Vaš list

Primili smo nova pisma čitatelja: ‘Hodi naprvo i drži trdo čakavicu’

P. N.Povodom 120. obljetnice Novog lista primili smo nova pisma čitatelja.


Hodi naprvo i drži trdo čakavicu


Da Novi list, ma ča se delaš mlad? Ma imaš već 120 let. Zmislel te je Frano Supilo. Ne znan kako si se zval od rojenja. Znan da si bil nekad Riječki list. I znan da su te svi kupovali i čitali. Kako se saki dan hodilo va butegu, tako se je saki dan kupovalo Riječki list, a pokle Novi list. Ma ni tako puno let da su va modu prišle »pločice«, ma ne one ča se s kredun pišu, nego one ča se s prsti pritišću, pa si i ti zgubil na prodaje. Kad te kupin pondejak, najprvo otpren stranicu Beseda. Ta čakavica mi je za srce i dušu. Lepo mi je čitat i tvoje stranice koje pišu Robert Frank i Edi Prodan. Hodi naprvo i drži trdo gospu Aleksandru Kućel-Ilić, aš nan je njezina čakavica sve ča je od nje ostalo pod oven nebon.


Ernesta Černjar, Srdoči


Od rođenja do smrti
Poštovani,


Novi list se u mojoj obitelji čita 50 godina. Čitao se u kući mojih roditelja, a sada i kod mene doma, a imam 65 god. Pretplatnici smo novine što me čini sretnom jer novine imam ujutro rano.


Volimo sve pročitati, ali malo mi nedostaje rubrika Crna kronika što možda nije s moje strane u redu da čitam tuđu nevolju. Sudjelujemo u svakoj nagradnoj igri, ali bez dobitaka. Imam dosta isječaka što je objavljeno u Novom Listu kao obavijest o rođenju svoje djece i unuka, priče o mlikaricama, sve obavijesti o KUD-u ZVIR, isječci o smrti predsjednika Tita i predsjednika Tuđmana, posjeti pape. Dosta toga još imam sačuvano o čemu je pisano u Novom listu. Čitat ću Novi list i dalje, a čitavom kolektivu želim puno uspjeha u radu.


Dorica Božić


Rubrika »Rijeka i okolica«


Čestitam vam na visokoj godišnjici tiskanja Novog lista. Iako uz čestitke ne idu i primjedbe, tražite ih. Nemam većih primjedbi na sadržaj novina, ali ću ipak izdvojiti dvije. Novi list čitam tematski, po rubrikama koje me zanimaju. Naravno da su mi u primarnom interesu vijesti iz mog kraja, odnosno vijesti iz Grobnišćine. Na gornjoj margini čitam: »Crikvenica – Novi Vinodolski – Vinodolska općina – Senj.« Čitam i naziv druge rubrike: »Opatija – Lovran – Matulji – Mošćenička Draga.« Otočani, Gorani i Ličani brzo pronađu vijesti iz svoga kraja, a mi? Vijesti iz Grobnišćine ubačene su na preskok zajedno s vijestima iz Rijeke i okolnih mjesta. S obzirom na navedeno bilo bolje da rubriku umjesto »Rijeka« nazovete »Rijeka i okolica« ili »Rijeka i prsten.« Druga primjedba odnosi se na »Informator.« Nekada se »ubijem« da pronađem vijesti koje osobno nazivam: Kamo danas? Znam da uvrštenje ovisi o koncepciji lista, ali nađite Informatoru stalno mjesto. Mišljenja sam da bi bilo, najbolje da je na zadnjoj stranici. (Znam reći će te, a kamo TV program i sl.) I na kraju. Ne zamjerite mi na iznesenim primjedbama. Obitelj je višegodišnji pretplatnik »Novog lista« pa mi je osobno žao što smo zaboravili na slogan: »Hodi (Gren) po kruh i novine!« Naravno pod »novine« misli se na naš list, na Novi list.


Lijepi pozdrav


Ada Maršanić, Dražice


Rijeka i tramvaj


Željeznica je svakako jedna od važnih stvari za Rijeku. Molim da objavite što se tada pisalo o željeznici. O onoj prema Ljubljani i onoj prema Zagrebu, a i o tramvajima.


Hvala, Josip Orbanić


Kratko i jasno


»Ča ni va Noven liste – ma kot da se i ni zaspraven dogodilo.


Milena Zubčić, Matulji