Problemi

KRIZA EUROPSKE PRIJESTOLNICE KULTURE Pukla ljubav između PGŽ i Agencije Rijeka 2020?

Nela Valerjev Ogurlić

Dok je ljubav cvjetala – Valerij Jurešić i Emina Višnić na Krku prilikom premijernog predstavljanja »27 susjedstava«

Dok je ljubav cvjetala – Valerij Jurešić i Emina Višnić na Krku prilikom premijernog predstavljanja »27 susjedstava«

Riječ je o projektima »27 susjedstava« i »Lungomare«, a županijski pročelnik najavljuje da se time ujedno povlače i od odgovornosti za njihovu realizaciju, koju u cijelosti prepuštaju Agenciji, jer bez upliva u projekt ne mogu jamčiti kvalitetu provedbe. Pročelnik smatra i da bi njihove ideje mogle biti iznevjerene, jer se projekt posljednjih šest mjeseci ne provodi prema zacrtanom planu



RIJEKA Zbog nesuglasica oko vođenja projekta »27 susjedstava«, jednog od sedam programskih pravaca Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture, narušeni su odnosi između pročelnika Upravnog odjela za kulturu, sport i tehničku kulturu Valerija Jurešića i vodstva Agencije Rijeka 2020 na čelu s direktoricom Eminom Višnić.


Iako su obje strane prilično suzdržane u izjavama, u kuloarima se može čuti priča da se zbog Jurešićeva nezadovoljstva načinom na koji se vodi ovaj županijski projekt čak razmatrala mogućnost da Primorsko-goranska županija Agenciji uskrati planirana programska sredstva i realizira ga samostalno.


Projekt »27 susjedstava«, usmjeren na šire područje Primorsko-goranske županije, osmislio je Jurešić osobno i razradio ga u suradnji s Chrisom Torchom, programskim direktorom u fazi riječke kandidature za Europsku prijestolnicu kulture. Program ima za cilj pomoći lokalnim zajednicama u prepoznavanju i rješavanju vlastitih društveno-kulturnih potreba i izazova kroz pokretanje lokalnih inicijativa, te ih povezati s 27 sredina iz zemalja Europske Unije. On se u potpunosti poklapa i sa strateškim ciljevima u razvoju kulture PGŽ-a, od kojih je jedan razvoj mreže društveno-kulturnih centara u malim sredinama. Osim ovoga, PGŽ je u EPK uključen programom »Lungomare«, koji bi povezao niz projekata vezanih za maritimnu baštinu, tako da dobiju format otvorenog muzeja ili kulturne rute, slično »Putevima Frankopana«.




Za realizaciju ovih programa kroz EPK, Županija je u prijavnoj knjizi Agenciji Rijeka 2020 obećala osigurati tri milijuna eura kroz šest godina, od 2016. do 2021. No Jurešić je, navodno, nakon nekoliko žučnih svibanjskih sastanaka i prigovora da se projekt »27 susjedstava« ne vodi kako je zamišljeno, zaprijetio uskratom financiranja.


Ozbiljna razilaženja


Na ovom programskom pravcu, kažu upućeni, dosad se najintenzivnije radilo, jer je županijski pročelnik inzistirao da se u provedbu krene odmah po dobivanju titule EPK-a i osnivanja Agencije Rijeka 2020 koju su zajednički osnovali Grad Rijeka i PGŽ.


Tako je Županija već u lipnju 2016. objavila poziv za iskazivanje interesa za rad na projektu, a u kolovozu preko ugovora o djelu zaposlila troje koordinatora koji su pod Jurešićevom palicom pripremili veliki natječaj za izbor 27 lokalnih zajednica koje će sudjelovati u projektu i izradili program rada za 2017.


Programom je obuhvaćen niz aktivnosti, od različitih edukativnih radionica, preko formiranja interdisciplinarnih stručnih timova koji bi trebali savjetovati susjedstva i izraditi akcijske planove do snimanja kratkih dokumentarnih filmova putem kojih bi se lokalne zajednice predstavile zemljama u Europskoj Uniji u kojima bi tražile partnere.


No u siječnju 2017. na čelo tvrtke Rijeka 2020 dolazi Emina Višnić i koordinatori prelaze raditi u Agenciju, gdje dobivaju novog šefa, a s njim očito i nove naputke, nakon čega provedba projekta po planiranom hodogramu zastaje.Ne želeći ulaziti u detaljnije opservacije, Jurešić nam je potvrdio da postoje ozbiljna razmimoilaženja oko pitanja načina provedbe projekta kojim je donedavno upravljao, ali i to da njegovo financiranje, barem za sada, nije dovedeno u pitanje.

– Zbog raskoraka oko načina provedbe projekata na izričit zahtjev uprave Agencije Rijeka 2020 i Grada Rijeke kao njezinog većinskog vlasnika potpuno se povlačimo iz upravljana projektom »27 susjedstava«, kao i projekta »Lungomare«, koji još nije zaživio. No ujedno povlačimo i odgovornosti za njihovu realizaciju koju u cijelosti prepuštamo Agenciji, jer bez ikakvog upliva u projekt ne možemo jamčiti ni kvalitetu provedbe ovih programskih pravaca.


Na žalost, nisam uvjeren da naše ideje neće biti iznevjerene, jer se projekt posljednjih šest mjeseci ne provodi prema planu koji smo zacrtali, odnosno blokiran je. Ipak, Županija će financijski servisirati provedbu obaju programskih pravaca sukladno proračunskim projekcijama, jer ni na koji način ne želi ugroziti i zakočiti projekt EPK. Međutim, eventualna dodatna sredstva, o kojima se također razgovaralo, radije ćemo ulagati u vlastite projekte izravno putem Upravnog odjela, nego putem Agencije – rekao nam je Jurešić.


Otkaz u Agenciji


U čemu se konkretno razlikuju dva pristupa u provedbi projekta pokušali smo saznati na objema stranama, a iz dobivenih se odgovora može zaključiti da Agencija koja je osnovana radi provedbe EPK-a projekta u tom poslu želi imati apsolutnu autonomiju, dok bi Jurešić želio imati kontrolu nad provedbom projekta, odnosno trošenjem novca iz županijskog proračuna i nezadovoljan je situacijom u kojoj PGŽ samo osigurava novac, bez mogućnosti da sudjeluje u upravljanju projektima.


Nesuglasice na tu temu poprimile su takve razmjere da je problem izložen i Nadzornom odboru Agencije Rijeka 2020, koji se, međutim, ogradio od uplitanja u programska pitanja, a napetost je kulminirala koncem svibnja kad je direktorica Emina Višnić koordinatorima projekta »27 susjedstava« navodno zabranila svaku daljnju komunikaciju s Jurešićem, kod kojeg su do tada redovito odlazili na sastanke da bi ga informirali o tijeku rada na projektu, a od tada ga ignoriraju.


Jedna koordinatorica u ovom je razdoblju dala i otkaz u Agenciji, što je pokrenulo priču da se EPK tim počeo raspadati prije nego što se do kraja ustrojio, no ona nam je svoju odluku obrazložila osobnim razlozima, naglasivši da nemaju veze s ovim razmiricama.Direktorica Agencije Emina Višnić i komunikacijski strateg EPK-a Vuk Ćosić cijeli su slučaj doživjeli drugačije i premda priznaju da je s Valerijem Jurešićem bilo određenih neslaganja, tvrde da nije riječ ni o o kakvim krupnim problemima, već o razoilaženju oko detalja u pristupu.

Bez sastanaka


– Bilo je neslaganja oko pitanja na koji način angažirati određene stručnjake i što bi bila njihova konkretna uloga u pojedinom susjedstvu, ali to su zbilja detalji. Nisam ih doživjela kao posebno veliki problem, jer su takve situacije redovna stvar, prisutne u implementaciji svih programa. Ja bih se zapravo i bojala kad bismo svi imali isto mišljenje, jer vjerujem da najbolja rješenja dolaze upravo iz situacija u kojima raspravljamo s različitih pozicija – kaže Emina Višnić, tvrdeći i da ne postoji zabrana da koordinatori komuniciraju s Jurešićem, već je samo ukinula praksu održavanja sastanaka sa županijskim pročelnikom.


– Jedno su vrijeme koordinatori odlazili kod Valerija Jurešića na report-sastanke. No kad smo kao firma preuzeli projekt, smatrala sam da više nema nikakva smisla i koristi ni za koga da se tamo gubi vrijeme. Pročelnik se s tim složio – kaže Višnić.Uzrok nastaloj situaciji ona vidi u činjenici da su u tranzicijskom periodu, dok Agencija još nije počela funkcionirati, pojedine programske pravce vodili pojedinci iz Grada i iz Županije, no kad je Agencija ustrojena, taj je posao prešao u njenu nadležnost i morali su ga prepustiti drugima.

Valerij Jurešić, kaže, nije isključen iz projekta, već je na funkciji pročelnika Upravnog odjela za kulturu, sport i tehničku kulturu PGŽ-a i jedan je od predstavnika osnivača tvrtke Rijeka 2020, koja je osnivačkim aktom zadužena za samostalno provođenje svih programskih pravaca.


Totalni opoziv


– To nije moja odluka, već je tako unaprijed propisano – kaže direktorica. – Osim toga, i europski panel koji nadgleda korištenje titule traži da se progam EPK-a realizira neovisno od vlasti bilo političke bilo administatrativne razine. Dobar standard po kojem se rade programi za EPK takav je da se posao preda u ruke profesionalcima, koji dobiju mandat i povjerenje da ga realiziraju putem neke ustanove, agencije ili fondacije. Naravno da tada gradovi, županije ili država, ako je direktno uključena, prate kako se radi i ocjenjuju kvalitetu provedbe i realizacije. Svi naši mandati su na raspolaganju i ako ne radimo kako treba, mogu nas opozvati – kaže Višnić.


Po viđenju direktorice, temeljna razlika u pristupu provedbi programa »27 susjedstava« ogleda se u tome što je EPK tim inzistirao na procesu koji ide »odozdo«, od uključivanja zajednice kojoj se prepušta puna odgovornost, dok je Jurešić skloniji pristupu »odozgo«, s više kontrole rezultata i jačim upravljanjem.


– Mi smatramo da ćemo prave rezultate dobiti pristupom u kojem se više pomaže zajednicama i potiču se njihove zamisli, a manje ih se usmjerava i kontrolira. Takav pristup uključuje više rizika, ali je i po našem i po iskustvu mnogih drugih koji su radili projekte u zajednici upravo to pravi način – kaže direktorica.


Zanimljivo, o iznimnoj važnosti komunikacije sa zajednicom priča i i Jurešić, ali ona je po njegovom dojmu nedostatna pa se lokalni timovi uključeni u projekt »27 susjedstava«, otkako su nastupile promjene, odnosno blokada projekta, osjećaju zbunjeni, napušteni i dezorijentirani, a neki su se i rasuli, ali Višnić i Ćosić to opovrgavaju.


Nema ugroze


Prema njihovim riječima, ovaj programski pravac, na kojemu se kontinuirano radi, i EPK nisu ni na koji način ugroženi. Ćosić posebno napominje i da su netočne glasine da Županija razmišlja o povlačenju iz projekta.


– Ovo je projekt takve kompleksnosti i tako velikih očekivanja u zajednici da svi osjećamo tremu. Svi znamo da je ovo jednokratna prilika da nešto dobro napravimo, ali i da nešto dobro zafrknemo. Možda je ta trema kumovala stvaranju percepcije da imamo pravi problem, međutim ta uredska dobacivanja različitim mišljenjima dva su kata ispod problematičnog. Problem financiranja, a kamoli preinake nekih ustanoviteljskih odnosa, jednostavno ne postoji. Vjerujte, ako bi došlo do toga, odmah bismo to i objavili. Imamo reputacijski rizik ako bismo takvu stvar zatajili, jer onda je na udaru cijeli EPK projekt, a i mi koji smo doputovali u grad da ga radimo – rekao nam je Ćosić.


Ipak, na pitanje je li bilo kakvih najava da bi se nesuglasice mogle odraziti na financiranje projekta, od direktorice saznajemo isto što nam je kazao Jurešić: postojeći se proračun neće mijenjati, ali nije sigurno što će biti s dodatnim sredstvima o kojima bi se trebalo razgovarati po rebalansu županijskog proračuna. Prema riječima Emine Višnić ona nikada nisu bila točno definirana, no prema informaciji iz Upravnog odjela za kulturu, sport i thničku kulturu radi se o iznosu nešto većem od milijun kuna.