Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
22. listopada 2019.
Danas kreće

U ZDRAV MOZAK Davor Jurkotić otkrio nam je što je pripremio za novu sezonu popularne emisije

Foto Marko Gracin
Foto Marko Gracin
Autor:
Objavljeno: 9. listopad 2017. u 20:00 2017-10-09T20:00:36+02:00

Siguran sam da će i ove sezone biti poziva koji će postati pravi hit. Kad se sad malo prisjetim koga smo sve zvali, pa to je bilo baš postignuće. Gotovo nema predsjednika ili premijera s ovih područja koje nismo zvali

Davor Jurkotić i njegova emisija »U zdrav mozak« postali su nezaobilazni dio tv etera, i to ne samo na Kvarneru i u Istri, već u cijeloj Hrvatskoj. Nova sezona počinje s emitiranjem danas u programu Kanala Ri, TV Nove te na Mreži TV u Zagrebu i Splitu. K tome ulazi i u 10. godinu postojanja.

– Dugovječnost je dokaz da smo uspjeli, da radimo dobar proizvod koji ljudi i nakon punog desetljeća i dalje vole i gledaju. Prema podacima Youtubea i Facebooka ne samo da gledaju nego to čine i sve više – milijun pogleda mjesečno i to samo na internetu govori dovoljno samo za sebe. Samo je rođendansko slavlje rezervirano za kraj godine, istaknuo nam je Jurkotić.

U nastavku je uslijedila priča o novoj sezoni koja danas počinje s emitiranjem.

– Radikalnih promjena neće biti zato jer smo prema iskustvu do sada shvatili da naš gledatelji ipak najviše vole pozive te se na njima najviše zadržavaju. Zato će pozivi ostati i dalje okosnica emisije, ali uvesti ćemo i jednu novost koju sada ne smijem otkriti jer su pregovori još u tijeku. Samo ću reći da će gledatelji ostati ugodno iznenađeni, bit će to nešto što su voljeli isto kao i pozive. Uvodimo i jednog potpuno novog lika, starijeg gospodina u kojeg polažemo velike nade. To će biti vrhunsko iznenađenje, dok će se i dalje emitirati u istom formatu, na dnevnoj bazi, dodao je Jurkotić.

Ponekad i neugodno

A ma koliko mi »U zdrav mozak« znali prvenstveno s programa Kanala Ri, ta emisija postaje i vrlo nacionalni proizvod jer s dnevnim emitiranjem kreće i na Mreži TV u Zagrebu i Splitu.

– Na Mreži TV će nas pratiti gotovo 70 posto stanovništva Hrvatske. Mreža TV je i najgledanija regionalna televizije u Hrvatskoj, a kad te ona stavi svaki dan, od ponedjeljka do petka, i to u »prime time«, onda to nešto znači. Na području Istre i Kvarnera emitirat ćemo se na Kanalu Ri i TV Novoj, naglašava Jurkotić.

Prvi pravi Youtube kanal

Ističete kako je »U zdrav mozak« prvi pravi Youtube kanal u Hrvatskoj?
– Da, mi smo prvi u Hrvatskoj pokrenuli Youtube kanal koji donosi sve ono što se emitira na televiziji, u realnom vremenu. Na internetu trenutno imamo više od tri tisuće videozapisa koje je pogledalo 50 milijuna ljudi. Dovoljno je da kažem da na Youtube imamo više od 50 tisuća pretplatnika, a na Facebooku 110 tisuća fanova!

Nova sezona donosi i novi vizualni identitet emisije. Novosti nisu velike, ali je jedna od njih zanimljiva.

– Sada prevladava crvena boja, i to točno određena nijansa da se zna od kuda smo, smije se Jurkotić.

Ono što se neće mijenjati je činjenica da je osnova emisije i dalje – telefonsko pozivanje poznatih.

– To je ono najslađe. Pogotovo kada zovem političare koji su neiscrpna tema. A materijala ima, uvijek. Siguran sam da će i ove sezone biti poziva koji će postati pravi hit u Hrvatskoj i regiji. Kad se sad malo prisjetim koga smo do sada sve zvali, pa to je bilo baš postignuće. Gotovo nema predsjednika ili premijera sa ovih područja koje nismo zvali. Bude mi ponekad i neugodno, ali to je moj posao. Kakva bi to bila država bez satire, a to je ono što mi radimo. Sve javne osobe moraju znati da ih tako nešto može očekivati. To je naprosto dio njihovog posla.

Kad se radi o malim ljudima koje najčešće i zovemo, tu pazimo da ih ne uvrijedimo i vjerujem da u tome uspijevamo. Sve je to humor, šala, a nitko nam do sada nije zamjerio, ističe Jurkotić.

Ono što je kod ove emisije, kao i svih ostalih Jurkotićevih projekata zanimljivo, pa i vrlo hrabro kad su mediji u pitanju, činjenica je da sami sve financiraju i da su ovisni isključivo o gledanosti.

Dvije kolekcije Đira

Što planirate izvan »U zdrav mozak« formata?
– Sljedeće godine ćemo raditi dvije »kolekcije« emisije »Đir« – jednu s mladim i uspješnim ljudima, drugu s političarima. Isto tako u pripremi je i jedna nova emisija koju ćemo raditi po uzoru na poznate emisije televizije RAI, Linea Verde i Linea Blu. To je nešto što me jako veseli jer volim raditi s ljudima.

Duh i duhovitost

– Naša je odluka bila da nismo u sastavu niti jedne »velike« televizije, iako smo dobivali pozive da se emisija počne emitirati kod njih. Nezavisnost je nešto što nitko ne može platiti, dodaje Jurkotić čija je gledanost i popularnost odavno izašla iz matičnih Istre i Primorsko-goranske županije. Njegov otvoreni, ponekad i brutalni humor prešao je hrvatske granice te je posebno popularan u Bosni i Hercegovini te Sloveniji.

Očito, Jurkotić ne samo da je pronašao put do gledanosti nego je porušio i čitav niz postavki pomoću kojih se pojašnjava funkcioniranje medija. Zapravo pokazao je kako su duh i duhovitost jači od skupih produkcija, velikih timova te izgovora kako se do kvalitete ne može bez gomile novca. Kad je »U zdrav mozak« u pitanju, odgovor na svako pitanje je – može.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.