Svečana završnica

NAJIZNAJMLJIVAČI Izbor koji pomaže podizanju samosvijesti hrvatskog turizma

Edi Prodan

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Akcija poput ove koju su na nacionalnom teritoriju iznijeli Novi list i Glas Istre je vrlo poticajna za opći izgled hrvatskog turizma, donosi kvalitativne pomake i zadovoljstvo svih sudionika u gospodarskoj grani što u Hrvatskoj čini čak petinu svih prihodaSvečanim uručenjem nagrada u samu je završnicu ušla prošlogodišnja akcija Izbor najboljih iznajmljivača u Hrvatskoj koju su zajedno s Hrvatskom turističkom zajednicom organizirali Novi list te Glas Istre. Rekli smo u završnicu jer preostaje još uručenje nagrade obitelji Bakić iz Splita koja je zasluženo dobila nagradu za najbolje iznajmljivače u kategoriji apartmana. Ono što je također jako dobro, i to iz čitavog niza razloga, je činjenica da se direktor HTZ-a Kristjan Staničić odlučio osobno, u njihovim smještajnim jedinicama, uručiti nagrade. Na taj se način izbjeglo okupljanje nagrađenih u nekom »službenom« prostoru, baš kao što se Staničiću, jednom od najvažnijih kreatora hrvatskog turizma, pokazalo koliki je potencijali grane gospodarstva koju vodi.


​Vanserijsko zdanje


Kako smo već izvješćivali, nagradu za najbolju kuću/villu dobilo je reprezentativno zdanje Villa Covri iz istoimenog mjesta nedaleko od Brtonigle. Objekt koji vode Nataša Kraljević te njezin brat Nenad ima fantastičnu povijesno-socijalnu priču koja na jedan slikovit način pokazuje i povijest tog dijela Istre. Ono što je pak njezin novovjeki forte, na jedan je osebujni način povezujući povijest ali i najmodernije tendencije u arhitektonskom oblikovanju iskazao arhitekt Boris Ružić, koji se također pridružio uručenju nagrada u Vili Covri. A da je fešta uručenja jedne od najznačajnijih turističkih nagrada za 2019. godinu bila uistinu prilika da se »na terenu« susretne struka, ukazuje i činjnica da se uz domaćine, a došli su svi od onih najmlađih kojima još nije ni godina dana pa do najstarijih, pokazalo je i prisustvo Denisa Ivoševića, direktora TZ-a Istre kao i njegove kolegice, čelnice TZO-a Brtonigle Michelle Babić. Skupu se pridružio i načelnik općine Brtonigla Paolo Klarić, dok je boje Glasa Istre predstavljala Ivana Zečević, voditeljica marketinga najvažnije istarske medijske kuće.


Foto Marko Gracin


Foto Marko Gracin

Sjajnom pričom o Vili Covri oduševljen je bio i direktor HTZ-a Kristjan Staničić koji je s posebnim zanimanjem popratio dio o nastojanju da se prigodom gradnje poseban naglasak stavi na ekološki prihvatljive, biomaterijale, što mu je iscrpno izložio arhitekt Ružić, kao i na činjenicu da se maksimalno koristilo znanje i proizvode hrvatskih proizvođača. Dio priče o Villi Covri je i mogućnost da gosti digitalnim putem naručuju ekološki uzgojene namirnice od okolnih proizvođača koje onda sami ili uz pomoć kuhara pripremaju u besprijekorno opremljenoj kuhinji. Kako se moglo spoznati, riječ je dakle o objektu kod kojeg je uz kvalitetu ekologija prioritet svih prioriteta.


Foto Marko Gracin


Foto Marko Gracin– Uspješnost poslovanja objekta najvišeg standarda pokazuje smjer kojim se treba kretati hrvatski turizam. Kvaliteta privlači velik broj gostiju koji su, kako su nam potvrdili i vlasnici Ville Covri, na kraju jako zadovoljni kako smještajem tako i s doživljajem Hrvatske, istaknuo je Staničić ujedno pohvalivši nastojanje domaćina da njihova vila bude poticajna i za sve ostale turizmu komplementarne djelatnosti.


Drugi dio jučerašnje svečanosti zbio se u Rijeci, u Verdijevoj ulici gdje je lauret bio Tearo Suite & Rooms vlasnika Dejana Alpeze. U Rijeci se direktoru HTZ-a Staničiću pridružio i ministar turizma Gari Cappelli. Sa strane medijskog organizatora nagradu je zajedno sa Staničićem Alpezi uručila Silvija Gerc Vodopija, direktorica marketinga Novog lista, a sve su zajedno popratili i dakako podržali Renata Vincek, voditeljica projekata unutar TZ-a Kvarnera kao i direktor TZG-a Rijeke Petar Škarpa. A ono što je pak bila najbolja moguća potvrda kvalitete i smislenosti akcije ogledalo se u činjenici da uvaženi gosti ovog svečanog skupa u najbolje sobe Hrvatske uopće nisu mogli ni – zaviriti! Razlog? Pune su gostiju koje se dakao ne smije smetati!– Savršeno, i urbani turizam je u uzletu, što reći početak je veljače, a u ovom se objektu ne može pronaći slobodni krevet, konstatirao je zadovoljno Staničić.


Ministar Gari Cappelli, kao što je poznato, silno inzistira na dvjema komponentama razvoja hrvatskog turizma: podizanju kvalitete i pretvaranju pojama »turistička sezona« u »turistička godina«


– Ovaj objekt, nagrađeni Teatro suite pokazuje baš to, da sezona nema granice, da nije omeđena ljetnim mjesecima kao i na to da je za takvo poslovanje presudna upravo kvaliteta. Nagrada koju ste im dodijelili potvrđuje da su naša institucionalna nastojanja na terenu naišla na dobar prijem, kod naših iznajmljivača. Baš kao i na činjenicu da se ulaganju u kvalitetu isplati, zaključio je Cappelli.


​Alpezi nužno širenje


– Da, uglavnom nam je tako. Nisam se čudio velikoj gužvi koja je vladala u vrijeme svečanog otvorenja EPK Rijeka 2020 jer nam gostiju ne nedostaje ni u jednom godišnjem dobu. Jako sam zadovoljan što se jedna ovakva investicija pokazala opravdanom, još bih zadovoljniji bio kad bi mi se od strane Grada Rijeke izašlo u susret u želji kupovanja susjednog, danas praznog stana koji bih također pretvorio u luksuzne sobe. Kako se vidi i iz mojeg iskustva, Rijeka je postala turistima privlačan grad, moramo se tome priključiti i prilagoditi, naglasio je Alpeza ujedno jasno dajući do znanja na koje bi se svoje adute Rijeka danas morala značajnje oslanjati.A zadovoljna je bila i direktorica marketinga Novog lista koja je zajedno s kolegom Brunom Lončarićem kao i stručnjacima iz HTZ-a osmislila i pokrenula ovu akciju.


– Novi list je dokazao da, s pozicije regionalne novine, ima snage realizirati akciju nacionalnog opsega. Naši su novinari zajedno s partnerima iz Hrvatske turističke zajednice prošli tisuće kilometara terena, posjetili stotine lokacija u cijeloj Hrvatskoj kako bismo u velikom broju prijava izdvojili one koji zaslužuju titulu – najboljih privatnih iznajmljivača u Hrvatskoj. Cilj je ove akcije bio izdvojiti privatne iznajmljivače koji su učinili značajne iskorake u kvaliteti ponude i osigurati im veću medijsku vidljivost, kao i skrenuti pažnju na nove trendove u privatnom smještaju. Situacija na terenu upućuje na veliku posvećenost podizanju kvalitete – smještaj kategorije 4 i 5 zvjezdica može privući kvalitetnije goste i smanjiti ovisnost o sezonalnosti, a riječki Teatro je izvrstan primjer takvog koncepta, zaključila je Gerc Vodopija.Na kraju, kako se moglo zaključiti prema povratnim informacijama lanjske akcije, isto se može očekivati i ove godine. Stoga, iznajmljivači pripremite se i prijavite kad za to dođe vrijeme. Akcija poput ove koju su na nacionalnom teritoriju iznijeli Novi list i Glas Istre je poticajna za opći izgled hrvatskog turizma, donosi kvalitativne pomake i zadovoljstvo svih sudionika u gospodarskoj grani koja u Hrvatskoj čini petinu prihoda.