25FPS

Festival eksperimentalnog filma i videa u znaku stogodišnjice dadaizma

Hina



ZAGREB Posebnim programom »Ode filmu«, ovogodišnji Internacionalni festival eksperimentalnog filma i videa 25FPS obilježit će stogodišnjicu avangardnog umjetničkog pokreta – dadaizma. Uoči svakog dijela natjecateljskog programa prikazivat će se dadaistički filmovi nekih od najistaknutijih umjetnika tog umjetničkog pravca, svojevrsnih djedova svega zaumnog i iracionalnog na filmu – najavljeno je s festivala 25FPS, koji počinje 29. rujna u Zagrebu.


Kao odličan primjer dadaističkog odbacivanja zdravorazumskog pristupa umjetničkom djelu te pronalaska istine pomoću mašte i duha, a ne mozga, u program je uvršten »Anemični film« (1925-26) francusko-američkog umjetnika Marcela Duchampa, napravljen u suradnji s Manom Rayem i Marcom Allegretom. Tu je i »Međučin« Renea Claira iz 1924. , jedan od temeljnih dadaističkih filmova u kojem se pojavljuje niz osoba francuskog dadaizma; te »Dijagonalna simfonija« iz 1921.


Šveđanina Vikinga Eggelinga, jedan od prvih animiranih filmskih uradaka i iznimno utjecajna studija odnosa između slike i glazbe. Film »Povratak razumu« (1923) Mana Raya ogledni je primjerak apsolutnog filma čije su aspiracije obuhvaćale temeljne filmske elemente, poput svjetla, pokreta, tona i ritma te puno improvizacija, dok »Jutarnje utvare« (1928) Hansa Richtera prikazuje pobunu običnih predmeta koji oživljavaju i napadaju svoje vlasnike. Šesti film u programu »Ode filmu« je »The Flicker« (1966) Tonyja Conrada, jedan od najutjecajnijih radova strukturalističkog filma.




U konkurenciji 12. festivala 25FPS su 24 filma, tri člana velikog žirija predstavit će se zasebnim, posebno sastavljenim programima »Žiri predstavlja« dok »Refleksi« prikazuju istaknute radove hrvatskih inovativnih autora. Kao jedan od najpopularnijih festivalskih programa najavljen je »Expanded Cinema«, s tri performansa pionira proširenog filma Brucea McClurea, izvedbu kultne slovenske filmske skupine OM Produkcija »Tetraplan« posvećen klasicima domaćeg eksperimentalnog filma Ivanu Ladislavu Galeti i Tomislavu Gotovcu, te projekciju filma »Engram povratka« Daichia Saita, uz pratnju saksofonista Jasona Sharpa.


Festival 25FPS održat će se od 29. rujna do 2. listopada u zagrebačkom Studentskom centru, nakon čega 6. i 7. listopada s dijelom programa gostuje u riječkom Art-kinu »Croatia«. (Hina) 27.09.2016. 16:04:53