Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
10. prosinca 2019.
Građani svom gradu

Kako "Misliti zajednicu"

Pehlin Kings
Pehlin Kings
Autor:
Objavljeno: 17. ožujak 2017. u 15:16 2017-03-17T15:16:17+01:00

Okosnica programa »Misliti zajednicu«, koji se održava od 20. do 28. ožujka, gostovanje je triju finskih umjetnica, Pije Bartsch, Suvi-Sinikke Solkio i Martte Tuomaale, koje se bave »community artom«

RIJEKA Nova riječka platforma »Građani svom gradu« organizira program »Misliti zajednicu«, koji će se od 20. do 28. ožujka održati u prostoru Studija Kamov u Križanićevoj 6a, uz podršku kanadske fundacije Musagetes, a obuhvatit će više javnih prezentacija, panelnih diskusija, filmske projekcije, radionice i koncert Pehlin Kingsa.

Program »Misliti zajednicu« nastao je u okviru promišljanja budućeg djelovanja platforme »Građani svom gradu«, koja se prvi put predstavila javnosti u listopadu prošle godine, a okuplja brojne sudionike riječke kulturne i umjetničke scene kojima je cilj potaknuti komunikaciju i interakciju šire zajednice putem različitih umjetničkih i suradničkih programa.

Okosnica programa »Misliti zajednicu« bit će gostovanje triju finskih umjetnica, Pije Bartsch, Suvi-Sinikke Solkio i Martte Tuomaale, koje na različite načine surađuju s finskom fondacijom Kone, koja se bavi društveno-umjetničkim praksama ili takozvanim »community artom«.

Lokalni projekti

Kroz djelovanje fondacije u Finskoj ostvareni su značajni uspjesi na tom polju, od organiziranja Trijenala umjetnosti u zajednici, zapošljavanja umjetnica i umjetnika kao regionalnih savjetnica ili poticanja novih oblika nacionalnog normiranja, financiranja, prezentiranja i sagledavanja takvih praksi u umjetničkom kontekstu i široj javnosti.

U ponedjeljak, 20. ožujka u 17.30 sati Pia Bartsch i Martta Tuomaale predstavit će riječkoj publici svoj umjetnički rad, a iste večeri nakon 19 sati održat će se projekcija eksperimentalnog filma Althee Thauberger »Preuzmimo Benčić« – stvorenog u suradnji sa 70-ero djece iz Rijeke te razgovor s voditeljicama Vijeća mladih Benčić. Dijelom dokumentarac, dijelom fikcija, film prati aktivnosti i razmišljanja djece tijekom šest tjedana za vrijeme kojih su djeca zaposjela zgrade bivše tvornice »Rikard Benčić« u Rijeci, o čemu smo u više navrata pisali.

U utorak, 21. ožujka u 16 sati povjesničarka umjetnosti Ivana Meštrov održat će predavanje »Gledati/Djelovati. Pluralno«, a 22. ožujka od 14 do 18.30 sati održat će se prezentacija niza lokalnih projekata koji se ostvaruju u bliskom kontaktu sa zajednicom: Peti ansambl HNK-a, Vijeće mladih Benčić, Stribor – Mladi za mlade, Forum kazalište, Književnost uživo, Kortil uživo, Park|i|g|ralište, Multisenzorički vrt Učeničkog doma Podmurvice, Pisac i građanin, Kastafsko kulturno leto – Ritam dvorišta, Kulturni HUB Drenova, Hrana, a ne oružje.

Tko su "Građani svom gradu"

Projekt »Građani svom gradu« medijacijska je platforma i svojevrsni eksperiment, pojasnila nam je koordinatorica programa Milijana Babić. Temeljen na principu otvorenosti, solidarnosti i participativnosti te imperativu promišljanja i stvaranja zajednica kroz interdisciplinarne prakse, u svojoj strukturi okuplja sve zainteresirane pojedinke i pojedince, udruge i institucije s riječke kulturno-umjetničke scene, a realizira se uz potporu kanadske fondacije Musagetes i Muzeja moderne i suvremene umjetnosti, čiji prostor u Križanićevoj 6a koristi kao svoju bazu.

Naziv platforme preuzet je sa spomen-ploče »Građani svom gradu« na početku Križanićeve ulice, koja podsjeća da je prolaz 1983. izgrađen sredstvima samodoprinosa, a u platformi će koristiti i varijaciju naziva – »Građanke svom gradu«.

»ArtsEverywhere«

Nadovezujući se na ova predstavljanja gošće iz Finske će 23. ožujka u 16 sati održati radionicu »Je li to umjetnost i je li uopće bitno?«, a iste večeri u 19.30 sati bit će prikazan i dokumentarni film Zorana Kreme »Teatar Chaplin – tragikomedija u četiri čina« o grupi mladih Roma koji su pod vodstvom Nasera Sokolija odlučili osnovati prvi amaterski romski teatar u Europi.

Kao centralni događaj manifestacije, u petak će se održati otvorena diskusija »Misliti zajednicu«, na kojoj će Pia Bartsch, Suvi-Sinikka Solkio i Martta Tuomaala predstaviti djelovanje finske Kone fondacije i Trijenala umjetnosti u zajednici, dok će umjetnica Andreja Kulunčić predstaviti segment svoje umjetničke prakse, koja se često ostvaruje kroz suradnje s raznim zajednicama i posvećena je aktualnim društvenim problemima. Program u Križanićevoj počinje u 17 sati, a u 22 sata nastavlja se after-party u riječkom KUD-u Roma koncertom Pehlin Kingsa.

Program »Misliti zajednicu« završava 28. ožujka predstavljanjem projekta »ArtsEverywhere« kanadske fondacije Mussagetes te novoosnovane platforme »Građanke svom gradu«, kao i rezultata radionica koje će finske umjetnice voditi sa studentima i studenticama Akademije primijenjene umjetnosti te Filozofskog fakulteta u Rijeci.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.