Mali zeleni

Maradona postaje počasni građanin Napulja

Hina

Foto: REUTERS

Foto: REUTERS

Napulj je moj drugi dom. Ovdje se uvijek osjećam sjajno, kazao je Maradona



NAPULJ Legendarni argentinski nogometni majstor Diego Maradona (56) posjetio je Napulj kako bi obilježio Napolijevu proslavu 30-te godišnjice prvog naslova talijanskog prvaka.


Upravo je Maradona predvodio Napoli do prvog ‘scudetta’ u povijesti osvojenog 1987. godine, a tri godine kasnije do još jedne titule prvaka. ‘Mali zeleni’, kako je glasio njegov nadima iz igračkih dana, je s Napolijem osvojio i Kup Uefa (1989), talijanski Kup (1987) i talijanski Superkup (1990).


»Sretan sam što sam ponovo ovdje. Napulj je moj drugi dom. Ovdje se uvijek osjećam sjajno,« kazao je Maradona na svečanosti održanoj u kazalištu San Carlo.Maradona je u Napoli stigao 1984. iz Barcelone.

»Barcelona mi je nudila novi ugovor na pet godina s dvostruko većom plaćom. Međutim, srce me vuklo u Napoli i nisam pogriješio,« dodao je.




Argentinac je Napoliju postao ‘nogometni bog’ i taj status ima i danas u gradu podno Vezuva. Klub je napustio 1992. kada je bio pozitivan na kokain. Potom je igrao za Sevillu, Newell’s Old Boyse i Boca Juniorse.


»Za sve nas Maradona je legenda. Kada riješi probleme koje ima s talijanskim vlastima postat će naš ambasador našeg kluba.« kazao je predsjednik Aurelio de Laurentiis. U svibnju ove godine Maradona će postati i počasni građanin Napulja.


Maradonu je talijanski sud 2005. osudio zbog porezne prijevare zbog čega je sud presudio da mora platiti oko 38 milijuna eura. Međutim, talijansko pravosuđe je u studenom 2011. vratilo cijeli slučaj na početak zbog »proceduralnih pogrešaka«.


Dvije godine kasnije Maradona je odlučio krenuti s protutužbom, odnosno traženjem kompenzacije od talijanskog pravosuđa. Tražio je oko 50 milijuna eura odštete za štetu koja mu je nanesena u posljednjih deset godina. U tužbi je naveo kako je u tom periodu izgubio priliku potpisati nekoliko unosnih ugovora s talijanskim klubovima koji su ga htjeli za trenera, ali mu je bio zabranjen pristup Italiji.


Napoli se trenutačno nalazi na trećem mjestu Serie A sa 41 bodom, četiri manje od lidera Juventusa. Jedina dva ‘scudeta’ osvojio je dok je Maradona bio u klubu.