Sustav financiranja

Neizvjesna budućnost: Prijeti li Zakladi “Kultura nova” gašenje i nestanak?

Maja Hrgović

Nije jasno zašto ministar nije utvrdio prijedlog članova za Upravni odbor i uputio ga Vladi na imenovanje – Dea Vidović

Nije jasno zašto ministar nije utvrdio prijedlog članova za Upravni odbor i uputio ga Vladi na imenovanje – Dea Vidović

Prvom Upravnom odboru zaklade koju je osnovala država istekao je mandat, a ministar kulture Hasanbegović u dva je navrata odbio predložiti nove članove UO-a Vladi na imenovanje. Krajem mjeseca mandat ističe i upraviteljici Zaklade. Tako će 1. svibnja Zaklada ostati bez i jednog zakonitog člana i tehnički će prestati legalno postojati



ZAGREB  Zaklada »Kultura nova«, koja od svog osnutka u srpnju 2011. godine uspješno doprinosi sustavu financiranja nezavisne kulture, za manje od deset dana mogla bi prestati postojati – i to zahvaljujući neobjašnjivom odbijanju ministra kulture Zlatka Hasanbegovića da predloži Vladi članove novog Upravnog odbora.



Prethodna Vlada je, na prijedlog ministrice kulture, 5. siječnja 2012. donijela Rješenje o imenovanju članova Upravnog odbora Zaklade »Kultura nova« u sastavu Agata Juniku, Marin Lukanović, Vid Mesarić, Ivica Petrinić i Emina Višnić. Tom UO-u istekao je mandat, novog nema, pa nema tko ni imenovati novog upravitelja zaklade, iako je javni natječaj proveden i kandidati postoje.





Zaklada »Kultura nova«, koja kroz financiranje projekata u polju suvremene umjetnosti i kulture radi na stabilizaciji i razvoju organizacija civilnog društva, prva je zaklada u sektoru kulture u Hrvatskoj koju je osnovala država. Poseban zakon koji regulira njezino djelovanje – Zakon o Zakladi »Kultura nova« – predviđa dva zakladna tijela: Upravni odbor koji ima pet članova i obnaša svoje funkcije bez naknade te upravitelj/ica Zaklade. I upravitelj/ica i upravni odbor biraju se na mandat od četiri godine.


Budući da je mandat starim članovima odbora istekao u siječnju ove godine, još je 2. rujna prošle godine raspisan Javni poziv za prijavu kandidata za članove novog Upravnog odbora. Provedba postupka ovog Javnog poziva poklopila se s raspuštanjem Hrvatskog sabora te stoga Vlada (Zorana Milanovića) nije imenovala članove novog Upravnog odbora.


Tri natječaja


No, nakon formiranja nove Vlade početkom ove godine, ministar kulture Zlatko Hasanbegović nije potvrdio kandidate prijedlogom koji se upućuje Vladi. Dopisom Ministarstva kulture zatraženo je od Zaklade da poništi taj poziv i žurno provede novi. Tako je i učinjeno – 3. veljače 2016. u Narodnim novinama objavljen je novi Javni poziv za prijavu kandidata za članove Upravnog odbora. Stiglo je dovoljno prijava.


No, ponovo je ministar kulture odbio prihvatiti prijedlog članova, javni poziv je ponovo poništen, a ponovo je dopisom pristigla i preporuka da se žurno raspiše novi Javni poziv. Tako je i učinjeno. Treći javni poziv raspisan je prije nekoliko dana i otvoren je do 1. svibnja.


U ovom trenutku budućnost Zaklade posve je neizvjesna. Upravni odbor, prema Zakonu, ne postoji niti može obavljati svoju dužnost jer je starim članovima istekao mandat. S posljednjim danom travnja ističe mandat i trenutnoj upraviteljici Zaklade, Dei Vidović. O novom upravitelju ili upraviteljici trebao bi odlučiti Upravni odbor, koji ne postoji, niti će se moći oformiti do kraja mjeseca. Tako će 1. svibnja Zaklada ostati bez i jednog zakonitog člana. Tehnički, prestat će legalno postojati.


– Nisu mi poznate činjenice zbog kojih ministar kulture, ni nakon drugog provedenoga javnog poziva za prijavu kandidata za Upravni odbor na koji je pristigla 31 prijava, nije utvrdio prijedlog članova za Upravni odbor i uputio ga Vladi RH na imenovanje. Jedino što mogu napraviti je iznijeti činjenice.


Četverogodišnji mandat Upravnog odbora je istekao početkom siječnja ove godine, a novi nije imenovan. Budući da Upravni odbor imenuje upravitelja Zaklade na temelju provedenoga natječaja, novog upravitelja – iako je javni natječaj proveden – nema tko imenovati. Tako Zaklada nakon 30. travnja 2016., kada završava moj četverogodišnji mandat, ostaje bez oba zakladna tijela koja su propisana Zakonom o Zakladi »Kultura nova« – kaže Dea Vidović koja funkciju upraviteljice obnaša od osnutka Zaklade.



»Kultura nova« pruža stručnu i financijsku podršku programima organizacija civilnog društva u kulturi koji potiču razvoj produkcijskih i organizacijskih kapaciteta nositelja programa; podižu razinu profesionalnog djelovanja putem neformalnog obrazovanja i stručnog usavršavanja; potiču uspostavljanje međusektorske suradnje; pospješuju programsko umrežavanje i suradnju na nacionalnoj, regionalnoj i međunarodnoj razini; potiču umjetničko stvaralaštvo i kulturno djelovanje mladih; potiču i druge programe usmjerene ostvarivanju svrhe Zaklade.


Zaklada se financira iz dijela prihoda od igara na sreću i nagradnih igara sukladno Zakonu o igrama na sreću te Uredbi o kriterijima za utvrđivanje korisnika i načina raspodjele dijela prihoda od igara na sreću te iz osnovne imovine, prihoda od osnovne imovine, donacija i ostalih prihoda sukladno zakonu.



Budući da je ona odgovorna za zakonit rad tog tijela, Vidović je o ovoj situaciji obavijestila i Ministarstvo uprave i zatražila da postupe prema Zakonu o zakladama i fundacijama i žurno postave povjerenika Zaklade »Kultura nova« koji bi od 1. svibnja 2016. preuzeo sve ovlasti zakladnih tijela upravljanja i zastupanja.


Upiti bez odgovora


– Sigurna sam da će državna tijela prepoznati ozbiljnost situacije i da će biti postavljen povjerenik Zaklade jer u suprotnom Zaklada neće moći izvršavati niti svoje temeljene obveze, zaključuje Dea Vidović.Na službeni upit upućen ministru kulture Zlatku Hasanbegoviću o razlozima neprihvaćanja kandidata za Upravni odbor, nismo dobili odgovor, kao ni na niz ranijih upita o razlozima kašnjenja objave rezultata Javnog poziva za financiranje programa u kulturi za 2016. godinu, što ga je Ministarstvo kulture raspisalo u srpnju prošle godine – prije više od devet mjeseci.