Noć muzeja u Opatiji

U Hrvatskom muzeju turizma priča o Brijunima

Hina

Hrvatski muzej turizma u Opatiji priredio je za ovogodišnju Noć muzeja otvaranje izložbe inspirirane Brijunima »Bye, bye Anopheles! Zbogom, komarci!« autora Hansa Kupelwiesera, koja će biti postavljena u opatijskoj vili Angiolini, doznaje se u utorak iz tog muzeja

OPATIJA Hrvatski muzej turizma u Opatiji priredio je za ovogodišnju Noć muzeja otvaranje izložbe inspirirane Brijunima »Bye, bye Anopheles! Zbogom, komarci!« autora Hansa Kupelwiesera, koja će biti postavljena u opatijskoj vili Angiolini, doznaje se u utorak iz tog muzeja. Tema Noći muzeja 2016., koja će se održati 29. siječnja, je »Utemeljitelji i reformatori«, a izložbom o brijunskom otočju autor će ispričati priču o jednom utemeljitelju i reformatoru, o tome kako su Brijuni od zapuštenog i malaričnog područja pretvoreni u lječilište i turističko odredište. 

Priča je to o austrijskom poduzetniku Paulu Kupelwieseru, koji je potkraj 19. stoljeća preobrazio Brijune. Njegov pranećak i autor izložbe Hans Kupelwieser je jedan od vodećih suvremenih austrijskih umjetnika, a bavi se slikarstvom, skulpturom, instalacijama i arhitekturom te eksperimentima izmjene medija.


 Umjetnik u izvedbi koristi stare staklene negative koje je snimio njegov djed, kao i fotografije iz sadašnjosti, koje isprepliće i stvara slojeve sadržaja i forme.


 Izložba»Bye, bye Anopheles! Zbogom, komarci! » ostvarena je suradnjom s Austrijskim kulturnim forumom i Nacionalnim parkom Brijuni, a bit će otvorena do 20. ožujka.




 Osim izložbe Hansa Kupelwiesera, posjetitelji će tijekom Noći muzeja u Opatiji moći vidjeti i glumački performance »Kupelwieser na Brijunima« skupine Istra Inspirit, koja će utjeloviti povijesne ličnosti iz prošlosti Brijuna.


 U vili Angiolini moći će se razgledati i izložba »Oprostite..a kako do vrha Učke?« – Zbirka dr. Albina Edera« te interaktivna igrica za djecu »Turistički bonton«.


 U Švicarskoj kući posjetitelji će moći vidjeti izložbu »Pozdrav iz Opatije« , na kojoj su predstavljeni premeti od razdoblja u kojem je Opatija postala lječilišno odmaralište europske elite, do bliže prošlosti i razdoblja u kojem je Opatija postala popularno domaće odredište za izlaske i zabavu.