Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 21° 4
Sutra: 21° 21° 4
20. listopada 2019.

Trikovi za lakše učenje stranih jezika: Počnite s izrazima koji će vam biti potrebni u inozemstvu

iStock
iStock
Autor:
Objavljeno: 6. rujan 2017. u 7:11 2017-09-06T07:11:00+02:00

Prednosti poznavanja stranog jezika su velike, a u sat vremena dnevno može se postići mnogo

Kao i u svemu drugom u životu, tako i u učenju stranih jezika, postoje trikovi koji uz kojih učenje ne mora biti dosadno i naporno. Zašto biste se mučili i otežavali si život kada postoje alternativni pravci koji će vam olakšati prve inojezične korake?

1. Rad u paru

Partneri za učenje dobra su ideja jer, osim što imate s kime razgovarati i vježbati jezik, partneri se međusobno motiviraju i dižu jedno drugome standard. Rad s mentorom je također veoma učinkovit jer vi diktirate tempo i ne može se dogoditi da nešto niste razumjeli.

2. Započnite učenje sa sto najčešćih riječi

Svakako ste primijetili da učenje kuhinjskog pribora ili voća nema previše smisla ukoliko se izgubite u stranoj zemlji. Takvo, školsko, učenje nije praktično i obeshrabrujuće djeluje na učenike. Stoga, razmislite o svome jeziku i procijenite o čemu najčešće razgovarate i koji su izrazi korisni u inozemstvu. Započnite s tim, a prilika za učenje pribora za jelo uvijek će biti.  

3. Razgovor

Nakon što ste naučili prvih sto riječi, potrebno ih je aktivno koristiti. Jedna tema razgovora vodi drugoj i na taj se način najlakše širi vokabular. Bilo bi idealno razgovarati barem jedan sat dnevno, no ukoliko nemate mogućnosti za razgovor s nekim, uvijek možete sami sebi biti najbolji prijatelj.

4. Vucite paralele

Ukoliko učite slične jezike, pomozite si obrascima koje primjećujete. Svakako će vam biti lakše učiti njemačke padeže ukoliko i u svom jeziku imate padeže. Prisjetite se jezika koje već znate i razmišljajte o sinonimima. Umjesto odustajanja, okrenite se razvijanju kreativnosti opisujući one izraze kojih se ne možete sjetiti.

5. Nove riječi

Nakon što usvojite novu riječ, pokušajte je što više koristiti na samome početku. Ponovite je unutar jedne minute, a zatim ponovno za nekoliko minuta i povećavajte intervale tijekom cijelog dana.

6. Pomalo s rječnikom

Čitajući strane tekstove često ćete naići na nepoznate riječi. Iako je prvi instinkt nerijetko posegnuti za rječnikom ili upisati riječ u Google Translate, bolje bi bilo pokušati shvatiti značenje riječi iz njezinog konteksta. O čemu tekst govori? O čemu rečenica govori? U kakvom je odnosu nepoznata riječ s drugim riječima? Rastavite je na slogove i pokušajte joj otkriti korijen. Mentalna je stimulacija mnogo bolji izbor od serviranja definicije riječi na pladnju, a tako ćete je lakše i zapamtiti.

Ne postoji prečac za brzo učenje stranog jezika, a reklame koje vam obećavaju tečnost u samo dva tjedna lažne su i nerealne. Uz ovih nekoliko trikova učenje će stranog jezika biti lakše, no ključno je zadržati motivaciju te redovito i konzistentno raditi. Prednosti poznavanja stranog jezika su velike, a u sat vremena dnevno može se postići mnogo. 

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.