Iskusni branič "Rijeke"

Mato Neretljak: Sezona će biti uspješna bez obzira na plasman u Europu

Ivan Volarić

Prošle sezone Rijeka je bila kakva je bila. Došlo je dosta igrača, uloženo je puno više novaca nego prije, ali mislim da je već sada sezona uspješna jer se napravio iskorak koji je klub tražio, ali da bi sezona bila sto posto uspješna i za klub, i za nas, i za navijače, bilo bi dobro da uhvatimo Europu – kaže Neretljak 



RIJEKA Mato Neretljak (33) u posljednjim susretima ponovo predstavlja neizostavni dio startne postave »bijelih« o kojoj odlučuje trener Matjaž Kek. Iskusni branič prošle zime je zbog »čišćenja tetive« preskočio kompletne pripreme, a kada se oporavio, u momčadi su se već ustalili Niko Datković, a kasnije i Luka Marić.


Neretljak je završio na klupi za pričuve koja ga je u njegovim godinama sasvim sigurno poprilično »žuljala«. Kako to nerijetko biva u nogometu, Neretljak se u momčad vratio zahvaljujući »tuđoj nesreći«. Konkretno, Lukasz Mierzejewski je potpuno ispao iz forme, a Kek na njegovu poziciju poslao Luku Marića čime se otvorio prostor za Neretljakov povratak u momčadi.


Tihi lider u »Rijekinoj« svlačionici, jedan od igrača s najizraženijom osobnošću i ogromnim iskustvom. Odigrao je nekoliko sasvim pristojnih partija u posljednje vrijeme, uključujući i onu u Puli, neovisno o porazu. 




  – Bilo pa prošlo. Sigurno da je uvijek ružno izgubiti susjedski derbi, a posebno s obzirom na način, međutim to je nogomet – tumači Neretljak. – Ispred nas su dvije izuzetno važne utakmice i one mogu odlučiti puno toga kada je riječ o našim nastojanjima da se plasiramo u Europu. 



Kadeti Rijeke remizirali su na gostovanju kod Dinama odigravši 1:1 i tako se iskupili za teški poraz (1:7) u jesenskom dijelu. Pogodak vrijedan boda postigao je prvi klupski strijelac Elvir Maloku.   Manje razloga za zadovoljstvo imali su juniori »bijelih« koji su poraženi 3:1, a utješni pogodak djelo je Marciuša.


 Hendikep


U igri su dva scenarija: prvi, lakši, uključuje »Lokomotivino« osvajanje Kupa, a drugi, zahtjevniji, iziskuje kiks »Splita« i vaše dvije uzastopne pobjede?


  – Točno tako! Ali, mi ne bismo trebali razmišljati o tim kombinacijama, već isključivo o utakmici sa »Zadrom«. To će biti izuzetno zahtjevna utakmica iz razloga što bodovi trebaju nama i njima. Oni se bore grčevito za ostanak u prvoligaškom društvu, što znači da se ne mogu doći predati na Kantridu, već moraju igrati, a to će vjerujem biti naša prednost. Ako budu htjeli igrati, onda to može nama dosta olakšati stvar. 


 Mlada zadarska momčad je znala iznenaditi ove sezone?


  – Odlično su odigrali drugi dio prvenstva, pogotovo kada je momčad preuzeo mladi trener Milin. Stvarno su nepredvidljivi. Odu u Vinkovce kod direktnog konkurenta i uzmu sva tri boda, a onda kiksaju doma protiv »Belupa« kojemu bodovi nisu bili potrebni. Znaju i žele igrati, sigurno neće biti lako. 


 Oslabljeni ste za neigranje dvojice najboljih strijelaca, Leona Benka i Danijela Cesarca?


  – Sigurno da je hendikep što neće igrati dva napadača koja su dala toliko golova ove sezone, međutim ovo je šansa drugim igračima da pokažu da im je mjesto u »Rijeci«, u momčadi koja se gradi za Europu. Vjerujem da će momci koji budu igrali umjesto Cesarca i Benka iskoristiti svoju šansu. 


 



Ive Peraić, povjerenik za suđenje Prve HNL, povjerio je nedjeljni susret na Kantridi sucu Anti Vučemiloviću iz Osijeka. Vučemiloviću će pomagati njegovi sugrađani Dalibor Conjar i Hrvoje Barišić. Ovo će biti prvi ovogodišnji Vučemilovićev dolazak na Kantridu nakon što je dvaput ove sezone sudio »Rijeci« na gostovanjima u Zaprešiću i Zadru. Zaprešićki ogled ostao je upamćen po Vučemilovićevim darovima »Interu« (dva penala koja nisu postojala uz jedan poništen gol Rijeci), a ogled u Stanovima po vrlo dobrom suđenju osječkog suca. 



Žao mi je Zadra


Vrijeme je da se s golovima pridruže i igrači iz drugoga plana. »Rijeka« dugo već nije postigla pogodak iz prekida?


  – Potpuno ste u pravu. Apsolutno se slažem s tim i nadam se da će biti dosta prekida i nadam se da ćemo u tom dijelu pripomoći da se dođe do pobjede. 


 Pobjeda nad »Zadrom« je imperativ?


  – Pobjeda nad »Zadrom« je imperativ zbog Europe, ali i zbog naših navijača. Željeli bismo se pobjedom oprostiti od naših navijača istekom ove sezone. Očekujemo da će opet doći dosta ljudi i bilo bi lijepo da pobijedimo na rastanku. Meni je žao što je »Zadar« u takvoj situaciji, ali mi ipak gledamo sebe i s tri boda bismo bili tamo gdje želimo biti. 


Može li se ova sezona smatrati uspješnom u slučaju da izostane plasman u Europu?


  – Prošle sezone »Rijeka« je bila kakva je bila. Sve što se događalo prošle sezone je zaboravljeno, znači nije bilo dobro. Ove sezone se napravio veliki iskorak, borimo se za Europu. Došlo je dosta igrača, uloženo je puno više novaca nego prije, ali mislim da je već sada sezona uspješna jer se napravio iskorak koji je klub tražio, ali da bi sezona bila sto posto uspješna i za klub, i za nas i za navijače, bilo bi dobro da uhvatimo Europu. 


 



Dobre vijesti s Kantride! Nigerijski nogometni savez uputio je pozive trojici riječkih Nigerijaca za reprezentativne pripreme U 20 selekcije pred kojom je nastup na Svjetskom nogometnom prvenstvu u Turskoj. Riječ je o polušpici Ajayji Goddnessu i lijevom beku ili stoperu Jamilu Collinsu, koji su već nastupili za »Rijekine« juniore, te napadaču Solomonu Theophilusu, koji trenira na Kantridi, ali je još uvijek bez nastupa za »bijele«. Nigerijci se za skorašnji SP (od 21. lipnja do 13. srpnja) pripremaju u Njemačkoj. Budući da se na širem spisku kandidata za hrvatsku selekciju koja će također nastupiti u Turskoj nalaze čak petorica igrača »Rijeke« (Niko i Toni Datković, Sluga, Močinić i Miloš), teorija dopušta mogućnost da riječki nogomet bude zastupljen sa čak osam igrača na svjetskoj smotri nadolazećih nogometnih nada. Inače, Hrvatska će igrati u skupini F zajedno s Uzbekistanom, Urugvajem i Novim Zelandom, a Nigerija u skupini B s Kubom, Portugalom i Južnom Korejom. 



Sigurno ostajem


Cijela sezona je bila protkana velikim oscilacijama. Nerijetko je bio kratak put od tri, četiri uzastopne pobjede do dva, tri teška poraza?


  – To je problem momčad koja je prvu godinu skupa, koja je u stvaranju. Vjerujem da će iduće sezone već biti drugačije jer kostur momčadi će ostati na okupu. Na to treba dovesti nekoliko kvalitetnih pojačanja i onda se to sigurno neće događati. Odlike prave momčadi su da ima što manje oscilacija u svojim igrama. 


 Ponovo ste se ustalili u momčadi?


  – Iza mene je nesretna ozljeda koja je srećom prošlost. Momčad je u tom trenutku igrala dobro, a trener potpuno normalno nije imao potrebe bilo što mijenjati. Sada sam se vratio na svoje mjesto, dobro se osjećam i naravno da moram odigrati onako kako se to očekuje od mene i zbog čega sam doveden u »Rijeku«. 


 Prošle zime se u klubu govorilo o vašem odlasku?


  – Zimus sam imao ponudu da se vratim u Južnu Koreju, tamo su mi vrata uvijek otvorena. U razgovorima sa sportskim direktorom, ondašnjim trenerom i predsjednikom, odlučilo se da ne idem ni pod razno i ja sam ostao. Imam ugovor i iduću sezonu ću ostati sigurno u Rijeci. Mislim još igrati ako me zdravlje posluži, a mislim da kvaliteta nije sporna, da bih mogao pomoći ovoj momčadi.