeg dana, 31. svibnja, otpast će trojica i vratar Livaković. »Riječanin« Andrej Kramarić (Hoffenheim je otkupio ugovor od Leicestera za 11 milijuna eura) golom i igrom u prvoj dionici susreta morao bi biti jedan od napadača. Jučer je, međutim, igrao Rakitićevu poziciju (nije bilo još pola momčadi, Mandžukića, Modrića, Srne i Kovačića) u 4-2-3-1. Od Rakitića izbornik Čačić traži da igra kao što je nekada igrao u Sevilli, da bude okomitiji i opasniji. Zabija i asistira. Kramarić će biti njegova alternacija, ali konkurira i za mjesto – napadača. Čačić je najavio da se momčad slaže oko Modrića, koji će imati maksimalnu slobodu u igri prema naprijed. A zadnjeg veznog će igrati netko drugi (Badelj, Brozović…).


U odsustvu arhitekta izbornik Čačić je jučer testirao »fizičke radnike«. Ali vidjeli smo još jednom pravog Perišića, čelični mišići i svilene kopačke elegancije poteza.




Moldavci nisu suparnik za testiranje povratnika u reprezentaciju Strinića, igrača Napolija, ali odigrao je veoma dobro. Dokazana je vrijednost Vrsaljko. Za desno i lijevo… Napoli za njega nudi 15 i napadača Zapatu, ali Sassuolo traži 20 milijuna eura!


Uglavnom, zanimljiva utakmica za prijateljski susret šarenog sastava vatrenih s puno zamjena, puno mladih u nastavku. U nastavku su skromni Moldavci pojačali intenzitet kod uporabe mišića. Inače 156. na Fifinoj rang listi. Izbornika Dobrovoljskog. Bio je i na Kantridi kada ga je 2008. godine svladala Bilićeva vrsta (1:0) golom tada 37. godišnjeg Nike Kovača. U nevjerojatno dosadnoj utakmici. Otišla su od tada četiri izbornika, vratio se Dobrovoljski (igrao na dva Europska prvenstva za Rusiju). Jučer je u Koprivnici dobro prošao.


Što je vidio, odnosno što je tražio manekenski odjeven Ante Čačić? Napravio je brojne zabilješke. Sve je na vagi. Nikola Kalinić igrao je cijelu utakmicu na – Mandžukićevoj poziciji.


Madridski romanopisac Javier Marias, navijač Reala, tvrdi da je Zidane naivan i neiskusan, dok Simeone ima iskustva i mudrosti… Ali su neusporedivi kao igrači. Zizou je bio elegancija, baletan, Proust, dok je Simeone vojnik pješadije u pokretu, više Chandler. Kaže da mu se sviđaju obojica, ali je Zidane nepresušni izvor radosti nogometne.


Svaka ekipa ogledalo je svog trenera. Čačić ima Modrića za ogledalo. Bisernu momčad.


Čak ni jučer u Koprivnci nije bilo dosadno.