63. Pulski filmski festival

Vatromet i komedija “Sve najbolje” za početak

Hina

Foto Glas Istre

Foto Glas Istre

U romantičnoj komediji Snježane Tribuson isprepliću se sudbine usamljene slastičarke Verice, uspješne operne pjevačice Brankice i karizmatičnog baritona Martina



PULA Romantična komedija redateljice Snježane Tribuson »Sve najbolje« večeras će, na otvaranju 63. Pulskog filmskog festivala u Areni, premijerno biti prikazana pred hrvatskom publikom. Jedna je to u nizu hrvatskih i/li svjetskih premijera domaćih filmova u programima Hrvatskog filma, Manjinskih koprodukcija i Kratke Pule ovogodišnje 63. Pule. Film Snježane Tribuson svjetsku je premijeru imao na festivalu na Cipru.


Snježana Tribuson iza sebe ima tri cjelovečernja igrana filma – »Prepoznavanja« (1996), »Tri muškarca Melite Žganjer« (1998) i »Ne dao Bog većeg zla« (2002) te popularnu serije »Odmori se, zaslužio si«.


U filmu »Sve najbolje«, radnja se događa u božićno vrijeme, kad svatko svakome želi sve najbolje, a isprepliće sudbine usamljene slastičarke Verice (Ksenija Marinković) koja je davno odustala od traženja »onog pravog«; međunarodno uspješne operne pjevačice Brankice (Renata Pokupić), razočarane u ljubav, te karizmatičnog baritona Martina (Ozren Grabarić) koji se oporavlja od bračnog brodoloma.




Tu je i slatkorječivi soboslikar Ljubo (Goran Navojec), dvije medicinske sestre koje pokušavaju razumjeti kako funkcionira muški mozak i Tomo (Bogdan Diklić), poljoprivrednik vrlo neobičnih talenata.


Sedam naslova


U glavnom natjecateljskom programu Hrvatskog filma bit će prikazano sedam igranih i dokumentarnih filmova (uz dva izvan konkurencije), a premijeru će, uz »Sve najbolje«, imati još tri naslova. Svjetske premijere imat će dva ostvarenja redateljica – »Trampolin« Katarine Zrinke Matijević i »Pomutnje« Lane Kosovac – te film »Ministarstvo ljubavi« Pave Marinkovića.


»Trampolin« prati susret triju ženskih likova, sedmogodišnjakinje koja bježi od majke te tinejdžerice i četrdesetogodišnjakinje koje poput dvaju ogledala zrcale moguću budućnost djevojčice. Uz redateljicu scenarij potpisuju Pavlica Bajsić i Ivan Salaj, a u glavnim ulogama su Franka Mikolaci, Lana Barić i Tena Nemet Brankov.



Filmski programi održavaju se, osim u Areni, i na drugim festivalskim lokacijama. Tako je u 17 sati u Kinu Valli na programu film »Plaćenik« Sache Wolffa iz Međunarodnog programa. U isto vrijeme u Istarskom narodnom kazalištu prikazuju se filmovi iz programa Samo kratko! U 19 sati u Kinu Valli bit će prikazan film »Usvojenje« Marte Meszaros u sklopu retrospektive ove redateljice, a u 23 sata slijedi film Tomislava Radića »Što je Iva snimila 21. listopada 2003.«, koji je dio Pulske kinoteke. (B. Ć. J.)



»Pomutnje« su dugometražni dokumentarac o mladoj filmskoj ekipi koja prati višemjesečne pripreme za predstavu i istovremeno sama postaje protagonistima predstave, a »Ministarstvo ljubavi« je hrvatsko-češko-slovenska koprodukcija, socijalna komedija o ratnim udovicama koje žive u divljim brakovima da ne bi izgubile pravo na obiteljsku mirovinu. Glavne uloge igraju Stjepan Perić, Ecija Ojdanić, Olga Pakalović, Ksenija Marinković i Alma Prica.


Ostale filmove Hrvatskog programa čine i »S one strane« Zrinka Ogreste, zatim »Narodni heroj Ljiljan Vidić« Ivana Gorana Viteza te dokumentarni film »Generacija ’68« Nenada Puhovskog. Izvan konkurencije za nagrade bit će prikazani i »Život je truba« Antonija Nuića te  dokumentarac »Modri kavez« Brune Bajić. Svi su ti filmovi već bili u domaćoj kinodistribuciji.


Premijere koprodukcija


Od šest filmova u programu Manjinske koprodukcije, uz jedan izvan konkurencije, hrvatsku premijeru imat će četiri filma. Izvan konkurencije bit će prikazan »Oslobođenje Skoplja« u režiji Rade i Danila Šerbedžije, koji će u Puli imati svjetsku. Nastao prema drami Dušana Jovanovića, film je smješten u Skoplje 1941. godine i prati jedanaestogodišnjaka koji svjedoči ratnim užasima. Dok mu se otac bori u partizanskoj vojsci, njegova se majka zbližava s njemačkim oficirom.



Tradicionalni vatromet kao najatraktivniji dio ceremonije otvaranja Pulskog filmskog festivala održat će se večeras nešto poslije 22 sata, čim se u pulskoj Areni, uz televizijski prijenos na Trećem programu HTV-a, završi službeni program otvaranja 63. Pule, koji počinje u 21.30 sati. Nakon vatrometa slijedi projekcija romantične komedije »Sve najbolje«. Tijekom ceremonije otvaranja Zlatnu arenu za životno djelo primit će jedna od najznačajnijih svjetskih redateljica i scenaristica – Marta Meszaros, nakon čega će ova velika mađarska autorica službeno proglasiti 63. Pulski filmski festival otvorenim.Program otvorenja u Areni vodit će Barbara Kolar, dok će program na »crvenom tepihu« ispred glavnog ulaza u Arenu, od 20.30 sati i ovaj put voditi Dražen Ilinčić i Jelena Vitasović.Da li zbog spriječenosti ili straha od mogućih zvižduka, govori političara, kako neslužbeno saznajemo, večeras bi trebali izostati. Jučer nismo dobili službenu potvrdu hoće li u Arenu doći predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović, tehnički ministar kulture Zlatko Hasanbegović ili netko drugi od državnih dužnosnika.


Srpska glumica Mirjana Karanović predstavit će svoj redateljski prvijenac »Dobra žena«, o pedesetogodišnjakinji koja nakon 30 godina braka saznaje uznemirujuću tajnu o svojemu mužu. Film je nastao u srpsko-bosansko-hrvatskoj produkciji.


»Puni udar« nizozemskog autora Davida Verbeeka psihološki je triler o vojnom navigatoru koji iz baze u Nevadi upravlja američkim dronovima u Afganistanu i Pakistanu. Film je u cijelosti sniman na lokacijama u Hrvatskoj koja je »glumila« Jemen, pustinju Nevade, grad Bruxelles i pusti otok u oceanu.


»Trema« Grka Yorgosa Zoisa govori o premijeri najiščekivanijeg avangardnog kazališnog komada godine, čiji tijek remeti ulazak naoružanih ljudi na pozornicu.


Program Manjinske koprodukcije prikazat će još filmove »Houston, imamo problem!« Žige Virca, »Lazar« Svetozara Ristovskog i »Vrapci« Runara Runarssona.