Ozljeda Hristova zadaje glavobolju

Muke po napadačima: Kek treba Balaja u najboljem izdanju!

Marko Cvijanović

Foto I. Tomić

Foto I. Tomić

Taman kad je Hristov počeo zabijati pogotke, bugarskoga napadača ozljeda će opet neko vrijeme udaljiti od prve momčadi. Kao što se to moglo predvidjeti, Kek je tijekom popodnevnoga treninga uigravao momčad u rasporedu 4-2-3-1 s Balajom kao središnjim napadačem



RIJEKA » S Kantride opet stižu loše vijesti kad je u pitanju zdravstveni bilten. Magnetska rezonanca nedvojbeno je potvrdila da je napadač Ventsislav Hristov zaradio parcijalnu rupturu mišića lista, onog istog zbog kojega je značajno kasnio njegov puni angažman tijekom zimskih priprema i, shodno tome, njegov proljetni doprinos momčadi. Povijest se ponavlja. Taman kad je Hristov počeo zabijati pogotke, bugarskoga napadača ozljeda će opet neko vrijeme udaljiti od prve momčadi riječkoga prvoligaša.


Najmanje tri tjedna, a možda i više s obzirom na činjenicu da je novi ožiljak na mišiću znatno veći nego što je to bio stari.


Manevarski prostor


Budući da se Josip Ivančić u kontinuitetu nikako ne uspijeva adekvatno nametnuti treneru »bijelih«, Matjažu Keku, a da subotnji dolazak »Dinama« na Kantridu iziskuje određenu dozu opreza u pripremi utakmice protiv najjače hrvatske momčadi, prvi čovjek u struke Riječana zapravo i nema previše manevarskoga prostora kad je u pitanju dijeljenje uloga u igri prema naprijed. Kao što se to moglo predvidjeti, Kek je tijekom jučerašnjega popodnevnoga treninga na rujevičkom travnjaku uigravao momčad u rasporedu 4-2-3-1 u kojoj su u žutim majicama ispred Vargića među vratnicama osvanuli Vešović (desno), Mitrović, Lešković i Leovac (lijevo) u zadnjoj liniji, Močinić i Bradarić na pozicijama središnjih veznih igrača, Jugović (desno) i Tomasov (lijevo) na krilima, Alex na poziciji središnje polušpice i Balaj kao središnji napadač.




  Stvari, naravno, ne treba uzimati zdravo za gotovo uslijed činjenice da su trening smanjenim intenzitetom odradili Sharbini zbog problema sa stopalom, odnosno virozni Tomečak, a da su trening zbog obaveza u mladoj reprezentaciji propustili Radošević i Mišić. Od njih četvorice barem će trojica (Sharbini, Tomečak, Radošević) u subotu biti u momčadi od prve minute. K tome, ostaje otvorena i pozicija prvoga vratara bez obzira što je Prskalo na jučerašnjem treningu bio među vratnicama, uvjetno rečeno, druge momčadi u crvenim markirnim majicama.


  Sasvim je, međutim, izvjesno da će Bekim Balaj biti udarna riječka napadačka igla tijekom subotnjega derbija. Nije se zato slučajno o zidine što tvore konturu budućega rujevičkoga trening-kampa jučer odbijala jeka Kekovih povika na engleskom, upućenih upravo albanskom reprezentativcu. Što je to Kek zahtijevao od Balaja?


Brže kretnje


– Move, Bekim, move! Faster, faster!!! – korigirao je slovenski stručnjak iz akcije u akciju Balajeve kretnje inzistirajući na bržim i okretnijim radnjama u poluaktivnoj igri na skraćenom prostoru. Kek zna što želi isprovocirati kod Balaja, svjestan činjenice da je odlaskom Andreja Kramarića ostao bez napadača koji u utakmicama protiv kvalitetnijih protivnika pojedinačnom kvalitetom može donijeti terensku, ali i rezultatsku ravnotežu. Balaj još uvijek nema napadačku klasu da bi sam mogao odlučivati utakmice. Evo što o Balajevom doprinosu riječkoj momčadi u sustavu igre s jednim klasičnim napadačem (4-2-3-1) govore činjenice:


  Izuzmu li se dvije zadnje prvenstvene utakmice, tijekom kojih je Kek odlučio na teren poslati napadački tandem Balaj – Hristov (Zadar 4:0 – dva gola Hristova, jedan Balaja, Osijek 0:0), albanski reprezentativac je kao jedini klasični napadač u momčadi odigrao pet utakmica. Protiv »Hajduka« na Kantridi (3:0) je postigao pogodak, protiv »Istre 1961« (0:0) u Puli ušao u nekoliko izglednih prilika i sve ih redom promašio, protiv »Splita« (1:1) u Parku mladeži postigao pogodak, ali i promašio jedanaesterac, protiv »Lokomotive« u Kranjčevićevoj (0:1) u specifičnim uvjetima utakmice koju su odredile sudačke pogreške na štetu »bijelih« bio nezamjetan i protiv »Lokomotive« u prvoj utakmici četvrtfinala Kupa (4:1) bio strijelac. U načelu sasvim solidan učinak. Utakmica s »Dinamom« će, međutim, biti puno veći zalogaj. I najteži Balajev ispit otkako je stigao na Kantridu s nezahvalnom ulogom Kramarićeva nasljednika.