Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: °
Sutra: ° °
28. siječnja 2020.
Pregled

Kiseli krastavci? Ni blizu. Donosimo vam pregled najvažnijih priča kojima smo se bavili ovog tjedna

Kiseli krastavci? Ni blizu. Donosimo vam pregled najvažnijih priča kojima smo se bavili ovog tjedna
Kiseli krastavci? Ni blizu. Donosimo vam pregled najvažnijih priča kojima smo se bavili ovog tjedna
Autor:
Objavljeno: 31. kolovoz 2018. u 20:23 2018-08-31T20:23:00+02:00

Donosimo kratki pregled glavnih događaja s kojima smo se ovaj tjedan bavili na portalu Novog lista, a podsjećamo vas i na neke priče koje ste možda propustili.

Iako smo kalendarski još u ljetu, proteklih dana definitivno nismo živjeli ono što se novinarskim žargonom naziva "sezonom kiselih krastavaca". Naprotiv. 

Događaja je bilo napretek, a tjedan na izmaku prije svega je obilježen onim što na našim prostorima baš i ne viđamo prečesto - masovnim radničkim prosvjedom.

Znalo se, doduše, i u nas posljednjih godina izlaziti na ulice iz kojekakvih razloga - od okupljanja u znak podrške kurikularnoj reformi koje je samo u Zagrebu na Jelačićev trg izvelo 25 tisuća ljudi, do prosvjeda "obiteljaša" protiv ratifikacije Istanbulske konvencije s desetak tisuća ljudi na istom mjestu.

No da na ulice u nekom relevantnijem broju izađu radnici koji se bore za svoja osnovna prava - mukom zarađenu plaću - to baš nismo puno puta doživjeli.

Škverani na ulici izborili mukom zarađene plaće. No pitanje je - što sada? 

Foto Denis Lovrović

Štrajk u riječkom "3. maju" i pulskom "Uljaniku" počeo je još koncem prošlog tjedna, a u ponedjeljak se preko tisuću ojađenih škverana uputilo na prosvjed na Markov trg u Zagrebu. Plaće su im danas na kraju ipak sjele na račun, no to nipošto ne znači i kraj problema za brodogradnju u Hrvatskoj. I sam izvor iz Vlade priznao je: "ako i pomognemo isplatiti plaće sada, za 15 dana ćemo imati isti problem". Vrijeme će pokazati koliko je, pak, svrhovita vizija budućnosti brodogradnje u Hrvatskoj, koja je sadržana u prijedlogu restrukturiranja Uljanika, još u svibnju upućenog u Bruxelles, s čime smo se također bavili ovaj tjedan.

Čvršće i sigurnije rješenje škveranima se ponudilo već po povratku iz Zagreba u ponedjeljak. Nažalost, ne u Hrvatskoj. Na stablima kod ulaza u brodogradilište dočekali su ih oglasi posrednika za zapošljavanje u Njemačkoj. Početna plaća? 2.500 eura. Kad se može početi? Odmah.

"Brak" ipak ide dalje: Navijači Rijeke pretrnuli zbog vijesti o Kekovom odlasku

Damir Mišković i Matjaž Kek

Navijače NK Rijeke zabrinula je vijest koja je u ponedjeljak ujutro poput bombe pukla u lokalnim sportskim kuloarima - Matjaž Kek daje ostavku s mjesta trenera NK Rijeke. Nije to bilo prvi put, strateg "bijelih" već je u afektu znao najaviti odlazak, ali bi na kraju uvijek ostajao za kormilom. Isti epilog bio je i ovaj put, Mišković i Kek na kraju su ipak izgladili nesporazume (navodno glavni korijen neslaganja leži u diskrepanciji razmišljanja ima li aktualni kadar prve momčadi dovoljno kvalitete da se opet bori za naslov ili ne) i odlučili nastaviti - zajedno.

Kek se u srijedu vratio iz Maribora i održao trening, a pomirenje se zbilo praktički na obljetnicu jedne od sjajnijih epizoda iz klupske povijesti - pobjede u Stuttgartu, kojom je prvi put izborena Europska liga.

SDP gori, Bero se "češlja": Hoće li na kraju ostati potpuno sam u stranci?

Davor Bernardić

Nastavlja se kriza u oporbenom SDP-u, koji iz mjeseca u mjesec nastavlja sa strmoglavim padom prema najlošijijem rejtingu u povijesti. Stranku je, uz to ovaj tjedan napustio i Bojan Glavašević, koji je uz poruku da su "uništeni koncept i ideja stranke" najavio i kako osniva novu političku platformu i to moguće u suradnji s popularnom Dalijom Orešković.

Jedini koji se i dalje poslovično pravi da ga se sve ovo ni najmanje ne tiče jest Davor Bernardić. No čini se da su mu ipak odbrojani dani na čelu stranačke razvaline koja se nalazi iza skraćenice SDP, jer navodno više nema podršku baš nikoga iz vrha stranke. Doznali smo detalje novog plana Bernardićevih oponenata - svi članovi Predsjedništva podnijet će u rujnu ostavku i predsjednika tako natjerati da konačno raspiše nove izbore za sva tijela stranke, iako je i u to teško biti siguran. Bernardić, naime, odaje dojam da bi mu u stranci bilo sasvim dobro i potpuno - samom.

Odzvonilo golaćima u Hrvatskoj. Nudisti će uskoro moći uživati samo na "divlje"

Arhiva NL

Izuzetan interes izazvao je ovaj tjedan tekst o gašenju popularnih naturističkih kampova u Istri. Među njima je kamp Istra Sunny u Funtani koji se pretvara u luksuzno ljetovalište za "odjevene", ali i vrsarska Koversada - prvi naturistički komercijalni kamp u Europi.

U Hrvatskoj je od sedamdesetih naovamo zatvoreno dvadesetak naturističkih središta i sve upućuje da će "golaći" u nas uskoro moći uživati samo na - divlje

Što se na kraju dogodilo u Klani? Policija utvrdila - ništa posebno

Foto Roni Brmalj

"Đuro će ti oprostiti što te tukao" - citat je iz kultnog Balkanskog špijuna koji pada na pamet uz krajnji epilog priče koja je već dva tjedna jedna od top tema u Rijeci.

Radi se o slučaju 35-godišnjaka koji je nakon bliskog susreta s policijom u Klani završio slomljenog nosa i privremeno oduzetog donjeg dijela tijela. Supruga i šogor pretučenog tvrde da su mu policajci udarali glavom u beton dok nije izgubio svijest, a interna MUP-ova kontrola nakon istrage utvrdila da je bilo - sve po zakonu.

Dapače, štitili su ga od daljnjeg samoozlijeđivanja.

Vojku Obersnelu u zadnje vrijeme stvarno ne ide s pročelnicima

Benac i Obersnel

Vojko Obersnel u posljednje vrijeme zaista nema sreće sa svojim pročelnicima. Još se nije "ohladio" skandal oko Vere Begić Blečić koja je u pijanom stanju usmrtila čovjeka na Istarskom ipsilonu, a već ga je sustigla nova neugodnost. USKOK je podignuo optužnicu protiv Vladimira Benca i to zato jer je prije dvije godine kao pročelnik naložio da se pozamašan proračunski novac uloži u uređenje poslovnog prostora u vlasništvu Grada, a potom osigurao da ga na natječaju dobije - tvrtka povezana s njegovom suprugom.

Osnovno pitanje koje zabavlja riječku javnost glasi - koliko će još dugo porezni obveznici morati plaćati suspendirane pročelnike? Obersnel se brani odredbama zakona, a poznavajući brzinu domaćeg pravosuđa, sigurni smo - još prilično dugo.

Privatizacija je spasila Hrvatsku. A da možda HRT ipak poravnamo bagerom?

Borislav Škegro

U novinarskim krugovima prilično je polemika izazvao novi potez nacionalne dalekovidnice koja je od vanjske produkcije za 600 tisuća kuna otkupila serijal "Je li moglo drugačije" i čija je očita zadaća umiti kriminalno lice domaće nam privatizacije i pretvorbe.

"Privatizacija je spasila Hrvatsku" - kaže na početku serije notorni Borislav Škegro, a uvodnu se tezu upiru opravdati i drugi asevi devedesetih poput Miroslava Kutle ili Ivića Pašalića. Snimanje serije ima i zanimljivu pozadinu, a svime se pozabavio naš Ladislav Tomičić.

Aveti prošlosti na vratima: Većinu bivših "heroja" na kraju snađe ista sudbina

Reuters

'Tko bi gori, sad je doli' - nekadašnji veliki vođe i "heroji" nakon određenog proteka vremena gotovo po pravilu završavaju na listi nepoželjnih. U velikoj temi bavili smo se odnosom prema diktatorima i drugim povijesnim ličnostima - od Francisca Franca i Roberta E. Leeja, sve do Josipa Broza Tita.

Dotaknuli smo se i kontroverzne inicijative da se iz Španjolske u Hrvatsku prebace kosti ustaških čelnika Ante Pavelića i Maksa Luburića.

Otkrili smo vam još jedan prekrasni otočni biser

Cres

U proteklih nekoliko tjedana otkrili smo vam manje poznati dio Kvarnera - očaravajuće skrivene plaže od kojih za neke ne znaju čak ni iskusni moreplovci. U posljednjem dijelu serijala posjetili smo prekrasnu Velu plažu na Cresu.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
U Rijeku stiže PauzaGO: nova usluga omiljene Pauze