Tradicionalni nastup

Novogodišnji koncert: Maestro Mehta se zabavljao i oduševio Beč

Svjetlana Hribar

Na tradicionalnom završetku publika je po običaju slušala najpoznatiji valcer »Na lijepom plavom Dunavu« Johanna Straussa sina, a zatim je pljeskom udarala takt »Radetzky maršu« Johanna Straussa



Zubin Mehta rođen je u Bombayu kao sin violinista Mehlija Mehte, osnivača i dirigenta Simfonijskog orkestra Bombaya. Iako je planirao upisati studij medicine, kao osamnaestogodišnjak se obreo u Beču na studiju dirigiranja kod Hansa Swarowskog i već nakon četiri godine debitirao u ovom gradu, a iste godine osvojio nagradu Liverpoolskog međunarodnog dirigentskog natjecanja i Ljetne akademije u Tanglewoodu. S dvadeset i pet godina dirigirao je filharmonijskim orkestrima Beča, Berlina i Izraela, a sa sva tri orkestra nedavno je proslavio 50 godina glazbene suradnje. O svom prvom susretu s bečkim Novogodišnjim koncertom šezdesetih godina maestro Mehta je rekao da nije imao sjedeće mjesto, već je stajao, pa zaključuje: Eto, stojim i danas! 


Novogodišnjim je koncertom dirigirao u odijelu identičnom odjeći članova orkestra – dvije nijanse sive boje sa srebrnom kravatom, iskazujući tako bliskost s glazbenicima. Mehta je među dirigentima zasigurno među najvećim humanistima, vrlo se često identificira sa siromašnima i ugroženima – dirigirao je na mnogim poprištima ratova i prirodnih katastrofa, a svoju je karijeru posvetio miru među narodima.



Nakon Suppea, nizale su se skladbe koje su kompozitori iz obitelji Strauss posvetili Beču i okolici. U pauzi koncerta vidjeli smo film posvećen Ringstrasse, najpoznatijoj bečkoj ulici simbolu austrijske imperijalne moći. Njome ali i brodovima „lijepim plavim Dunavom“ provezli su se poznati glazbenici svirajući odabranu glazbu. Među njima smo vidjeli i braću, Daniela i Andreasa Ottensamer klarinetiste bečke i berlinske filharmonije, koje poznajemo s koncerata Festivala Kvarner u Opatiji, gdje su nastupali kao trio s ocem Ernstom.


 I drugi je dio koncerta bio pravi užitak. Kad bismo uspoređivali snimke Mehtinih novogodišnjih koncerata u Beču – uvjerena sam da nijedna izvedba istih skladbi –nije ista. On je glazbenik inspiracije, a orkestar ga prati unutrašnjom emocijom i već poznatom fascinantnom preciznošću. U finalnim skladba čuli smo i njihov kolektivni zapjev, pio se  šampanjac, a sve je završilo najpoznatijim Straussovim valcerom, „Na lijepom plavom Dunavu“ i dakako – Radetzkim maršem.


Sedamdeset i peti po redu Novogodišnji koncert u Zlatnoj dvorani Musikvereina ove je godine bio ukrašen s trideset tisuća cvjetova, koji su u čast porijekla Zubina Mehte bili u bojama  indijskih cvjetnih vijenaca radosti  - od žutih i blijedoružičastih, preko narančastih do svih nijansi crvenih cvjetova…