Gostovanje kod RNK Split

Bodovi ostali u splitskoj kaljuži: Balajevo iskupljenje u Parku mladeži!

Ivan Volarić

Snimio Roni BRMALJ

Snimio Roni BRMALJ

Albanski napadač iskupio se za promašenu najstrožu kaznu u 25. minuti, donio na kraju Rijeci utješni bod. Ipak, nakon svega Riječani imaju žaliti za dvama bodovima ispuštenima u splitskoj kaljuži



SPLIT -  I s drugog uzastopnog prvenstvenog gostovanja nogometaši »Rijeke« nisu uspjeli donijeti puni bodovni plijen i pritom iskoristiti kiks »modrih« u Osijeku te im se približiti na sedam bodova zaostaka. U Puli su se Riječani ispromašivali i pritom protiv sebe imali izrazito težak travnjak za igru. U Splitu je travnjak bio u još gorem stanju, Riječani su promašili najstrožu kaznu, a  nakon svega će vjerojatno imati što prigovoriti i sucu Mlakaru. Posebno se to odnosi na 18. minutu kada je zagrebački sudac nakon starta vratara Zagorca na Jugoviću pokazao žuti karton veznjaku »Rijeke« za simulaciju, a dojam je da je trebao pokazati na bijelu točku i pritom crveni karton vrataru Splićana.


U tom trenutku na semaforu je bilo 0:0. Kazna je brzo uslijedila, Kvesić je u  26. minuti doveo u vodstvo »crvene«, a »bijeli« se našli u prilično teškoj situaciji. Po sve težem travnjaku, koji je bio primjereniji za ragbi nego za nogomet, krenuli su po poravnanje i u tome uspjeli u nastavku susreta.


Albanski napadač Bekim Balaj iskupio se za promašenu najstrožu kaznu u 25. minuti, donio na kraju »Rijeci« utješni bod. Ipak, nakon svega Riječani imaju za čim žaliti, ispustili su dva boda u kaljuži, još jednom platili ceh igranja u nenogometnim uvjetima. Teško se nakon svega oteti dojmu da bi »Rijeka« imala četiri boda više na kontu da travnjake u Splitu i Puli nije uništila kiša, odnosno zima.



Neuhvatljivi Anas




Sat i 15 minuta prije zakazanog početka utakmice zagrebački sudac Dalibor Mlakar izašao je na travnjak zajedno s kapetanima momčadi Anasom Sharbinijem i Danijelom Zagorcem, te pustio loptu na teren na nekoliko mjesta i procjenio da se ipak može igrati.


Travnjak je bio daleko od optimalnog, organizatorima je pomogla činjenica da je uoči početka utakmice kiša jenjavala, pa voda nije stigla »osvojiti« cijeli teren.  Jasno, travnjak na rubu regularnosti utjecao je na način na koji se igralo. Bilo je odmah jasno da se Riječani neće moći nametnuti svojom prepoznatljivom pas igrom već da će morati tražiti svoje prilike kroz dugu loptu i preskakanje središnjice. I nije to uopće loše izgledalo.


Raspoloženi Anas Sharbini bio je nerješiva enigma za svojega čuvara Ivana Ibriksa. Kapetan »bijelih« valjao je osječkog braniča po skliskom travnjaku kako je htio sve dok ga u 23. minuti Zoran Vulić nije odlučio povući s terena i rupu u svojoj obrani začepiti Radotićem kojega je povukao iz vezne linije poslavši na njegovo mjesto Kvesića. No, do te promjene »Rijeka« je mogla imali lagodno vodstvo u rukama.


U 8. minuti Zagorac je odbio Anasov udarac na noge Balaju koji šalje loptu kraj gola. U 13. minuti zaprijetio je Mišić, a pet minuta kasnije od kornera »Splita« izrodila se »Rijekina« kontra tri na jedan. Jugović je izbio sam ispred Zagorca. Veznjak »Rijeke« gurnuo je loptu kraj vratara »Splita« koji se više nije mogao zaustaviti. Došlo je do sraza, a u nastavku akcije Sharbini je zatresao mrežu. Malobrojni kibici domaćih uhvatili se za glavu, a onda ih je razveselio sudac Mlakar. Umjesto crvenog kartona i najstrože kazne pokazao je Jugoviću žuti karton za simulaciju.



U susretu 22. kola Prve HNL u Splitu su nogometaši RNK Splita i Rijeke igrali neriješeno 1-1 (1-0).


Po izuzetno teškom i vodom natopljenom terenu Split i Rijeka su odigrali zanimljivu utakmicu bez pobjednika.


U 26. minuti napadač Rijeke Bekim Balaj je promašio kazneni udarac, a samo minutu kasnije Split je poveo pogotkom Marija Kvesića.


U 56. minuti Balaj se iskupio za promašeni penal pogotkom glavom za izjednačenje nakon ubačaja Ivana Tomečaka.


 Na ljestvici vodi Dinamo s 56 bodova, Rijeka je druga s 47, a Split šesti s 23 boda.


Pred 100 gledatelja na stadionu u Parku Mladeži sudio je Mlakar iz Zagreba.


Strijelci: 1-0 Kvesić (27), 1-1 Balaj (56)


Promašeni penal: Balaj (Rij, 26)


SASTAVI:


RNK Split: Zagorac, Ibriks, Galović, Barbarić, Rugašević, Vidović, Radotić, Mršić, Belle, Glavina, Cikalleshi


NK Rijeka: Prskalo, Tomečak, Mitrović, Samardžić, Leovac, Radošević, Bradarić, Mišić, Jugović, Sharbini, Balaj


Sudac: Dalibor Mlakar.


Gledatelja: Stotinjak.



Nije mu to bila prva blago rečena dvojbena odluka, jer u 15. minuti imao je elemente za penal nakon duela Leovca i Cikalleshija u riječkom kaznenom prostoru.


Rezultatski minus


U 23. minuti Prskalo je odbio dobar Galovićev pokušaj glavom, a u 25. minuti konačno je Mlakar smogao hrabrosti dosuditi najstrožu kaznu. Glavina je nakon udarca iz kuta potpuno bespotrebno zahvatio u skoku loptu rukom, a Balaj s bijele točke lansirao loptu visoko preko gola. Minutu kasnije »Rijekina« zadnja linija pogledima je ispratila ubačaj Bellea s desnoga boka, a sve lijepo ispratio svježi Kvesić koji je na drugoj stativi dočekao loptu i poslao u suprotni kut – 1:0.


»Rijeka« se našla u rezultatskom minusu nakon perioda svoje dobre igre, a onda upala u određenu stvaralačku pauzu koja je potrajala do početka nastavka. Doduše, teren je u drugom poluvremenu u potpunosti »propao«, prostor se osvajao kao u američkom nogometu, najčešće dugom loptom.


U 52. minuti ponovo je na sceni bio sudac Mlakar i samo žutim kartonom kaznio Rocin brutalni start s leđa na Tomečaku uz aut liniju. Srećom da je Tomečak predosjetio što mu se sprema pa skočio na vrijeme da se izbjegne teža ozljeda. Pet minuta kasnije Tomečak je uzvratio Splićanima – asistencijom.


Nakon izvedena auta kapetan Riječana po Sharbinijevu izlasku s terena stigao je gotovo do korner linije, zavrnuo, a Balaj dočekao glavom njegov ubačaj i poslao loptu uz bližu vratnicu u mrežu – 1:1. »Rijeka« je nakon izjednačenja u potpunosti zagospodarila terenom i počela tražiti drugi pogodak. Blizu je u 65. minuti bio Anas Sharbini, koji je snažno odapeo po lopti s vrha kaznenog prostora i pogodio unutrašnji dio bliže vratnice.


U 78. i 89. minuti pokušavao je Tomasov, a posljednju priliku za pobjedu propustio je Hristov koji je poslao preko gola ubačaj Bradarića iz slobodnjaka duboko u sudačkoj nadoknadi vremena. »Split« se u drugom poluvremenu uglavnom grčevito branio. Izuzetak je tek 90. minuta kada je Kvesićev udarac s 15 metara u odsutnom trenutku blokirao Radošević.


TIJEK SUSRETA:


93’Kraj utakmice.


90′ Tri minute sudačke nadoknade.


84′ Umjesto Sharbinija ulazi Hristov.


73′ Izlazi Mišić, ulazi Cvijanović.


56′ GOL! Bekim Balaj iskupio se za promašeni penal. Rijeka izjednačuje.


52′ Prva promjena u momčadi NK Rijeke. Umjesto Jugovića u igru ulazi Tomasov.


45′ Minuta sudačke nadoknade. Kiša pada sve jače.


29′ I jedan žuti karton i za Mršića.


27′ GOL! Pogotkom Kvesića momčad domaćih prelazi u vodstvo.


25′ Jedanaesterac za Rijeku. I Balaj preko gola. Najbolja prilika za Rijeku do sada nažalost neiskorištena.


23′ Izlazi Ibriks, umjesto njega ulazi Kvesić.


18′ Žuti karton za Vedrana Jugovića.


1′ Uvjeti za igru su dosta teški iako kiša nešto manje pada.