Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 2
Sutra: 23° 23° 2
22. listopada 2019.
Slavni glumac

Sjećate li se Terencea Hilla? Junak špageti westerna aktivan je i u 79.

Sjećate li se Terencea Hilla? Junak špageti westerna aktivan je i u 79.
Sjećate li se Terencea Hilla? Junak špageti westerna aktivan je i u 79.
Autor:
Objavljeno: 9. rujan 2018. u 7:46 2018-09-09T07:46:04+02:00

Terence Hill je svjetski postao poznat po ulogama u »špageti westernima« i komedijama koje je snimao s bivšim plivačkim rekorderom Budom Spencerom čije je prvo ime Carlo Pedersoli

Na Prvom programu Hrvatske televizije trenutno se prikazuje talijanska televizijska serija »Don Matteo« koja kao i u svim zemljama u kojima se prikazuje ima solidnu gledanost i svoju vjernu publiku. U Italiji se »Don Matteo« na RAI 1 koji ju je proizveo emitira već osamnaest godina. Prva epizoda emitirana je daleke 2000. godine.

Protagonist serije je otac Matteo (glumi ga Terence Hill), katolički svećenik u župi Gubbio, koji umjesto da drži mise, ispovijeda i bavi se humanitarnim radom pomaže karabinjerima u istraživanju lokalnog kriminala, većinom ubojstava. Nešto slično kao u Velikoj Britaniji radi »Otac Brown«.

Otac Matteo je mudra i cijenjena osoba koja zahvaljujući svom šarmu i pozitivnosti, često pomaže kriminalcima na putu ka otkupljenju uvjeravajući ih da priznaju svoje zločine i prihvate svoje kazne. Koncept serije je (pomalo) naivan jer teško da u doba foreznike i DNK analiza jedan običan pop u dugoj starinskoj mantiji koji juri na biciklu slučajeve riješava prije karabinjera.

Komičar Nino Frassica poznat po suradnji sa Renzom Arboreom i nezaboravnim emisijama »Quelli della notte« i »Indietro tutta« glumi maršala Antonija Cecchinija, sredovječnog karabinjera koji je najbolji Matteov prijatelj. Ostali važni likovi u seriji su kapetan karabinjera Anceschi i gradonačelnica Laura uz dakako brojne karabinjere u postaji. Dosad je proizvedeno i emitirano ukupno 245 epizoda ove uspješne serije. Od 8. sezone »Don Matteo« se snima u HDTV tehnologiji.

REKLI smo već da Don Mattea glumi Terence Hill, pravim imenom Mario Girotti. Don Mattea počeo je glumiti kao šezdesetjednogodišnjak i još ne odustaje iako već ima 79 godina. Terence Hill rođen je 29. ožujka 1939. godine u Veneciji. Srednji je od troje braće. Otac Terencea Hilla zvao se Girolamo i po struci je bio kemičar. Zanimljivo je da je majka Terencea Hilla Njemica po imenu Hildegard Thieme i da su za vrijeme njegovog djetinjstva od 1943. godine živjeli pokraj njemačkog grada Dresdena gdje su preživjeli savezničko bombardiranje i razaranje grada.
Terence Hill glumiti je počeo već kao mali.

Njegov glumački talent otkrio je poznati talijanski filmski režiser Dino Risi. Prva uloga bila mu je u filmu »Il viale della speranza« 1953. godine. Godinu dana kasnije snima film » Vacanze col gangster«. Sve su to bile male uloge. Nakon završetka studija klasične književnosti na rimskom sveučilištu Terence se odlučuje u potpunosti posvetiti glumi. Godine 1963. pojavljuje se u maloj ulozi u čuvenom filmu »Gepard« znamenitog Luchina Viscontija.

S BUDOM Spencerom prvi put je glumio u filmu »Hannibal« 1959. godine, no njihov pravi uzlet u karijeri kao glumačkog para započeo je 1967. godine filmom »Bog prašta, ja ne«. Terence Hill je naime svjetski postao poznat po ulogama u »špageti vesternima« i komedijama koje je snimao s bivšim plivačkim rekorderom Budom Spencerom čije je prvo ime Carlo Pedersoli.

U vremenima kad su počinjali karijeru u Italiji je bilo uobičajeno da glumci uzimaju engleska umjetnička imena. Terence Hill kao plavooki lukavac i Bud Spencer kao natmureni dobroćudni div bili su savršena glumačka kombinacija.

Zajedno su snimili preko dvadeset filmova uglavnom vestern komedija koje su bile jako popularne u cijeloj zapadnoj Europi, pa i u Jugoslaviji. Navedimo samo neke njihove naslove »Bog prašta, ja ne«, »Zovu me Trinita«, »Pazi da ne bude gužve«, »Okreni i drugi obraz«, »Dva superpolicajca«, »Tko pronađe prijatelja, pronađe bogatstvo«, »Nema dvoje bez četiri«, »Policajci iz Mijamija«. Njihov posljednji zajednički film bio je »Troublemakers« snimljen 1994. godine. Sedmog svibnja 2010. godine zajedno su dobili uglednu talijansku filmsku nagradu »David di Donatello« za karijeru.

Terence Hill se okušao i u Holywoodu. Godine 1976. glumio je uz Genea Hackmana u filmu »Marširaj ili umri« a godinu dana kasnije u filmu »Mr. Billion« partnerica mu je bila Valerie Perrine.

Terence Hill od 1967. godine u braku je sa Lori Zwicklbauer. Imaju sina Jessa. Imali su i usvojenog sina Rossa, koji je nažalost poginuo u prometnoj nesreći. Manje je poznato da je Terence Hill osim što je glumac i uspješan scenarist, redatelj i producent.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.