Vaš list

Gušt za početak dana’: Objavljujemo nova pisma čitatelja koja smo primili

P. N.Objavljujemo nova pisma čitatelja koje smo pozvali da nam pišu o svojoj vezanosti s Novim listom, koji ove godine slavi 120 godina postojanja.


Zaš je NOVI LIST moj list!


Rodil san se va Grade (va Kastve) i sagdere me j’ bilo po svete dokle nisan prišal pred jeno 48 let va Gorski kotar.


Do onda mi je »Vjesnik« bil sakidajna novina. Prešaltal san se na Novi list do dana današnjega. Saki dan kupovat novini mi je bila dešturba pa san se i predplatil. Stranica »Beseda« sakega četrtka na čakafsken zajike je bila pročitana od vrha do dna. To me j’ natentalo da san počel zapiševat na našen kastafsken dijalehte se ča san znal i ono ča san sprotu čul al doživel. Va registratore iman preko 220 naslovi kratkeh »pričic«. Va Novi list san pošijal samo takove za ke san mislel da odgovaraju (po količine teksta i aktuelnosti pa da će bit objavjene na stranice pod nasloven »Beseda«.
Marijan Dukić, Vučnik, Delnice


Moj dragi Novi list


Leto je 1968., počnem delat i od tada je Novi list svaki dan čitan va mojoj familje. Najprvo ga kupuje moja mama i čita ga sa susedun uz kafe, saka svoju polovicu (nekad je tako izlazil) a i mane se onda više pijažal jer ne volin kad je jedno slovo na dve stranice (samo mala kritika). Moja mama je jako volela stripi, jedan smo i sačuvale i kad san ja pred par let bila na izvlačenju jedne nagradne igre, dobila sam čast da obiđem vaš prostor i vidim kako izlazi naš list. Velo fala gospodinu Brunu Lončariću ki mi je to pokazal. I eto, leta pasivaju Novi list se i dalje čita, spravljaju se dragi članci, fale mi neki novinari, naviru lipa sjećanja na one keh više ni, a ja ću i dalje listat Novi list jer je to gušt koji neka dura, još puno let dura. Uz veli pozdrav, vaša pretplatnica


Milica Smoković z Rike


Ča j’ to Novi list?


Ako ne znate, ću van ja povedet!


To je moja rušnja, obed i večera. Saki dan obrnen ga od spreda do zada, saku stranicu, lepu i grdu. Doznan ča j’ bilo čera, danas i ča će bit jutre. Od prve se razjadin, na pol razveselin, na predzadnjoj rastužin i tako saki dan. Puno let smo skupa, od mojih devet let do sada (60 let). Pustit ću kruh i seriju, ma Novi list neću. Čuda puti mi je stavil vase moje ime i prezime, ne za grdo, nego za lepo. Puno nagradil za igre ke nan je priredil i ako nisu zame neš vredne bile, sejno su me razveselile. Ne moran drugeh pitat ča j’ bilo, ča će bit, dosta mi je Novi list kupit. Lepe leta je dočekal. Va rate i mire. Čuvajte ga, z besedun hranite, još ću ga rabit, dok me služi pamet i moje oči, da ga čitam po dane i nekad po noći.


Toliko od mane, Dragica Ravnić, Lovran


Najboje novine


Naš najboji svagdanji list


je rički Novi listkad se jutro zbudimoNajprvo na te novine pomislimoNe moremo ni na delo doćaš najprvo moramo do kioska poćzgrabit te harte kusi brzo teć na busDragi naši »žurnalisti«ni važno ča su niki na črnoj listiaš kad se samo istine pišunike pluća vaje teže dišuVaovon našen »Novom listu«i naši Grobničani delaju i pišui si oni drugi »delavci«za kih se govori da su veli »lajavci«Si ste pravi, spametun i zdušunni važno ća za vami vele bure pušusamo takovi ostanitei ako morete, još boji postanite

Željka Čabrijan, Čavle


Temelj kritike je istina


Pozdravljam cijelu ekipu iz Novog lista koji čitamo od kad smo naučili čitati. Moji roditelji su pretplatnici duži niz godina i svako jutro započinje Novim listom koji u Veli Brgud stiže već u 5 i 45 h (svaka pohvala dostavljačima). Oduvijek smo igrali nagradne igre NL i veselili se dobivenim majicama s natpisom NL, pokojoj knjizi koju još uvijek posjedujemo, a bome i jednom mlincu za kavu.


Moj prijedlog za poboljšanje priloga Auto Moto Yacht na način da se uvede tema starodobnih automobila i motocikala s posjetom kod njihovih vlasnika u njihovim garažama. Kako je ovaj naš kraj poznat po zaljubljenicima u auto-moto sport, osobno poznam brojne vlasnike raritetnih starodobnih motocikala, prekrasno i stručno obnovljenih iz našeg kraja, a koji bi bili sretni da se taj njihov trud u očuvanju i obnovi predstavi i u NL. Svakako bi to bilo jako interesantno i čitateljima, pogotovo starijim koji se sjećaju utrka na Preluku i Grobniku. Ako ste zainteresirani, rado bih Vam poslikao neke od garaža s prekrasnim, starodobnim motociklima i njihove ponosne vlasnike.


Marino Radan, Veli Brgud


Gušt za početak dana


Poštovani novolistovci, od srca, velike čestitke za vašeg 120 let. Za mene je Novi list početak dana. Najprije čitam važnija zbivanja, često i planiranje kamo otići od mnogobrojnih događanja dana.


Zaljubljenik sam va svoj kraj pa najviše volim vijesti upravo z našega kraja, volela bin da ih je i više. Neko vreme pisala sam za Besedu, a i inače, čuvan ne cele Nove listove, već ono ča me interesira, posebno je to ta naša domaća beseda i neke važnije vijesti koje nisu dnevne već poseno iz dijela povijesti ili baštine. Bilo bi lijepo, i predlažem Vam da ponovite kontakte i istraživanja iz 2009. godine po mjesnim odborima tada pod nazivom »Šćeto-neto« možda da se vidi što ima novoga od tada. Koliko vidim smanjen je broj čitatelja Novog lista radi cijene, vidim to u svom okruženju pa i meni to nedostaje. Zapravo imam malo onih s kojima mogu započet neku priču vezano uz neki članak i događaj iz Novog lista, mnoge ponekad izvješćujem o nekim važnim ili interesantnim člancima, najčešće opet ono nešto iz našega kraja. Kako san već rekla, zaljubljenik san u svoj kraj pa je to još veći razloga potrebe za Novim listom, i to traje od kad znam za sebe, iz vremena mojih roditelja, posebno moga oca. Nemojte previše mjenjati njegov sadržaj, posebno dio iz našega kraja. Dobro je rješenje pretplata, treba je više reklamirati i stvoriti možda još jednostavniji način njezina plaćanja, Vaši smo pretplatnici, zadovoljni smo dostavom. Iako smo korisnici nove tehnologije, najradije volimo Novi list prolistati i čitati uživo. To je najveći jutarnji gušt.


Još jedanput sretno Vam.


S poštovanjem,


Nada Paladin, Rijeka, Srdoči