Baltazar Anton Bogolin

Ako jedan Chiellini može završiti faks i igrati na toj razini, zašto ne bi i ja to mogao?

Ivan Volarić

Baltazar Anton Bogolin/Foto Arhiva NL

Baltazar Anton Bogolin/Foto Arhiva NL

Mlad sam, još uvijek željan dokazivanja i napretka. Nadam se iskoraku ove sezone. Prošle sezone sam zabio četiri gola, sada sam na dva gola... Navršio sam 18 godina i morao bi se početi profilirati ako ne kao prvoligaški, onda barem kao drugoligaški igrač - kaže napadač Opatije



RIJEKA Visoki poraz nogometaša Opatije od Jadrana na Kantridi značio je i kraj pobjedničkog niza crno-bijelih koji se protegnuo na tri utakmice. Taman kada se činilo da su Opatijci serijom pobjeda najavili svoj uspon na prvoligaškoj ljestvici stigao ih je poraz u kojem je jedini pogodak postigao 18-godišnji napadač Baltazar Anton Bogolin. Stariji sin trenera Zorana, koji je do kadetskog uzrasta bio dijelom omladinskog pogona Rijeke, izborio je i realizirao najstrožu kaznu za 1:1. U tim trenucima apsolutno ništa nije slutilo na potop Opatijaca koji su unatoč visokom porazu bili bolja momčad na terenu u većem dijelu utakmice.


– Loše smo se postavili u obrani, a imali smo pritom na poluvremenu zdrastvenih problema s našim stoperima Cvjetkovićem i Jukičićem – govori Bogolin junior. – Morao je u nastavku na beka Furijan koji to u principu nije. Porečani su iskoristili tu nesreću koja nas je zadesila, iako smo sami krivi za poraz. Bili smo bolji u svim segmentima, a primili smo četiri pogotka na domaćem terenu. Ne sjećam se kada nam se to dogodilo.


Šupljine u obrani


Paradoksalno je da su Opatijci odigrali jednu od boljih utakmica pred svojim navijačima ove sezone, a izgubili su je s tri gola razlike.




– U napadačkom, tehničkom smislu smo možda odigrali i najbolju utakmicu, ali jednostavno smo imali previše šupljina u obrani. Ne bi nam ovaj poraz u psihološkom smislu trebao značiti ništa. Ove sezone se pokazalo da igramo toplo-hladno. Možda se u momčadi osjeća zasićenje. Prošle sezone se nije išlo u viši rang iako smo bili uvjerljivo najbolji, uostalom, Vinogradara smo dobili u Opatiji, a gore odigrali neriješeno. Ove sezone se unaprijed reklo da se nema namjere ići u Drugu HNL. Mislim da je bila greška, iznešeno u krivo vrijeme i na krivi način.


Bogolin na terenu ne djeluje nimalo demotivirano. Zabio je dva pogotka u posljednje dvije domaće utakmice, izborio dva penala i jednom asistirao… Nije moglo bolje nakon ozljede.


– Mlad sam, još uvijek željan dokazivanja i napretka. Nadam se iskoraku ove sezone. Prošle sezone sam zabio četiri gola, sada sam na dva gola… Ciljevi? Ne opterećujem se golovima, ali recimo da bi bilo OK da sezonu zaključim s deset pogodaka. Navršio sam 18 godina i morao bi se početi profilirati ako ne kao prvoligaški, onda barem kao drugoligaški igrač – nastavlja dio brojne nogometne obitelji Bogolin.


Tata Zoran, nekada i sam igrač, dugogodišnji je trener Opatije, mlađi brat Val je u omladinskom pogonu Rijeke…


Tata i sin


– Da li sam nadmašio tatu na zelenom travnjaku? Mislim da je njega već prestigao i Val!


Tata Zoran neće biti baš zadovoljan kada to pročita.


– Drago mu to bilo ili ne, ali to tako izgleda! Opterećuje li me činjenica da mi je otac trener? Doma imamo odnos tate i sina, a na terenu igrača i trenera. Tu nema prostora za neke krive poglede, kamoli da me taj odnos opterećuje.


Baltzar je upisao Ekonomski fakultet, dakle iako nogometno ambiciozan nije zanemario obrazovanje.


– Upisao sam fakultet vandredno upravo da bih mogao stići jedno i drugo. Međutim, ako jedan Chiellini može završiti Ekonomski fakultet i igrati na toj razini, zašto ne bi i ja to mogao?


Tata Zoran, dakle, ubrzo više neće biti ni najbolji gospodarstvenik u obitelji!


– Na sportskom planu sam bolji od njega, a na poslovnom još nisam! – zaključio je napadač Opatije.


 



Mladi napadač Opatije prošle sezone bio je pozvan u U-19 reprezentaciju Hrvatske kod izbornika Roberta Jarnija. U pitanju su bile prijateljske utakmice protiv Bosne i Hercegovine. Nije mala stvar nekome iz Opatije stići do reprezentacije…


– Istina, ali kada se realno sagleda onda treba reći da je Treća HNL – zapad za dvije ili tri stepenice kvalitetnija od Prve HNL juniora. Iako, slažem se, uvijek je teže do doći do reprezentacije iz manje sredine. Sada se promijenio izbornik, tako da nisam dobio poziv na posljednje okupljanje. Ako Bog da to nisu bile moje posljednje utakmice za reprezentaciju – rekao je Bogolin.