Predsjednik NK Rijeke

Damir Mišković: Momčad zna koliko mi znači ova utakmica

Orlando Rivetti

Danas treba dokazati tko je najbolji na Jadranu. Očekujem utakmicu za pamćenje, neka se svi zabave. Naravno, Rijeka slavi... Ako bude bolja! – kaže Mišković



RIJEKA » Dan nakon što je Damir Mišković službeno ustoličen (na svoj rođendan…) za predsjednika HNK Rijeka, 21. ožujka 2012. godine, momčad s Kantride izgubila je od Hajduka trenera Bugarina Balakova (njegova posljedja utakmica),0-3. Bila je to prva od sedam Skočićevih utakmica. Zacijelile su rane. Posljednjih pet utakmica Rijeka ne zna za poraz u susretima sa Splićanima. U 28 mjeseci Rijeka je od borbe za ostanak napravila iskorak do Europa League.


  Damir Mišković bio je u Budimpešti na utakmici s Ferencvarošom, pa je iz Miškovića doplovio do Raba, na tradicionalnu Fjeru, a jučer navečer bio je na planinskom zraku u Gorskom kotaru. Posjetio ekipu u Fužinama. Predsjednik je u fazi rehabilitacije, problemi sa zubima…


  Rijeka bolje grize, Dinamo (Superkup), dvaput Ferencvaroš, Zagreb, Kek je okenuo četiri asa na startu sezone?




  – Ne, imam dobre zube. Kost sam operirao, iznad zuba. Dobro sam. Momčad je još bolje. Neka se serija nastavi. Još da dobijemo Hajduka, pa ćemo vidjeti…Pobjeda nad Hajdukom je uvijek slatka. Najvažnija utakmica.


  Zar nije bitnija bila utakmica u Budimpešti?


  – Zaboravio sam je već. Živim za prvu sljedeću. Maksimalna je mobilizacija, Hajduk je klub s pedigreom. Derbi je, treba pružiti maksimum i – pobijediti. Ova je momčad pokazala da zna igrati, može dobiti svakoga. Nastavila je žetvu na tragu prošle sezone. Napravljen je novi iskorak. S Hajdukom će biti dobra zabava.


Igrati i pobijediti


  Otvaranje sezone iz snova. Trofej, Europa, prvenstveni bodovi… Navijači žive u snovima. Na parangalu nedostaje – Hajduk?


  – Strah me samo da nije izmorena vezna linija. Naradili su se, a puno je odsutnih na tom dijelu terena. Ipak, danas treba dokazati tko je najbolji na Jadranu. Očekujem utakmicu za pamćenje, neka se svi zabave. Naravno, Rijeka slavi… Ako bude bolja!


  Splićani se žale da su dobili samo 550 ulaznica?


  – Tako nalažu zakoni i propisi. Pet posto od kapaciteta stadiona. Ne možemo zakinuti svoje navijače. Očekujem pun stadion, ulazica ima još dvije tisuće… Neka Riječani dođu proslaviti pobjedu nad Ferencvarošom i pomoći protiv Hajduka.


  Kakvu utakmicu očekujete?


  – Žestoku. Agresivno s obje strane, puno uzbuđenja i zanimljivih detalja za prepričavanje. Naravno, s našim golovima u naslovnoj ulozi. Rijeka će polako, bez srljanja, mudro i taktički odgovorno graditi put do željena cilja. Peta je utakmica u dva tjedna. Zatomiti emocije, pružiti sve što znamo. Igrati i – pobijediti. U derbiju se svašta može dogoditi.


  Anas Sharbini odigrao je veoma dobru utakmicu u Budimpešti, bit će inspiriran i protiv Hajduka?


  – Odigrao je odlično! Cijela je ekipa bila na visokoj razini, posebice u prvom poluvremenu. Forma raste. Kada budu spremni Močinić, Maleš, Moises na sredini terena, imat ćemo svježinu i raznovrsnost.


  Rijeka ima dvije pobjede i tri remija protiv Hajduka u pet nastupa?


  – U nedjelju bi bilo dobro dodati još jednu pobjedu.


  Hajduk nakon susreta s Istrom (1:1) krenuo je u hajku na suce, na sve i svakoga iz HNS-a?


  – Ne komentiram suđenje niti nečije ponašanje. Prije dvije godine sam na Udruzi prvoligaša, kao predsjednik, tražio da se poštuje Kodeks ponašanja, i ostao sam usamljen. Sada smo na – placi. Ne može se, naime, ispraviti greška suca, čemu prigovori… Ne vjerujem u loše namjere. Suđenje u HNL-u je sve kvalitetnije. Ne možemo linčovati suca zbog svake greške. Ne vidim namjere.


Svima srce i dušu


  Četiri hrvatska kluba u trećem su pretokolu europskih kupova?


  – To je najljepša priča. A ne suci i suđenje. Lov na vještice. Bio sam presretan kada sam čuo da su prošli i Split i Hajduk. Da hrvatski nogomet nije – močvara.


  Kakav doček pripremate Splićanima?


  – Rijeka je svima i uvijek dala srce i dušu. Ponekad i više nego što je to trebalo. Ali stvar je mentaliteta. Hajdukovce ćemo dočekati srdačno kao i sve druge klubove.


  Vatromet je spreman?


  – Uvijek. Nadam se da će se nebo veseliti.


  Posebna želja, možda da mrežu zatrese Sharbini?


  – Svejedno mi je. Može i Vargić. Ne, nisam mislio da će biti udaraca s bijele točke… Rijeka. Samo Rijeka. Vratio sam se ranije, posjetio sam ih u subotu, oni znaju koliko mi znači ta utakmica.


  Zanimljivo je da večeras u sastavu Rijeke neće biti nijednog igrača koji je igrao protiv Hajduka 21. ožujka 2012. godine, budući da je jedini »preživjeli«, Močinić, ozlijeđen.