Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 15° 1
Sutra: 15° 15° 1
25. travnja 2019.
Svečana projekcija

foto TRAŽILA SE ULAZNICA VIŠE Premijera druge sezone hvaljene serije: ''Novine'' ponovo napunile Art-kino

Foto V. Karuza
Foto V. Karuza
Autor:
Objavljeno: 23. rujan 2018. u 21:53 2018-09-23T21:53:00+02:00

RIJEKA Baš kao i prije dvije godine, kada se u Art-kinu Croatia za premijeru prvih dviju epizoda serije »Novine« redatelja Dalibora Matanića i scenarista Ivice Đikića tražila ulaznica više, veliko zanimanje vladalo je i za večerašnje premijerno prikazivanje prvih dviju epizoda druge sezone popularne serije. Svečanoj projekciji nove sezone serije koja je većinom snimana u Rijeci i okolici, i zahvaljujući kojoj je naš fotogenični grad predstavljen kroz posve novu vizuru, i ovog je puta nazočio velik dio ekipe koja je radila na novim epizodama. Uz redatelja Dalibora Matanića i scenarista Ivicu Đikića te producente Miodraga Silu i Nebojšu Tarabu, večeras se u Art-kinu okupio dio glumačke i filmske ekipe, brojne Riječanke i Riječani koji su sudjelovali u nastanku serije, ali i »obični gledatelji« koji su s nestrpljenjem iščekivali nove nastavke. Premijeru tako nisu propustili Helena Minić Matanić, Edita Karađole, Nenad Šegvić, Predrag Sikimić, Davor Jureško, Dražen Mikulić, Zdenko Botić, Boris Štok, Jasmin Mekić, Zlatko Komadina, Vojko Obersnel, Marko Filipović i mnogi drugi.

F239VK11
Premijera druge sezone ''Novina'' / Foto Vedran Karuza

Uoči početka prikazivanja prve epizode druge sezone serije koju kritičari smatraju predvodnikom novog žanra nazvanim »adriatic noir«, redatelj Dalibor Matanić podsjetio je kako je ugledni The Economist ovih dana »Novine« proglasio jednom od 10 trenutno najbitnijih serija u svijetu i zahvalio Rijeci i Riječanima na uspješnom i ugodnom partnerstvu. Također je još jednom istaknuo koliko je ugodno snimati u gradu u kojem se članove snimateljske ekipe ne mrzi, već pohvaljuje i ohrabruje. Uz 90 glumaca, u novoj sezoni i Rijeka ponovo ima jednu od glavnih, točnije veliku i izvrsnu ulogu koja joj donosi usporedbe s Bergenom, Hamburgom, Genovom i Marseilleom.
– Kad bih snimio sve što me zanima u Rijeci, »Novine« bi imale devet sezona, rekao je Matanić, dodavši kako će se ipak ograničiti na tri sezone koje će ostati kao bitan dokument za ove krajeve, ali i šire.

– »Novine« nisu više samo hrvatska serija, sada su i svjetska serija, a i Rijeka je svjetski grad koji uskoro čeka i EPK – dodao je.
Međunarodno hvaljena dramska serija koja je doživjela brojne uspjehe od kojih je najveći činjenica da ju je otkupio poznati Netflix, u drugoj sezoni prati predsjedničke izbore. Radnja se odvija u četrnaest dana, između prvog i drugog kruga predsjedničkih izbora u koji je ušla aktualna predsjednica Jelena Krsnik (Nives Ivanković) i Ludvig Tomašević (Dragan Despot), konzervativni i korumpirani gradonačelnik iz prve sezone. Tako se fokus serije pomalo premješta na političku priču, iako novinarstvo i novinarske intrige i dalje ostaju u centru radnje.
Svi oni koji večeras nisu uspjeli dobiti mjesto u Art-kinu, ali i ostali fanovi hit-serije, prvu od 11 epizoda 2. sezone »Novina« mogu pogledati u ponedjeljak u 21 sat na 1. programu HRT-a.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka


Promo
Festival samoniklog bilja
KRŠAN, 27. i 28. travnja

Festival samoniklog bilja