Trener "Standarda" hvali Kramarića

Ivan Vukomanović: Ne čudi me da Mou želi Kramu!

Marko Cvijanović

Kramarić je apsolutno najopasniji riječki igrač.  Njegovi su napadački kapaciteti iznimni, uopće me ne čudi što za njega interesira i veliki »Chelsea« – kaže Vukomanović



RIJEKA  Trener »Standarda« Ivan Vukomanović biranim riječima priča o Rijeci i »Rijeci«. Gradu i klubu uz koje ga vežu drage uspomene. Prošlost i sadašnjost. Evo i zašto:


– Imam u Rijeci čak i rodbinu, redovito sam ovdje dolazio, dolazim još uvijek. Ovdje sam se uvijek osjećao ugodno, grad je odličan, a klub je još za bivše Jugoslavije slovio kao pravi, fini klub, koji je uvijek imao momčad koja zna igrati – rekao je Vukomanović, svjestan činjenice da »Rijeka« i danas ima momčad koja se ima čime podičiti.


– »Rijeka« je momčad koja je tradicionalno jaka na svom terenu, ne gube utakmice na Kantridi. »Rijeka« ima kvalitetne, tehnički potkovane igrače. Poznajem momčad iz prve utakmice sa »Standardom« u Liegeu, dobro sam još jednom prostudirao tu utakmicu, ali gledao sam i neke njezine posljednje utakmice. Moje je mišljenje da je moja momčad dobro upoznala »Rijeku«, a utakmica će pokazati hoće li to biti presudno. Moramo biti maksimalno koncentrirani i usredotočeni, »Rijeka« ima pobjedonosni gard, veliko samopouzdanje. Riječani se vole pokazati na međunarodnoj sceni, vjerujem da će se i protiv »Standarda« nastojati pokazati u najljepšem svjetlu.



Na dojmu kakav je sinoć na službenoj konferenciji za novinare ostavio Jelle Van Damme, kapetan »Standarda«,  pozavidio bi i puno poznatiji Van Damme, onaj Jean Claude koji je deklasirao na tisuće svojih protivnika u kultnim akcijskim filmovima s kraja osamdesetih i početka devedesetih godina prošloga stoljeća. Mrki pogled i minimalna mimika lica. Kratki odgovori… S obzirom na raspoloženje i impozantne mišićne »gabarite«, puno mu je i postavljeno pitanja. Jedva tri, četiri!?– Idete li na pobjedu? Da. Hoće li vas zadovoljiti remi? Ne, nastojat ćemo pobijediti. Što se promijenilo od prve utakmice s »Rijekom«? Bez obzira na pobjedu u prvoj utakmici, opet krećemo iz početka. Spremni smo fizički i psihički. Je li ovo za vas najvažnija utakmica sezone? Ne. Toliko od Van Dammea.


Budući da se svi gostujući treneri koji ove europske sezone stižu na Kantridu redovito suočavaju s istim pitanjem, isto nije zaobišlo ni Vukomanovića. Dakle, Andrej Kramarić?


– Ne bi bilo pošteno zanemariti ostatak momčadi, ali Kramarić je apsolutno najopasniji riječki igrač. Vrlo je ubojit na terenu, zabija puno golova, vidjeli smo i što je učinio na Kantridi protiv »Feyenoorda«. U prvom poluvremenu je bio nevidljiv, a onda u drugom dijelu eksplodirao. Njegovi su napadački kapaciteti iznimni, uopće me ne čudi što za njega interesira i veliki »Chelsea«.


Osim impresivne Kramarićeve statistike i klasnih napadačkih vrlina, Vukomanovića brine i izostanak stožernoga prvotimca i ponajboljega napadača, Haićanina Jeffa Louisa.


– Jeff je kvalitetan igrač, jedan od onih koji donose razliku na terenu. Sigurno će nam puno nedostajati u igri, ali moramo se prilagoditi na novonastalu situaciju i nastojati učiniti sve da se njegov izostanak ne primjeti. Utakmica će sama po sebi biti zahtjevna s obzirom na činjenicu da će obje momčadi težiti pobjedi kao prvi preduvjet plasmana u idući krug natjecanja. Kao sportaš uvijek kažem neka pobijedi bolja momčad, a kao trener kažem da ćemo učiniti sve da to budemo mi. I ne smijemo imati nikakvu ispriku ako se to ne dogodi. Treba nam velika utakmica, a ne velike govorancije. Moramo pričati na terenu – poručio je Vukomanović.