Zvijezda filma "Florence"

Meryl Streep: Hollywood je ublažio dobnu diskriminaciju prema glumicama

Stjepan Hundić

Svoj najpopularniji film »Mamma Mia« snimila sam s 58 godina i vjerujem da se pravila i zakoni tržišta mijenjaju. U tome su veliku ulogu odigrale televizijske serije u kojima glumice u zrelim godinama dobivaju velike uloge – kaže slavna Meryl Streep



TOKIO – Mislim da je ovo prvi američki film u povijesti u kojemu glavna junakinja ima sedamdeset godina, dakle tumačila sam nekoga tko je mnogo stariji od mene i nekako mi je to uspjelo – kaže nam, smijući se, legendarna holivudska glumica koja je ove godine proslavila svoj 67. rođendan.


Iako je, što se godina tiče samoironija na mjestu, Meryl Streep je svojim izgledom, pojavom, energijom i vitalnošću daleko od žene u trećoj životnoj dobi. Svoj mladenački izgled još je jednom pokazala i na konferenciji za novinare u Tokiju, na kojoj je predstavila svoj novi film »Neslavno slavna Florence« (trenutno na repertoaru hrvatskih kina) kojim je preksinoć otvoren 29. međunarodni tokijski filmski festival.


– Često se s pravom govori o dobnoj diskriminaciji glumica u Hollywoodu, ali mislim da se situacija posljednjih godina promijenila i hvala Bogu na tome – kaže slavna američka glumica koja je u karijeri skupila nebrojeni niz nagrada i priznanja, među kojima i tri Oscara i čak devetnaest nominacija za tu nagradu.




– Svoj najpopularniji film »Mamma Mia« snimila sam s 58 godina i vjerujem da se pravila i zakoni tržišta mijenjaju, u čemu su veliku ulogu odigrale televizijske serije u kojima glumice u zrelim godinama dobivaju velike uloge.


Pjevati grozno


Engleski redatelj Stephen Frears (»Opasne veze«, »Kraljica«, »Philomena«) bio je, kao dobro poznati cinik među filmašima, savršen izbor za humornu dramu »Neslavno slavna Florence«. Riječ je o poprilično bizarnoj istinitoj priči o bogatoj nasljednici Florence Foster Jenkins, ljubiteljici opere i pokroviteljici njujorške glazbene scene 30-tih i 40-tih godina prošloga stoljeća, koja je sanjala o karijeri operne pjevačice iako nije imala ni malo sluha. Strast za operom, novac i moć osigurali su joj nastup u njujorškom glazbenom hramu Carnagie Hallu nakon čega je postala »legenda«.


– Najprije sam uz profesionalne instruktore dva mjeseca trenirala glas i stvarno morala naučiti kako pjevati operne arije, a onda smo obrnuli proces kako bih zvučala grozno – otkriva nam Meryl Streep koja je u hitu »Mamma Mia« i još nekim glazbenim filmovima dokazala da je uz glumu talentirana i za pjevanje.


– Voljela bih biti pjevačica, ali bojim se da je kasno za mene, a i ne mislim da sam tako dobra pjevačica da bih se usudila oprobati u pjevačkoj karijeri. Trudim se da barem na filmu zvučim uverljivo – kaže glumica.


Da je Meryl Streep uvjerljiva u apsolutno svakom filmu i svakoj ulozi znaju i ptice na grani, pa ne čudi da je »najveća živuća glumica na svijetu« kako joj (s pravom) tepaju i mediji i kolege, bila savršena i u tragikomičnoj ulozi Florence Foster Jenkins.


– Kad prvi put pogledam film u kojem sam glumila uvijek se iznenadim koliko su svi ostali glumci dobri – kaže odgovarajući na pohvale za uvjerljiv nastup u Frearsovom filmu, pa dodaje:


– Kad ste zaokupljeni svojim likom i kad sve oko sebe promatrate subjektivno, uopće toga niste svjesni, a onda pogledam film i iznenadim se s kakvim talentiranim ljudima radim. Uvijek se veselim prvom gledanju filma na kojem sam radila jer tek tada vidim svijet koji je stvorio redatelj.


Florence Foster Jenkins živjela je u vrlo nekonvencionalnom braku (nećemo otkrivati detalje da ne pokvarimo gledanje), a Hugh Grant u ulozi supruga i Meryl Streep ostvarili su vrlo dobru kemiju na velikom ekranu.


– Hugh i ja smo se odlično slagali, kliknuli smo odmah i nakon toga je sve bilo jednostavno. Žao mi je što je zbog obaveza morao otkazati dolazak u Tokio da zajedno predstavimo film – kaže nam slavna glumica nakon čega je uslijedilo pitanje o tajni uspjeha njezina stvarnog braka koji se ne povlači po žutom tisku i koji spada među najdugovječnije u Hollywoodu.


Strast i razumijevanje


– Mislim da to mogu zahvaliti prirodi i razumijevanju moga supruga – u ovome poslu morate imate jako mnogo razumijevanja. I on je umjetnik i razumije prirodu moga posla. Bilo bi teško dijeliti život s nekim tko ne razumije strast, opsesiju i ljubav prema poslu. Mi imamo sreće da smo oboje umjetnici, zaljubljeni u svoje profesije.Još jedna od bizarnih činjenica vezanih uz Florence Foster Jenkins bile su i njezine prehrambene navike. Bogata ljubiteljica opere naime uživala je u krumpir salati i sendvičima u ogromnom količinima pa je prirodno uslijedilo i pitanje što voli jesti Meryl Streep.

– Volim sushi i drago mi je sam ponovno u Japanu jer mi kod kuće nemamo tako dobar sushi kao vi ovdje. Jučer su me odveli u Kyoto u restoran koji služi samo tofu i bilo je fantastično. Nikada u životu nisam vidjela toliko različitih vrsta tofua. Mi u Americi imamo samo jednu vrstu tofua…