Sportski direktor "Rijeke"

Srećko Juričić uoči završnice sezone: “Želimo Dinamu uzeti sve”

Orlando Rivetti

Snimio Ivica TOMIĆ / NL arhiva

Snimio Ivica TOMIĆ / NL arhiva

Ono što želimo je oduzeti naslov Dinamu i pokušati osvojiti Kup. Možemo osvojiti Kup i prvenstvo, a ne moramo. Najvažnije je da Rijeka raste, igra sve zapaženiju ulogu u HNL-u  – kaže Juričić



RIJEKA  Srećko Juričić zaštitni je znak Rijeke. Po stažu igračkom u bijelom dresu, broju nastupa. Ušao je u Prvu ligu prije 42 godine i Rijeka nikada nije ispala… Osvojio je  dva Kupa Jugoslavije, srušio madridske kraljeve. Kao trener nije uspio uzeti Kup Hrvatske, Ćirin i Mamićev Dinamo bio je uspješniji. Naplatio je dug kao sportski direktor. Kup i Superkup prije dvije godine, trima pobjedama nad Dinamom!


Četiri godine, još prije službena ustoličenja novog predsjednika, u Miškovićevu je projektu. Mišković, Šćulac i Juričić. Stablo i dvije čvrste grane – »kancelarija« (direktor je tvrtke Kantrida) i struka. Novac i igrači. Jedno bez drugoga ne ide… U Ivanu Manceu Rijekin je sportski direktor dobio veoma sposobnog i mudrog operativca.


U zimskom prijelaznom roku, dok se Rijeka pripremala u Dubaiju, Juričić i Mance vukli su konce. Mario Gavranović i Florentin Matei razgalili su srca navijača, u očekivanju da zaigra i Kajević. Matei je, navodno, bio težak pregovarač… Vrijedi uložena truda i novca.




– Zeleni travnjak, jedino mjerilo nečije vrijednosti, pokazao je da smo napravili dobar posao. Igrače dovodimo ciljano, za određenu poziciju. Tako je bilo s Gavranovićem i Mateijom.


Zanimljiva je priča s Mateijom, koliko je bio u »klupskom računalu« želja?


– Dugo smo ga pratili. Nije bilo izvjesno da će pregovori, dugo su trajali, završiti potpisom na Rijekin ugovor. Isto je bilo i s Gavranovićem. Nagrađena je naša upornost. Trebalo ih je uvjeriti da dolazak u Rijeku nije avantura, već pozitivan nastavak karijere. Prilika da novi individualni iskorak na planu kvalitete. Nije bilo lako.


Ekipa i navijači su odmah prigrlili obojicu. Gavranović i Matei su igrom i golovima pokazali da je riječ o znalcima. Pojačanjima?


– Navijači prepoznaju klasu. Može odigrati slabiju partiju, ali kvaliteta se vidi prostim okom.


Coutinho


Matei kao da je iz Brazila, Coutinho iz Liverpoola?


– Obojica imaju nisko težište. Izvanrednu tehniku. U posljednje vrijeme nismo imali takav tip igrača. Dobro je za ekipu i – gledatelje.


Igrači, razumljivo, dovode se ciljano. O tome odlučuju Juričić, Mance i naravno – Kek. Trener ima viziju, zna što mu treba, kakav tip igrača?


– Uvijek se usuglasimo s predsjednikom Miškovićem i potpredsjednikom Šćulcem. Svaka je odluka o dovođenju nekog igrača, zajednička!


Pojačanja s kojima Rijeka može napasti Dinamovu krunu?


– Više je ciljeva kod dovođenja igrača. Prvi i najvažniji je ostvarenje što boljih rezultata, a drugi ne manje bitan je financijska samoodrživost. Da na tim igračima možemo kasnije zaraditi. Trebamo jaku natjecateljsku momčad, ali  i – živjeti od prodaje igrača. Osnovni je cilj imati što jaču ekipu, tako smo došli u situaciju da se borimo za vrh ljestvice.


Ova je Rijeka jača od one jesenas?


– Svake ekipa ima svoj stil, svoj način igre. Ako stavimo na vagu tehniku  dovedenih igrača, možda smo jači, ali i jesenas smo u jednom razdoblju igrali izvanredno. Drugi način igre, drugi igrači… Tada smo igrali racionalnije i čvršće. Bilo je dobrih utakmice. Sada igramo atraktivnije.


Četiri ofenzivca


Pokazala je to utakmica s Interom. Rijeka je pobijedila nakon triju  remija, četiri puta zatresla mrežu Zaprešićana, ali i igra je bila za užitak?


– Imali smo dosta problema s ozljedama i bolestima u pripremnom razdoblju, pa ekipa nije odigrala kako smo svi vjerojatno očekivali. Objektivne okolnosti. Puno znači što se radi u dobroj atmosferi, svi napreduju.Rijeka praktički igra s četiri napadača, recimo ofenzivna igrača. Zločestim kritičarima, oni koji su tvrdili da Rijeka igra nogomet destrukcije, da nema ideju u igri, da takvim pristupom ne može do trofeja, začepljena su usta.

Natjerani su na pohvale?


– Ne slažem se s dežurnim analitičarima. Dapače, mislim da je Rijeka i jesenas igrala moderno, europski! Nikada Rijeka nije ulazila u utakmicu s defezivnim razmišljanjem. Sastavljena je prema igračima na raspolaganju koji moraju izvršavati svoje obveze u oba pravca. U napadu i obrani. Odbacujem svaku kritiku o »bunkeraškoj igri«, jer vidim što se radi na treningu. Nikada nije bio cilj – braniti se. Već zabiti gol. Pogledajte gdje smo po efikanosti, odmah do Dinama.



Zabija i Samardžić, kao stoper. Četiri gola ove sezone. Više nego vi u cijeloj karijeri?   – Svaki ozbiljan trener, a Kek je manijakalno pedantan, stavlja pred igrače zadatke koje mora obaviti u fazi obrane i u napadu. Napadači se moraju braniti, obrambeni zabijati golove… Samardžić je pokazao da ima najviše osjećaja za prostor, za  trenutak, osjećaj za gol! Moji golovi? Tri, četiri dok sam igrao stopera. Nisam imao taj dar… Ali su bili važni golovi. Jedan protiv Crvene zvezde na Kantridi za pobjedu 1:0… 


Koprivnica


Hajduk i Dinamo odigrali su dvije utakmice u četiri dana, kup pa prvenstvo. Rijeka u nastavku sezone, nakon pauze, mora u Koprivnicu, dvije utakmice u četiri dana na istom mjestu protiv istog suparnika, ali najprije za bodove a onda za Kup. Prvu mora dobiti, a drugu ne smije izgubiti?


– Nije idealno, ali sudbina ždrijeba je tako odlučila. Prošle sezone smo tako igrali s Istrom… Druga utakmica ovisi o rezultatu one prve. Rezultat prvog susreta utječe na pripremu one druge. Znamo koju su nam ciljevi. Svaku utakmicu idemo na pobjedu. Želimo osvojiti tri boda, ali i izboriti finale Kupa. Nema puno prostora za neka kalkuliranja.


Rijeka se u ovom trenutku bori za naslov prvaka i želi izboriti finale Kupa?


– Upravo tako. Ne možemo pobjeći od toga. S obzirom na to, na naše jasne ambicije i ciljeve, deplasirano je govoriti o prvoj i drugoj utakmici u Koprivnici. Ono što želimo je oduzeti naslov Dinamu i pokušati osvojiti Kup. Druga je priča kako će se sve rasplesti.


Predsjednik Mišković tvrdi,  cilj je osvojiti naslov, ako se ne dogodi i nakon toga će se igrati nogomet?


– Zato je dobro da smo u takvoj situaciji, tu gdje jesmo, na dva boda od Dinama. Da imamo ciljeve koje pokušavamo dostići. Pogledajte što se događa po Europi. Možemo osvojiti Kup i prvenstvo, a ne moramo. Najvažnije je da Rijeka raste, igra sve zapaženiju ulogu u HNL-u. Igra Europu. Živi zajedno s gradom.