O ''unapređenju"

Juričić: Želimo još bolje iskoristiti Matjaževo znanje

Ivan Volarić

Nisam bio u klubovima koji su imali takav način organzacije svoga rada. Recimo da je najsličnije tome uloga izbornika, ali opet to nije u potpunosti usporedivo budući da kod izborničkog posla nema kupo-prodaje – rekao je Juričić



RIJEKA » Mnogi su promociju Matjaža Keka na mjesto klupskog menadžera riječkoga prvoligaša protumačili kao direktan »udar« na ovlasti sportskoga direktora Srećka Juričića. Donekle razumljivo posebno ako se uzme u obzir ono što je predsjednik Damir Mišković govorio kada je predstavio dosadašnjeg trenera kao novog klupskog menadžera. Kek bi ubuduće osim o prvoj momčadi trebao voditi računa i o selekciji trenera i igrača za drugu ekipu, odnosno omladinski pogon, te dati svoj veći doprinos kod dovođenja igračkih pojačanja. Da ne bi bilo zabune i do sada se Kekova riječ itekako uvažavala kod dovođenja pojačanja, no sada je trener »Rijeke« i formalno nadležan za taj dio posla. Tvrdi Juričić na njegov prijedlog!


  – Prije svega, Matjaž je postao klupski menadžer između ostaloga i na moju inicijativu. Odluka je, naravno, u konačnici bila zajednička – tumači Juričić. – Nakon tri godine rada analizirali smo situaciju i zaključili da moramo ići korak dalje u radu s Matjažom Kekom. Uzeli smo u obzir sve njegove sposobnosti i željeli iskoristiti njegovo znanje, kvalitetu i iskustvo. Dakle, ideja je da njegovo znanje iskoristimo u radu druge ekipe i omladinskog pogona kako bi oba ta dva segmenta napredovala. Temeljni cilj je da se ide naprijed u svim segmentima pa i u tom. Vrijeme će pokazati koliko je ovaj potez dobar.


  Postavlja se logično pitanje: kako razgraničiti ovlasti, odgovornost i obveze sportskog direktora, šefa škole i klupskoga menadžera.




  – Mi smo i do sada donosili odluke zajedno pa ćemo i od sada tako djelovati. Dakle, s te strane ništa se neće promjeniti – tvrdi formalno gledano još uvijek prvi klupski operativac zadužen za struku u klubu.


  Funkcija klupskog menadžera česta je pojava u otočkom nogometu. U većem dijelu Europe, a posebno na Balkanu, uobičajeno da se u klubovima vrlo jasno luče funkcije, samim time odgovornost i obveze trenera i sportskog direktora.


  – Teško mi je unaprijed govoriti o tome kako će to funkcionirati jer nemamo takvih iskustva. Sada ćemo to vidjeti na vlastitom primjeru. Ako se pokaže uspješnim, nastavit ćemo funkcionirati na taj način, ako ne, onda ćemo se vratiti na ono što je bilo.


  Juričić se za svoje bogate karijere nije susretao s ulogom klupskog menadžera.


  – Nisam bio u klubovima koji su imali takav način organzacije svoga rada. Recimo da je najsličnije tome uloga izbornika, ali opet to nije u potpunosti usporedivo budući da kod izborničkog posla nema kupo-prodaje – rekao je Juričić.