Ratna dokumentaristika

Fotomonografija “To sam radio u ratu, sine” Tonija Hnojčika

Boris Pavelić

Uz Hnojčikovu, u Državnom arhivu u Zagrebu u petak je predstavljena i fotomonografije Marija Reljanovića »Hrvatski ratni plakat 1991.-1995.«.



ZAGREB Nemilosrdna ratna dokumentaristika i istančana empatija umjetnika fotografije – tako se može opisati fotomonografija »To sam radio u ratu, sine« daruvarskog ratnog fotoreportera Tonija Hnojčika, koju je ovih dana objavio Hrvatski memorijalno-dokumentacijski centar Domovinskog rata.


Hnojčik je fotoaparatom dokumentirao cijeli rat i poraće u zapadnoj Slavoniji: dekadenciju socijalizma potkraj osamdesetih, prve mitinge i osnivanje stranaka na prijelomu desetljeća, strašna razaranja 1991., povratak u razoreni Pakrac i Lipik, do oslobađanja u »Bljesku« 1995. Hnojčik, Čeh i svojedobni praški student, dostojan je nastavljač tradicije praške škole fotografije, koja i u najtežim ljudskim situacijama traga za empatijom i solidarnošću, pa čak i humorom.


Njegove fotografije odišu razumijevanjem ljudskih tragedija, ali i odlučnošću da se dokumentiraju čak i najteže ratne bestijalnosti. Sve je to vidljivo na stotinama fotografija objavljenih u Hnojčikovoj knjizi: tu su fotografije tijela raskomadanih granatama, ali i najsuptilniji izrazi lica opterećenih patnjom; fotografije ratnih akcija, pucnjave i ranjavanja, ali i emotivni trenuci povratka u razrušene kuće, nabijeni tugom, nadom, odlučnošću… Toni Hnojčik, kojega su novinari nazvali »dobrim duhom zapadne Slavonije«, uistinu je dojmljivo dokumentirao najteže razdoblje u zapadnoj Slavoniji tijekom druge polovine dvadesetog stoljeća.




Uz Hnojčikovu, u Državnom arhivu u Zagrebu u petak je predstavljena i fotomonografije Marija Reljanovića »Hrvatski ratni plakat 1991.-1995.«.


O knjigama, plakatima i ratnim fotografijama govorili su ravnatelj Hrvatskoga memorijalno dokumentacijskoga centra Domovinskog rata Ante Nazor, ravnatelj Hrvatskog državnog arhiva Stjepan Ćosić, autori knjiga Marijo Reljanović i Toni Hnojičik te državni tajnik u Ministarstvu obrane Republike Hrvatske Željko Goršić.


Trojezična fotomonografija »Hrvatski ratni plakat 1991.-1995.« (36 str.) objavljena je na hrvatskom, njemačkom i engleskom jeziku u sunakladništvu MORH-a i Hrvatskoga memorijalnoga dokumentacijskog centra Domovinskog rata.


Fotomonografiju »To sam radio u ratu, sine – Zapadna Slavonija 1990.-1995« (261 str.) na hrvatskom i engleskom objavili su Hrvatski memorijalno dokumentacijski centar Domovinskoga rata i Hrvatski institut za povijest – Podružnica za povijest Slavonije, Baranje i Srijema – Slavonski Brod.