Jazz sezona

Senzacionalni Ravi Coltrane zapalio Malu dvoranu “Lisinski”

Mirna Gott

Ravi Coltrane i njegov sastav na pozornici »Lisinskog« / Foto: M. JURIČIĆ

Ravi Coltrane i njegov sastav na pozornici »Lisinskog« / Foto: M. JURIČIĆ

Mala dvorana »Lisinski«, puna kao šipak, burnim je aplauzima ispratila četvoricu vrsnih glazbenika



ZAGREB » Sopran i tenor saksofonist, skladatelj, sin slavnih jazz glazbenika Johna i Alice Coltrane, Ravi Coltrane ispunio je sa svojim kvartetom Malu dvoranu »Lisinski« nevjerojatnom atmosferom sklada u različitostima. Sklad je izgrađen tijekom trogodišnjeg djelovanja ovog sastava iza kojeg su brojne turneje kao i nastupi na najpoznatijim svjetskim jazz festivalima, a to bogato iskustvo omogućilo mu je da se oslobodi konvencionalnog jazz izričaja te izađe iz okvira mainstreama, što njihov pristup izvođenju jazza čini potpuno suvremenim.


   Pijanist David Viralles oduševio je postojanošću svojih ritmova i virtuoznim pasažima. Dezron Douglas je na kontrabasu ispleo mrežu kao idealnu poveznicu sva četiri instrumenta, a briljirao je solom u izvedbi skladbe »For Turiya« Charlia Hadena koju je autor napisao kao posvetu Ravijevoj majci Alice Coltrane, jazz pijanistici i orguljašici s kojom je surađivao. Izvedba te skladbe ujedno je bila i posveta velikom, nedavno preminulom Charliju Hadenu, u kojoj je glazbenicima uspjelo publici prenijeti duh njegove glazbe. Bubnjar Johnathan Blake spretno je pratio najtiše dijelove kompozicija, ali u solima je rado pokazivao svu svoju maštovitost, okretnost, ali i snagu svog instrumenta. Osim toga, istaknuo se i kao skladatelj jedne od izvedenih kompozicija.


   Iako naizgled potpuno smiren, Ravi Coltrane je majstorskim glazbenim vratolomijama zapalio dvoranu. Publiku je štrecnuo izvedbom skladbe »Countdown« svog oca Johna, u kojoj je dominirala međuigra saksofona i bubnjeva u ekstremno brzom tempu. Iako se distancirao od očevog imena, Ravi Coltrane se ne odriče proučavanja i izvođenja njegovih djela. Publika, zaljubljenici u jazz, ali i mnogi prominentni jazzisti domaće scene pljeskom su nagrađivali četvoricu vrhunskih glazbenika.




   Na idućem koncertu Jazz.hr-a, u petak 6. ožujka, predstavit će se još jedan vrhunski saksofonist – Chico Freeman sa svojim s kvartetom.