Smartphone huliganizam

‘Nije bitno što misle, već da nas se boje’: Je li EURO u Francuskoj najnasilnija nogometna smotra dosad?

P. N.

Reuters

Reuters

Sutra u Lilleu igraju Rusija i Slovačka, što je ogled riskantan sam po sebi, no već dan kasnije u Lensu igraju Engleska i Wales. To znači da će ruski i engleski navijači sljedeća dva dana boraviti u dva grada koja su udaljena svega - tridesetak kilometara



Je li EURO u Parizu nogometna smotra s dosad najviše huliganskih sukoba – pitanje je koje se nameće nakon prvih nekoliko dana održavanja prvenstva i na stotine objavljenih nasilnih snimki oko stadiona i na njima.


Odgovor se “na prvu loptu”, čini potvrdan Svijet je već danima šokiran iživljavanjem ruskih huliganskih skupina nad Englezima u Marseillesu, a sukoba je bilo i u drugim gradovima – od sukoba Poljaka i Iraca, Nijemaca i Ukrajinaca, sve do napada lokalnih huligana PSG-a, kojima su se navodno pridružili i srpski navijači, na Turke.



Zvuči gotovo nevjerojatno, ali podršku iživljavanju ruskih huligana u Francuskoj dao je i Igor Lebedev, član izvršnog odbora Ruskog nogometnog saveza.– Ne vidim ništa strašno u borbama navijača. Naprotiv, naši momci su dobro učinili. Ono što se dogodilo u Marseillesu nije zbog alkohola, nego nesposobnosti francuske policije organizirati ovakav turnir, napisao je na twitteru.




Ruska scena već je godinama, uz poljsku, na glasu kao trenutno najnasilnija u Europi, a sada je definitivno jasno da su ruski huligani došli u Francusku pokazati primat u huliganskom svijetu.


– Ne zanima nas što će Europa misliti o nama. Bitno nam je da nas se boje, izjavio je za Daily Mail jedan od ruskih huligana, koji je dodao kako su Englezi u posljednjem okršaju pokazali da više nisu izazovan suparnik i da je davno prošlo vrijeme kad su predstavljali uzor u huliganskom smislu.


U dosadašnjim sukobima, prava je sreća, dosad nitko nije poginuo. Jedan sjevernoirski navijač smrtno je, doduše, stradao prekjučer, no ne kao žrtva napada, već navodno alkohola i pada sa zida. Bilanca sukoba Rusa i Engleza su deseci ozlijeđenih, no, kako se doznaje, nema smrtno ugroženih, izuzev jednog engleskog navijača koji je tijekom tučnjave doživio srčani udar.


Postoji, međutim i drugi dio odgovora na pitanje zašto se ovogodišnji EURO smatra najnasilnijim dosad. On leži u činjenici da živimo u modernom vremenu koje je donijelo posve novu dienziju huliganizma. Apsolutno svaki sukob snima se, naime, preko smartphonea i još hitrije postavlja na YouTube i druge servise, pa je samim time i daleko dostupniji javnosti nego nekad. A u huliganskom svijetu se očito primat dokazuje upravo na ovaj način, pod egidom “ako nije na internetu, nije se ni dogodilo”.


Dokaz tome je jedna od brojnih snimki napada Rusa na Engleza u Marseillesu – jedan od ruskih huligana tamo je na sebe prikačio “go-pro” kameru i iz “prvog lica” snimao nasrtaj na protivničke navijače.



U situaciji psihoze i straha od terorističkih napada, gotovo začuđuje nespremnost i nesnalaženje francuske policije oko dosadašnjih nereda, a novi sukobi mogli bi uslijediti već idućih dana. Naime, sutra u Lilleu igraju Rusija i Slovačka, što je ogled riskantan sam po sebi, no već dan kasnije u Lensu igraju Engleska i Wales. To znači da će ruski i engleski navijači sljedeća dva dana boraviti u dva grada koja su udaljena svega – tridesetak kilometara.


Ruski huligani su nakon sukoba u Marseillesu u novinama izjavili kako im “debeli i pijani Englezi, koji se tuku kao cure”, više nisu izazov. Sljedeća meta su, tvrde, Poljaci, Šveđani i – Hrvati.


A nije nemoguće da se u drugom krugu natjecanja – osmini finala – sastanu upravo hrvatska i ruska reprezentacija.U nastavku donosimo nekoliko uznemirujućih snimki dosadašnjih sukoba;