U publici uglavnom stranci

U bivšoj katedrali na Rabu otvoren orguljaški festival “Petar Nakić”

Ivor Balen

Festival se nastavlja iduća tri utorka kada će nastupiti Božidar Ljubenko, zatim trio LUR te na kraju studenti Muzičke akademije Teo Kulaš i Nikola Cerovečki



RAB » Koncertom orguljaša Mirka Jankova i sopranistice Alme Mimice u ex katedrali Blažene Djevice Marije otvoren je 8. orguljski festival »Petar Nakić« u Rabu. Festival je otvorila gradonačelnica Rosanda Krstinić Gušćić, a zanimljivo je da su prvom koncertu mahom prisustvovali strani gosti.


   Jankov i Mimica izveli su djela Frescobaldija, Händela, Stradelle, Pachelbela, Clerambaulta, Balbastrea i dubrovačkih majstora 18. stoljeća. Orguljaš Jankov se inače bavi i dirigiranjem, organologijom te pedagoškim i muzikološkim radom s posebnim interesom za stariju hrvatsku glazbenokulturnu baštinu te glagoljaško pjevanje. Dugi niz godina bavi se i crkvenom glazbom.



Festival je dobio ime po Petru Nakiću (Pietro Nachini), poznatom venecijanskom graditelju orgulja, čije su djelo i ove rapske, smještene u ex katedrali Blažene Djevice Marije. Nakić je poseban po tome da je napustio metodu izgradnje orgulja temeljenu na iskustvu, čime su se rukovodili njegovi predhodnici. On se više oslanjao na zakone matematike, akustike i strojarstva, što je učio u mladosti. Osim u Rabu, njegove orgulje mogu se naći u Splitu, Šibeniku, Zadru, Poreču, na otoku Braču te još na brojnim lokacijama u Italiji, Sloveniji i Crnoj Gori.





   Njegova kolegica, sopranistica Alma Mimica, nastupila je na stotinjak koncerata diljem hrvatske i inozemstva. Posebno zapaženi bili su joj nastupi u Italiji i Njemačkoj, gdje je bila posebna gošća mješovitog zbora Chorgemeinschaft Vaterstatten. S kvartetom »Music forever« (grupa glazbenika s opernim solistima) ona izvodi popularne operne i operetne arije te songove iz mjuzikla, a česta je gošća orguljskih koncerata.


   – Publika je imala priliku sat vremena uživati u prekrasnom muziciranju. Jasno je bilo pokazano zadovoljstvo koncertom, a izvođači također ističu svoje oduševljenje publikom – kaže Katarina Ribarić, ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Rab, organizatora orguljskog festivala, koji se nastavlja iduća tri tjedna, odnosno iduća tri utorka.


   Tako će 2. rujna nastupiti solo orguljaš Božidar Ljubenko. Za 9. rujna zakazan je koncert trija LUR, što su prva slova u imenima triju umjetnica. To su orguljašica Ursa Vukman, sopranistica Rea Alaburić i flautistica Rašeljka Lucija Petrač. Program završava 16. rujna koncertom mladih orguljaša, studenata Akademije u Zagrebu iz razreda Ljerke Očić – Tea Kulaša i Nikole Cerovečkog. Svi koncerti počinju u 21 sat.


   Manifestacije vezane za rapske orgulje počele su još 1997. godine, a kasnije su prerasle u ovaj festival. Umjetnička voditeljica je Ljerka Očić, ujedno predsjednica Društva za promicanje orguljske glazbene umjetnosti »Franjo Dugan« iz Zagreba, koja je u suradnji s Pučkim otvorenim učilištem Rab i pokroviteljstvom Grada Raba pokrenulo ova orguljaška glazbena događanja u Rabu.