Antifašističke poruke

U HNK Ivana pl. Zajca počeo ciklus filmova Kino Pobjeda

Portal Novilist.hr

Najava za ciklus filmova Kino Pobjeda

Najava za ciklus filmova Kino Pobjeda

Filmskim će projekcijama prethoditi kratki koncerti zbora Opere HNK Ivana pl. Zajca s antifašističkim repertoarom, a većini projekcija nazočit će i autori



U HNK Ivana pl. Zajca od veljače do svibnja, jednom mjesečno, u ciklusu Kino Pobjeda bit će prikazan po jedan film s antifašističkom porukom, a u sklopu obilježavanja 70. godišnjice pobjede nad fašizmom te proslave Dana oslobođenja grada Rijeke.


Filmskim će projekcijama prethoditi kratki koncerti zbora Opere HNK Ivana pl. Zajca s antifašističkim repertoarom, a većini projekcija nazočit će i autori.


Prvi film »Zalazak stoljeća: Testament L.Z.« Lordana Zafranovića prikazan je večeras, a prethodio mu je koncertni uvod.  Publika je imala priliku vidjeti film iz 1993. godine koji je u Hrvatskoj prikazan na tek nekoliko manjih projekcija. U filmu su korišteni arhivski snimci nastali u produkciji Hrvatskog slikopisa, NDH-ovskog filmskog poduzeća, koje autor kombinira sa snimkama suđenja Andriji Artukoviću te s presjekom vlastitog filmskog opusa i sa snimkama rata 1990-ih. 




  Preostali filmovi u ciklusu su »Onaj pristojni« izraelske redateljice Vanesse Lapa (20. ožujka), koja će ga osobno predstaviti u Rijeci. »Krvavi grah (Bloody Beans)« redateljice Narimane Mari, na programu je 21. travnja. Redateljica Narimane Mari će nakon projekcije osobno objasniti kako je i zašto na ne klasičan način pristupila temi borbe za slobodu. Ona će u Rijeci također održati i masterclass, 22. travnja. Posljednji film u ciklusu bit će »Sveta planina« iz 1973. godine, čileanskog redatelja Alejandra Jodorowskog, 2. svibnja.