Vijeće s 13 glasova odlučilo

Josip Čop ponovno izabran za tajnika HOO-a

Ivana Vaupotić

Očekivao sam ovakav ishod. Ispada da ću svoj angažman u HOO-u zaokružiti na trinaest godina, ali to ne treba biti nesretna brojka, rekao je Čop nakon pobjede 13:4. Protukanidat mu je bio Tomislav Paškvalin, dvostruki osvajač zlatnih olimpijskih odličja i sadašnji direktor Centra za istraživanje i razvoj sporta u Zagrebačkom športskom savezu



ZAGREB – Josipu Čopu povjeren je treći uzastopni četverogodišnji manadat na funkciji glavnog tajnika Hrvatskog olimpijskog odbora. Tako su ovog ponedjeljka odlučili članovi Vijeća HOO-a na svojoj redovnoj sjednici. Čop je dobio 13 glasova, a samo četiri člana Vijeća digla su ruku u korist njegovog protukandidata Tomislava Paškvalina.


– Radna grupa obavila razgovor je s obojicom kandidata, a potom sam, kao predsjednik HOO-a, dao prijedlog da se izabere Josip Čop. Radi se o mom najbližem suradniku, zbog čega Statut HOO-a predviđa da predložim jednog od kandidata – istaknuo je prvi čovjek HOO-a Zlatko Mateša na press konferenciji održanoj nakon sjednice Vijeća.


U svojoj biografiji Čop već ima devet godina na funkciji glavnog tajnika HOO-a. U dva navrata je bio vršitelj dužnosti po šest mjeseci, a iza njega su i dva kompletna mandata.




– Očekivao sam ovakav ishod. Ispada da ću svoj angažman u HOO-u zaokružiti na trinaest godina, ali to ne treba biti nesretna brojka. Prije svega, želim podsjetiti da sam u nogometnoj karijeri bio reprezentativac bivše države te sam nakon toga radio u HNS-u i HOO-u. Istovremeno sam uspio završiti i Ekonomski fakultet i školu za trenera nogometa. Što se tiče planova za novo mandatno razdoblje, HOO je upoznat sa svime, a javnosti ću se obratiti kada stigne vrijeme za takav potez – rekao je Čop na početku svog izlaganja.


Iako je predizborna kampanja sa sobom nosila puno diskutabilnih tonova, novi/stari glavni tajnik HOO-a nije htio komentirati Paškvalinove poteze. Tek je istaknuo da svako odgovara za svoje postupke.


– Svako se ima pravo prijaviti na natječaj. Nisam zadovoljan stvaranjem nekih uvjeta koji s tom procedurom nemaju nikakve veze. Bude li potrebno, spreman sam sa svojim suradnicima napraviti potrebne preinake da se to ne ponovi u idućem natječaju. To se može regulirati normativnim aktima – dodao je Čop.


Ne zabrinjava ga ni činjenica da su iza Paškvalinove kandidature stali najtrofejniji hrvatski sportovi, kao i Klub olimpijaca.


– Zbog čega bih bojao njihovih reakcija? To me nije ni uznemiravalo, ni obeshrabrivalo. Na kraju krajeva, i ti ljudi predstavljaju samo dio mišljenja svojih organizacija. Osim toga, i to je sastavni dio demokracije. Mi živimo u takvom prostoru i takve stvari su sasvim prihvatljive. Što se HOO-a tiče, ne postoje veliki i mali sportovi nego samo kriteriji vrednovanja programa nacionalnih saveza – objasnio je Čop, napomenuvši da su u njegovom mandatnom razdoblju podignuta razina rezultata hrvatskih sportaša.


Usput je podsjetio i na stvaranje razvojnih programa za sportaše, trenere i lokalni sport.– Sve to nije ranije nije postojalo. Svo to poslovanje prate najbolje moguće ocjene revizija koje postoje u HOO-u. Dodao bih da svake godine Sabor RH jednoglasno prihvaća izvještaj HOO-a. Stvarno ne vidim što bi to trebalo i moglo biti veće – zaključio je Čop.