Osvrt Orlanda Rivettija

Novi koncert probušenih lonaca

Orlando Rivetti

Snimio Darko JELINEK

Snimio Darko JELINEK

Djeci bi trebali zabraniti gledanje takvih utakmica, da ne bi imali traume u budućnosti. Jer, bio je to Rijekin koncert probušenim loncima od kojih će gledateljima, poglavito navijačima Rijeke, dugo zujati u ušima... Mogli su Kvržić, Puljić ili Bradarić izjednačiti, ali to ne bi popravilo sliku



Na semaforu rezultat od prije šest mjeseci – 1:0! Iz 15. kola. Rijeka ispod svoje razine. Tada i sada. Strijelac Capan ovog puta na riječkoj klupi. Radovao se trener Goran Tomić, dok je prošli put pobjedu Lokomotive potpisao Mario Tokić. Riječanima je Kranjčevićeva, ipak, ukleta.


Doživjeli su treći poraz ove sezone (jedan s Rudešom), deset u HNL-u! Osijek ju je svladao tri puta, Lokomotiva i Dinamo po dva puta…


U Kranjčevićevoj obično na utakmicu kasne navijači zbog detaljnih policijskih kontrola od naplatnih kućica do ulaska u stadion… Jučer su kasnili igrači Rijeke! U prvom poluvremenu nisu viđeni na travnjaku pa je policija počela potragu… Naravno, Matjaž Kek je u poluvremenu bio bijesan kao buldog koji žvače osu… Puna su bila usta osa, jer za pretpostaviti je da nije mogao vjerovati da se njegova momčad može šetati terenom.


U prvom poluvremenu Rijeka je uputila jedan udarac prema vratima, nijedan u okvir gola. Rijekini igrači gubili su duele na sredini, gurali loptu u širinu. Rastezali igru kao da je tijesto za pitu od jabuka…Rijeka je u tom razdoblju demonstrirala što se događa kada  posjed lopte kao filozofije igre postane nerješiva enigma. Jednostavno ne znate što bi s tom jadnom loptom u nogama.

Rijeka se, dakle, u Kranjčevićevu pojavila u nastavku, poglavito posljednjih 20 minuta kada je igra dobila neke konture živosti i okomitosti. Nakon što je Kek napravio čak tri zamjene. U igru redom ubacivao Puljića, Kvržića i Črnica. Prvi je izašao Pavičić, čovjek koji je u proljetnom nastavku bio reflektor igre, kada je u pitanju geometrija i mašta. Jučer ga jednostavno nije bilo bilo, djelovao je izgubljeno.


U igri prema naprijed Rijeka nije imala rješenja, ako izuzmemo  Acosyja koji je po desnoj strani stalno držao pod uzbunom bivšeg igrača Rijeke, Tonija Datkovića, inače sina nekadašnjeg trenera Novalje (i Zadra), Ive Datovića. Četiri igrača prema naprijed nisu bili u stanu smisliti okomitu akciju, odigrati u dubinu. Ali nije problem bio samo u ofenzivnoj četvorki, cijela je momčad igrala kao su igrači pred operacijom slijepog crijeva.


Djeci bi trebali zabraniti gledanje takvih utakmica, da ne bi imali traume u budućnosti. Jer, bio je to Rijekin koncert probušenim loncima od kojih će gledateljima, poglavito navijačima Rijeke, dugo zujati u ušima… Mogli su Kvržić, Puljić ili Bradarić izjednačiti, ali to ne bi popravilo sliku.


Ne znamo je li Goran Tomić, trener Lokomotive, učenik Maurizia Sarrija, trenera Napolija, jer jedini pogodak postignut je po recepturi »Mistera 33«. Sarrijevom, naravno, za kojega tvrde da ima 33 kombinacije za neaktivne lopte – slobodne udarce, kornere, čak i ubacivanja iz auta… Nadimak mu je dao novinar iz Aezza dok je vodio Empoli, a njegova  momčad 50 posto golova davala iz – prekida. Pogodak Lokomotive mogao bi u Sarrijevu bilježnicu. Inače, Sarri, tvrdi da prije svake utakmice uvježbava četiri, pet kombinacija prekida igre.


Ne znam što su vježbali Riječani, ali u Kranjčevićevoj su ostavili ove sezone devet bodova, a da sva tri puta nisu došli na utakmicu…