Ofenzivni veznjak

Lokomotivina lokomotiva Damir Šovšić: Fantazist iz Goražda najveća prijetnja NK Rijeci

Ivana Vaupotić

Foto: Ranko Suvar / CROPIX

Foto: Ranko Suvar / CROPIX

Šovšić je sazrio u Lokomotivi i postao jedan od najboljih ofenzivnih veznjaka u našoj ligi – tvrdi Zoran Mamić



Prvih mjesec dana nove sezone dalo je konačnu potvrdu nadarenosti Damira Šovšića, koji se kroz četiri utakmice Europske lige i prva dva kola MAXtv Prve lige nametnuo kao prva violina »Lokomotive«. Samim time, više je nego jasno da će 25-godišnjak iz Goražda biti najjači adut društva s Kajzerice na sutrašnjem otvaranju novog stadiona na Rujevici.


Šovšićeve partije u spomenutom razdoblju privukle su pažnju nogometnih stručnjaka i gurnule ga na radar većih klubova. Kako tvrde krugovi bliski »Lokomotivi«, na Kajzericu je već stiglo nekoliko upita iz inozemstva, a nije tajna da se i »Dinamo« zagrijao za fantazista iz Goražda. Stoga je lako moguće da utakmica s »Rijekom« bude zadnji nastup u dresu sadašnjega kluba.


– Šovšića pratimo još iz dana kada je igrao za »Zagreb«. U »Lokomotivi« je sazrio i postao jedan od najboljih ofenzivnih veznjaka u našoj ligi – tvrdi trener »Dinama« Zoran Mamić.




Lucidni veznjak definitivno spada u kategoriju igrača koji su kasno sazreli. Prvi nastup u MAXtv Prvoj ligi uknjižio je 2008. godine u dresu »Zagreba«, u koji je stigao iz »Sarajeva«. Dres prvoligaša iz Kranjčevićeve nosio je pet sezona, s time da su jedinu konstantu predstavljale oscilacije. U ljeto 2013. godine »Zagreb« je ispao iz lige, a Šovšić je za pola milijuna eura prešao u »Lokomotivu«.


No, i tu je igrao po pricipu »toplo-hladno«. Pod stručnom paskom Tomislava Ivkovića pružao je čudesne partije, no znao je i biti ispod svake kritike. Oscilacije su se nastavile do proljetnog dijela prošle sezone, a zatim je stigla situacija koja je Šovšiću mogla prelomiti karijeru.


Naime, Ivković je ispucao svo svoje strpljenje za ofenzivnog veznjaka koji je polako počeo ulaziti u zonu vječitih, nikad potvrđenih talenata. Iskusni stručnjak potjerao je Šovšića iz momčadi, a tjedan dana kasnije razišao se s »Lokomotivom« nakon niza nepovoljnih rezultata.


U međuvremenu je na Kajzericu stigao Ante Čačić, koji je obuzdao zaigrani karakter fantaziste iz Goražda. Pod njegovim vodstvom Šovšić je postao lokomotiva koja vuče »Lokomotivu« svojom profinjenom kontrolom lopte i lucidnim proigravanjima. Odnosno, kako je to postavio Čačić, današnji Šovšić je »motiviran, veseo, zaigran, učinkovit i spreman za sve izazove«. A u kategoriju izazova definitivno spada sraz s »Rijekom« na otvaranju novog stadiona na Rujevici.