Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 9° 3n
Sutra: 9° 9° 3n
7. prosinca 2019.
47. Zagrebački salon

Nikoli Bašiću Velika nagrada za Polje križeva na Kornatu

Suhozidni krživi na Kornatu
Suhozidni krživi na Kornatu
Objavljeno: 1. prosinac 2012. u 20:52 2012-12-01T20:52:00+01:00

Žiri je prepoznao kornatsko Polje križeva kao rijetko upečatljivo djelo, dok tri jednakovrijedne nagrade Salona dijele autori rovinjskog Hotela »Lone«, riječkog Filozofskog i Učiteljskog fakulteta te splitskog Studentskog doma

ZAGREB - Velika nagrada 47. Zagrebačkog salona posvećenog arhitekturi i urbanizmu dodijeljena je preksinoć u Gliptoteci HAZU Nikoli Bašiću, autoru Polja križeva – spomen obilježja stradalim kornatskim vatrogascima, na otoku Kornatu.

To upečatljivo djelo kojeg su sagradile tisuće dobrovoljaca tradicionalnim, gotovo neolitskim tehnikama gradnje, karakterizira suzdržana i eliptična ekspresivnost i koncepcijska lapidarnost te sadrži rijetko trezvenu graditeljsku pouku – stoji u obrazloženju. Na prijedlog selektora Dražena Juračića, Organizacijski odbor dodijelio je i tri jednakovrijedne nagrade Salona te šest posebnih priznanja – priopćilo je Udruženje hrvatskih arhitekata koje tradicionalno organizira tu izložbu. 

  Tri jednakovrijedne nagrade Salona dodijeljene su studiju 3LHD za Hotel »Lone« u Rovinju; Hildegardi Auf-Franić, Tinu Svenu Franiću i Vanji Risteru za Filozofski fakultet i Učiteljski fakultet Sveučilišta u Rijeci te Neni Keziću i Emilu Šverku za Studentski dom u Splitu. 

 Posebna priznanja

Šest posebnih priznanja dodijeljeno je: Goranu Andlaru i Branki Aničić, za rad Kulturni krajobrazi primorske Hrvatske; Udruzi Dragodid.org, za rad »Jedna nova uloga suhozidnog graditeljstva«; Vanji Ilić za Otvoreni atelier Donassy u Zagrebu; Vedranu Jukiću i Nikici Kronji (SODAarhitekti), za Green bar u Zagrebu; Filipu Kobzineku za studentski projekt obiteljske kuće na Marjanu, Split, izrađen pod mentorstvom prof. Nikole Popića te Marinu Mikeliću i Tomislavu Vrešu (mikelić vreš arhitekti), za Hotel »Well«, Terme Tuhelj. 

  Ove godine dodijeljena je i posebna Nagrada za trajni doprinos Zagrebačkom salonu i to arhitektu Branku Silađinu čiji je dugogodišnji rad na pozitivnoj percepciji hrvatske arhitekture bio najistaknutiji upravo na izložbama Zagrebačkih salona – stoji u priopćenju UHA-e. 

  Na izložbi koja je otvorena pred velikim brojem posjetitelja u Gliptoteci HAZU obuhvaćena je arhitektonska produkcija u posljednje tri godine – izloženo je 295 radova podijeljenih u 3 kategorije: »Realizacije«, »Projekti« i »Prijedlozi«. U kategoriji »Realizacije« izloženo je 127 radova podijeljenih po temama na: poslovne i upravne zgrade (18); infrastrukturu (6); scenografiju i izložbe (14); stanovanje (42); turizam (12); muzeje i baštinu (6); društveni standard (23) i sakralne zgrade (6). U kategoriji »Projekti« nalazi se 150 radova podijeljenih po temama na: memorija i duhovnost (12); edukacija (12); novo u starom (12); javni prostor (24); društveni standard (11); stanovanje (29); poslovne zgrade (18) i transformacija grada (32). U kategoriji »Prijedlozi« izloženo je 18 radova. 
 

Arhitektura u recesiji

Pri odabiru radova selektor Dražen Juračić vodio se idejom preispitivanja prijelomne situacije – velike krize u kojoj su se društvo i arhitektura našli, kako su se arhitekti prilagodili novim sustavima vrijednosti te koliko su spremni za prihvaćanje nove recesijske situacije i novog senzibiliteta. 

  U sklopu Salona predstavili su se i dobitnici 1. nagrade 44. zagrebačkog salona održanog 2009., arhitekti Andrej Uchytil i Renata Waldgoni. te izložili izbor radova nastalih u razdoblju 1982. - 2012. To je ujedno i najava njihove velike retrospektivne izložbe koja će se slijedeće godine održati u Galeriji Forum. 

  Izložba 47. zagrebačkog salona – arhitektura i urbanizam otvorena je do 16. prosinca.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.