Maksimalno do kraja

Matjaž Kek: Igramo za sebe, klub i navijače i baš nas briga za sve druge!

Ivan Volarić

Foto S. Ježina

Foto S. Ježina

Ne znam zašto mi nismo smjeli izgubiti u Stanovima? Pa i neke druge ekipe su izgubile u Zadru. Mislim da se sve to skupa previše potencira. Mi razmišljamo o sebi i svojim problemima, a od tih teorija zavjera te samo boli glava – kaže Kek



RIJEKA » Zadrani su zamjerili Matjažu Keku što je u momčad stavio sva četiri bivša igrača »Osijeka« (Vargić, Lešković, Jugović, Mišić)!? Trebao je valjda igrati s juniorima čiji korijeni nisu iz Istre ili Slavonije… Trener »Rijeke« mogao bi s druge strane zamjeriti domaćinima što je zahvaljujući njihovim pogibeljnim startovima ostao bez kapetana Darija Kneževića, a mogao je vrlo lako i bez još nekoga prvotimca uoči novih priprema za napad na skupinu Europske lige. Dario Knežević je odmah nakon utakmice prevezen u zadarski KBC na pregled, prve liječničke prognoze ne slute na dobro.


   – Prve prognoze su da je riječ o napuknuću u stopalu, ali sve ćemo znati preciznije kada Dario obavi dodatne pretrage u Rijeci. Bilo je toliko bolno da će neko vrijeme morati pauzirati neovisno o tome kakva će biti konačna dijagnoza – govori trener »bijelih« Matjaž Kek čija momčad nije u prvome poluvremenu pronašla odgovor na agresivni pristup zadarske momčadi.


   – Unatoč tome ušli smo u tri, četiri situacije. Bradarić je među ostalim pogodio vratnicu, Jugović je ono morao zabiti s pet metara… Da smo to iskoristili utakmica bi puno ranije skrenula u našu korist. Ovako uvijek postoji šansa da ti iz nekog ubacivanja ili prekida neka lopta zaluta u mrežu. Na sreću, dali smo pogodak i onda je utakmica u potpunosti otišla u našem smjeru. Očekivano. Ne treba zaboraviti da je »Zadar« dobro igrao ovoga proljeća i da ih nitko nije nadigrao pred njihovim navijačima. Taj njihov način igre tjera na oprez. U nastavku smo dobili na mirnoću, mogli smo u konačnici i uvjerljivije slaviti.


Dobivamo na sigurnosti




»Rijeka« se na proljeće muči na gostovanjima za razliku od jeseni, uostalom u Zadru je ostvarena tek druga gostujuća prvenstvena pobjeda u drugom dijelu sezone?



Na Kantridi nastavljaju s odigravanjem prijateljskih utakmica utorkom s lokalnim četvrtoligašima. Kombinirana momčad »bijelih« danas će od 17.30 sati na rujevičkom tepihu ugostiti momčad »Naprijeda«. Hreljane kao i Opatijce predvodi niz bivših igrača »Rijeke« poput Nikole Radmanovića, Edija i Arnela Petrovića, Marka Simanovića i Nike Jovića.



   – Normalno kada su to drugi igrači u odnosu na prošlu jesen. Međutim, naš dugi niz neporaženosti pokazuje da dobivamo na sigurnosti, a na kraju krajeva ne možeš očekivati da će se u ovim posljednjim kolima umirati u ljepoti. Sada se igra na rezultat. U Koprivnici isto tako nismo briljirali pa smo imali meč loptu nekoliko minuta prije kraja. Normalno da nisam potpuno zadovoljan s nekim stvarima, ali treba uzeti u obzir da je naša vezna linija još dosta mlada i dobro će im doći ove utakmice da ubuduće znaju kvalitetnije odreagirati. Mi smo dobili u Zadru i to je vrlo bitno jer uvukla se neka priča koja je dotakla sve nas. I zato dobro da je tako sve tako završilo i da smo bili dosta sigurni na putu do pobjede.


   Svaki drugi ishod osim pobjede »Rijeke« u Stanovima izazvao bi vjerojatno lavinu sumnji?


   – Ja to ne razumijem! Ne znam zašto mi nismo smjeli izgubiti u Stanovima? Pa i neke druge ekipe su izgubile u Zadru. Mislim da se sve to skupa previše potencira. Mi razmišljamo o sebi i svojim problemima, a od tih teorija zavjera te samo boli glava.


Balajeva reakcija


Upravo te ulične ćakule mogu stvoriti dodatni pritisak uoči subotnjeg ogleda s Osječanima?


   – Nema dodatnog pritiska, jer mi sami sebi namećemo pritisak razmišljanjima o sebi i svojim problemima. Mi ćemo opet sigurno nešto zavrtiti u sastavu, isprobat ćemo kao i do sada neke stvari koje će nam dobro doći iduće sezone. Igramo za sebe, klub i navijače i baš nas briga za sve druge. Uostalom, tko bi nama nešto pustio? Želim da se tako i igrači ponašaju. Opet, meni je razumljivo da ponekad igrači mogu slabije odigrati, uostalom pogledajte kakvi rezultati se događaju u Europi u završnicama prvenstava.


  Pobjedom protiv »Osijeka« imate priliku prebaciti rekordan bodovni učinak iz prošle sezone. »Rijeka« nikada u svojoj povijesti nije osvojila više od 72 boda u jednom prvenstvu?



Rekli ste da suosjećate s Igorom Štimcem ukoliko su suci oštetili njegovu momčad. Je li Balajev pogodak postignut iz zaleđa?   – Vidio sam tu situaciju na RTL-u i ne vidi se čisto je li zaleđe ili nije. Situacija je granična. Slična je situacija onoj kada smo mi postigli pogodak protiv »Dinama« u polufinalu Kupa pa se prvo govorilo da je zaleđe, a drugi kut snimanja pokazao je da ipak nije bilo zaleđe. Po meni to je bila linija i moglo se odsuditi svakako, iako mogu se složiti i s onima koji tvrde da je prije bilo zaleđe nego što nije. Čuo sam da je Oko sokolovo, Mateo Beusan, rekao da je čisto zaleđe, ali tako je rekao i za onu našu situaciju protiv »Dinama« pa se ispostavilo da nije bilo baš tako.


   – Meni je potpuno jasno da je u prvom dijelu proljetnog nastavka nismo dobro izgledali, ali sve to je bilo potpuno razumljivo nakon svega kroz što smo prolazili prošle zime. Međutim, sada smo se složili, a posebno na Kantridi igramo dobro i efikasno, dajemo puno golova. Kada govorimo o gostujućim utakmicama jasno je da ekipa mora malo očvrsnuti. Taj bodovni učinak uz činjenicu da se ekipa promjenila, a posebno efikasnost – zadovoljava. U Zadru je ponovo bila dobra reakcija Balaja, gdje vidiš da on zna dati gol. Sezona će ostati možda u sjeni uzvratne utakmice u Kupu, ali kroz prvenstvo smo dosta dominantni što u konačnici otkriva i pogled na ljestvicu. Ali, znate kakav sam ja, u svakoj utakmici želim objektivno sagledati što je dobro, a što loše. U Zadru je u prvom prvom poluvremenu smo morali bolje odreagirati na tu njihovu agresiju, biti brži na odbijenoj lopti i u predaji, ne dati mogućnost da dođe do kontakta. S druge strane moramo zadržati ono dobro, a to je u prvom redu skok gdje im nismo dopustili da dođe do izražaja.


Bezjakova okomitost


Krajem prošloga tjedna angažirali ste slovenskog napadača Romana Bejzaka, igrača kojega već duže vremena pratite i priželjkujete?


   – Pratili smo ga, a kada je Mance došao do informacije da je ovoga ljeta slobodan igrač postao nam je još zanimljiviji s ozbirom na kvalitetu koju je pokazivao, iako je isto tako činjenica da je malo stao nakon ozljede. Riječ je o igraču malo drugačijeg profila od Balaja, koji bi mogao sa svojom agresivnošću i direktnošću prema golu donijeti kvalitetu. Bezjak ne dolazi u »Rijeku« kao veliko pojačanje, već kao igrač koji se mora izboriti za ekipu i svoj prostor. Procijenili smo da bi trebali još više okomitosti i agresivnosti uz našoj igri. Sve to bi uz povratak Moisesa, Maleša i Kvržića značio odlično odrađen prijelazni rok. Doduše, morat ćemo sačekati neke stvari, vidjeti kakve će biti mogućnosti Maleša i Moisesa, odnosno što će u konačnici biti s povratkom Kvržića.


   Kakva je zdravstvena situacija s Moisesom koji se nedavno vratio iz Brazila?


   – Počeo je trenirati i nije bilo reakcija na ono što je radio. Smirit će se upala oka pa će nastaviti odrađivati svoj dio. Ne žuri nam se, bitno je da u idućih 14 dana vidimo koliko ga možemo opteretiti u kratkoj pauzi. Mislim da bi s njegovom željom to moglo biti dobro. Kod Maleša se pojavila jedna manja reakcija, ali to je normalno. Danas će protiv »Naprijeda« ponovo odigrati jedno poluvrijeme. Nastavljamo pratiti njegove mogućnosti. Osim toga pratimo situaciju na tržištu, a prije svega razgovaramo s onim igračima koje sukladno dogovoru u klubu želimo zadržati. To su stvari koje se odvijaju normalno, a sve te druge priče i napisi…


   Poput one o dolasku Nikole Vlašića?


   – On do sada nije bio tema u našim razgovorima i razmišljanjima, iako je riječ o kvalitetnom igraču, pravom biseru hrvatskog nogometa – rekao je Kek.