Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
16. listopada 2019.

Sigurno u prometu: Ponovite sa prvašićima prometna pravila prije no što krenu u školu

iStock
iStock
Autor:
Objavljeno: 2. rujan 2017. u 12:53 2017-09-02T12:53:00+02:00

U ponedjeljak, 4. rujna, počinje nova školska godina zbog čega će u prometu sudjelovati i veliki broj djece. 

Vozače iz HAK-a pozivaju na pojačan oprez u blizini škola i vrtića te ih podsjećaju da je u toj zoni brzina vožnje ograničena na 40 km/h.

Roditeljima se savjetuje da prije polaska u školu, osobito učenicima nižih razreda ponove najvažnije prometne propise (prijelaz pješačkog prijelaza, prijelaz semaforiziranih i nesemaforiziranih raskrižja...) koji su važni za njihov put od kuće do škole.

Korisno je na školske torbe staviti reflektirajuće dijelove kako bi ih vozači za vrijeme kasnijih poslijepodnevnih i večernjih sati lakše uočili, posebice u uvjetima smanjene vidljivosti.

Djecu se podsjeća da hodaju pločnikom ili lijevom stranom kolnika, ako su u grupi neka hodaju u koloni - jedan iza drugoga, a cestu prelaze samo preko pješačkog prijelaza i na zeleno svjetlo za pješake, no neka pričekaju da se vozila zaustave, upućuju iz HAK-a.

S novom školskom godinom, na hrvatskim prometnicama počinje i akcija "Poštujte naše znakove" u sklopu koje će policijski službenici na prometnicama, u zonama škola, pojačano nadzirati promet.

Mnogi đaci prvaci u ponedjeljak će po prvi puta samostalno sudjelujovati u prometu na cestama. Na taj će način postati aktivni sudionici u prometu, izloženi svim opasnostima koje cestovni promet nosi sa sobom.

U sklopu akcije 'Poštujte naše znakove' policijski službenici na prometnicama u zonama škola obavljat će pojačan nadzor prometa, a posebno će nadgledati obvezu vozača prema pješacima koji prelaze cestu na obilježenom pješačkom prijelazu, brzinu kretanja vozila u zonama škola, način prijevoz djece, kao i zaustavljanje i parkiranje vozila u zonama škola.

Policijskim službenicima pridružit će se i pripadnici prometnih jedinica mladeži i školskih prometnih jedinica te će kod nekih škola osobno regulirati promet.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.