Nesporazumi

Nezadovoljan što su im javno objavljena imena: Hribar povukao kandidaturu za direktora EPK Rijeka!

Kim Cuculić

Foto S. Drechsler

Foto S. Drechsler

Hribar je nezadovoljan što su javno objavljena imena i prezimena kandidata koji su se prijavili na natječaj za ravnatelja agencije EPK 2020, smatrajući da je to otvorilo prostor za pritiske i zloporabe



RIJEKA Na natječaj za direktora trgovačkog društva Rijeka 2020, koje će upravljati aktivnostima vezanim uz projekt Rijeke kao Europske prijestolnice kulture, prijavilo se deset kandidata, a povjerenstvo za provedbu natječaja radilo je u sastavu Ivan Šarar, Valerij Jurešić, Irena Kregar Šegota i Slaven Tolj. Podsjetimo, na natječaj su se prijavili Emina Višnić, Edvin Jurin, Dunja Đurica, Sanda Filipović, Feruccio Burburan, Morana Komljenović, Tina Hajon, Sanja Rađenović, Hrvoje Hribar i Jovan Marjanović.


Balkanska kavga


Svi kandidati udovoljili su uvjetima natječaja, te su pozvani na razgovore za posao koji su održani 20., 21. i 22. rujna. U ovoj fazi natječaja zaduženi za njegovu provedbu ne žele iznositi više informacija niti išta komentirati, no ističu da su zadovoljni razgovorima s potencijalnim kandidatima za direktora/direktoricu agencije Rijeka 2020. Konačna odluka bit će objavljena 8. listopada.


Jedan od istaknutih kandidata za ovu funkciju – filmski redatelj i ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra Hrvoje Hribar, u međuvremenu je povukao svoju kandidaturu za ravnatelja agencije EPK Rijeka 2020. U objašnjenju za naš list Hribar ističe:




– Na natječaj za ovaj posao javio sam se na prijedlog organizatora, nipošto vlastitom inicijativom. Javio sam se zato što se slažem s tvrdnjom da je EPK Rijeka ogroman projekt koji zahtijeva da se svi u Republici Hrvatskoj, koji mogu biti od koristi, okupe i pokušaju pridonijeti. Na natječaj se nisam javio stoga što mi je potrebno radno mjesto, već zato što sam htio sudjelovati u projektu koji nadilazi ranija iskustva bilo koga u našoj sredini. A sudjelovati sam poželio na poziciji ravnatelja ili nekoj drugoj, ili pak kao vanjski savjetnik, bez bilo kakve službene pozicije.


Međutim, način na koji se ovaj natječaj prati u javnosti pretvorio je ovaj projekt u samom startu u ružnu balkansku kavgu oko jednog radnog mjesta, umjesto da bude početak suradnje u kojoj ćemo svoje osobne veličine i svoje provincijske navike staviti na stranu – kaže Hrvoje Hribar.


Hribar je ovim povodom Ireni Kregar Šegota, privremenoj direktorici Rijeka 2020, uputio dopis sljedećeg sadržaja:


»Javnom objavom imena i prezimena osoba prijavljenih na natječaj za ravnatelja agencije EPK 2020, pokrenut je bespovratni niz poteškoća. Ne ulazim u formalne rasprave o vašoj objavi koju jedni juridički osporavaju kao povredu zakona o zaštiti osobnih podataka, a drugi brane kao pokušaj transparentnosti. U svom praktičnom ishodu, osvjedočili smo se, ovom objavom odgovornost za natječaj je prebačena hrvatskim medijima i njihovoj specifičnoj ekspertizi. Od strane organizatora EPK 2020. time je preuzet stvarni rizik zloporabe i pritiska.


Ugodan razgovor


Spomenuti rizik se u potpunosti realizirao 19. rujna 2016. objavom jedne interesne strane u tjedniku Express, a u obliku kolumnističkog uratka. Tamo iznesene klevete iziskuju procesne mjere zaštite – i napadnute osobe i napadnute institucije. Sudski postupak koji slijedi, svakako opterećuje potencijalne kandidate, uključivo mene kao tužitelja. Slijedom svega navedenog, s osobitim žaljenjem izvješćujem Vas da povlačim svoju kandidaturu za ravnatelja agencije EPK Rijeka 2020«.


Jedna od kandidatkinja je i Emina Višnić, koja ima bogato iskustvo u neprofitnom kulturnom menadžmentu, umrežavanju na lokalnoj, nacionalnoj i međunarodnoj razini. Višnić se odazvala razgovoru za posao direktorice agencije Rijeka 2020.


– Nezgodno mi je komentirati. Mogu reći samo to da je razgovor bio ugodan i profesionalno je vođen. Što se mene tiče, sve je bilo u redu i to je za mene ugodno iskustvo. Ne znam kakav je dojam druge strane – kratko se osvrnula Višnić.